Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
1858 har stemt.

Min bedste kop kaffe


Kategori: Mad og drikke

Friskkværnede bønner og en Aeropress brygger har givet mig den bedste kop kaffe jeg nogensinde har brygget i mit eget køkken




En rigtig god kop kaffe kan være svær at lave selv. Det var i hvert fald det indtryk jeg selv har haft i mange år. Med mindre man vil ofre mange tusind kroner, så har min oplevelse med kaffemaskiner at de i bedste fald gjorde det okay, i værste fald lavede de kaffe der smagte bittert og brændt. Stempelkander og kapselmaskiner har jeg heller ikke fantastiske oplevelser med. Men en lille plastik-gadget der kan brygge et krus kaffe ad gangen har imponeret mig. Fra vores venner hos www.HasBean.co.uk har jeg modtaget noget kompakt udstyr der gør det muligt at lave en fantastisk kop kaffe et hvert sted hvor man kan varme noget rent vand op.

Udstyret består af en manuel kaffekværn og en Aeropress brygger. Først skal vi se nærmere på kværnen.

Porlex Mini kværn


Porlex mini kværnen er en kompakt kaffekværn der bliver drevet af et langt håndsving. Den er lavet i rustfrit stål, og selve kværnen er lavet i et ultrahårdt keramisk materiale.



Gummibåndet på midten af kværnen er med til at give et godt greb om den når man kværner, men det bruges også til at opbevare det løse håndtag når det ikke er i brug.



I toppen løfter man låget af og kommer de hele kaffebønner i kværnen. Den kan indeholde cirka 20 gram bønner.



Bunden er lavet som et stålbæger, og det er her at den kværnede kaffe ender. I bunden ser man også selve kværnen. Den kan indstilles til forskellige finheder. Det er en skrueindstilling der har nogle tydelige klik når man drejer på den, og den kan derfor indstilles nærmest trinløst. Er skruen helt spændt får man en meget fint kværnet kaffe, og er den helt løs, så får man nærmest bare knust bønnerne ganske let.



Porlex kværnen kan skilles helt ad, og er derfor nem at rengøre.



Aeropress bryggeren


Aeropress bryggeren er en forholdsvis ny opfindelse der lynhurtigt blev populær blandt kaffedrikkere. Det er en mellemting mellem en stempelkande og en espressobrygger. Den virker som et stort stempel der trykker vandet igennem kaffen.



I bunden af Aeropress bryggeren sidder en filterholder som man kommer et fint engangsfilter i, inden man skruer holderen på bryggeren.





Aeropress bryggeren er lavet i kraftigt plastik, og virker utroligt robust under brug.



I pakken med Aeropress bryggeren får man selve bryggeren, 350 filtre i en bordholder, en måleske, en omrøringspind og en tragt der både kan bruges til at få den kværnede kaffe ned i bryggeren, men den gør det også muligt at presse kaffen ned i krus der er smallere end Aeropress bryggeren.



Den gode kaffe


For at lave den gode kaffe, så har jeg fulgt vejledningen fra www.HasBean.co.uk , og ikke vejledningen der fulgte med Aeropress bryggeren. Det er der flere gode grunde til, men den vigtigste er at det er nemmere at bestemme trækketiden med den metode HasBean.co.uk anbefaler. Man starter med at koge en kedel vand, og så placerer man filterholderen, med et filter i, på et krus eller glas. Så skyller man filteret godt med kogende vand for at fjerne evt. papirstøv og for at varme kruset op. Så trykker man stemplet i Aeropress bryggeren, bare lige et par centimeter. Derefter vender man bryggeren på hovedet, og fylder ca 17 gram af den friskkværnede kaffe ned i bryggeren. Kaffen skal være forholdsvist groft kværnet. Jeg spændte skruen helt på kværnen, og skruede den 7-8 "klik" ud igen.



Nu skulle vandet gerne være under kogepunket, det er vigtigt at man ikke bruger alt for varmt vand, så ender man med at trække for mange bitterstoffer ud af kaffen. En temperatur på omkring 85 grader er passende. Så hælder man vand på kaffen, men stopper et par centimeter fra kanten af Aeropress bryggeren. Så omrører man forsigtigt i 10 sekunder, og venter i 30 sekunder. Så skruer man filteret på bryggeren, tømmer kruset for varmt vand og placerer Aeropress bryggeren over kruset og presser forsigtigt kaffen ud. Når man kan høre at der kommer luft ud af bryggeren, så er man færdig. Kaffen er nu ret stærk, så man skal fortynde med varmt vand til den styrke man foretrækker.



Da jeg fulgte den vejledning første gang, fik jeg en meget ren kop kaffe der var fuld af smag og aroma, men uden den kraftige bitterhed som jeg eller plejer at få i min kaffe. Det var en overordentlig lækker kop kaffe!

Vores venner hos www.HasBean.co.uk havde også lagt to poser gourmet kaffe i pakken, dem har jeg selvfølgelig også smagt på.

El Salvador Finca Escocia Washed Bourbon




Cremet kaffe , med noter af karamel og med en mild frugtig syrlighed. Med en smule mælk kommer der en god smag af mælkechokolade frem. Meget fin, og smagfuld kaffe med minimal bitterhed.

Guatemala Finca Cuidad Vieja Los Jocotales Honey Red Catuai



En spændende kaffe fra Guatemala. Den har duftnoter af kakao, varm chokolade og karamel. Smagen har noter af flødekaramel, og en frisk citrus bitterhed. En fyldig og fed kop kaffe, fint afbalanceret af citrus noter.

Alt udstyret, samt et overvældende udvalg af kaffe kan købes på www.HasBean.co.uk .


Tirsdag d. 8 marts 2016 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: