Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3683 har stemt.

Molekylær gastronomi med sifon


Kategori: Mad og drikke

En sifon er ikke kun til flødeskum, den kan bruges til MEGET andet.




En klassisk flødeskumssifon, eller flødeskumssprøjte er blevet en del af det moderne molekylære køkken. I det molekylære køkken leger man med teksturer og smagssætninger. Og en sifon er jo som skabt til at lege med skum i forskellige udgaver. Hos www.molekymi.dk kan man købe et startsæt, så man nemt kan komme i gang med køkken eksperimenterne. Startsættet indeholder en lille lækker sifon med plads til 2,5 dl væske, en enkelt gaspatron, to sprøjtedyser, opskriftshæfte, rensebørste og forskellige tilsætningsstoffer.





En sifon virker ved at den sætter indholdet under tryk, med en engangsgaspatron. Til denne type sifon benytter man lattergas, og ikke CO2.

Lattergassen bliver delvist absorberet af indholdet i sifonen, på grund af trykket. Når man så åbner ventilen på sifonen, og indholdet kommer ud, så ekspanderer den absorberede gas, og man får det fineste skum. Den er nem at brug, man skiller sifonen ad, fylder op til 2,5 dl væske i, lukker den igen, og skruer en gaspatron i toppen. Når man spænder patronen fast, så bliver den punkteret og gassen bliver lukket ned i sifonen. Man skal altså bruge en patron hver gang man fylder sifonen, så det er en god idé at købe rigeligt så man ikke løber tør midt i tilberedningen.



Sifonen er lavet i solide og lækre materialer, og kan også tåle varmt indhold. I toppen ses ventilen der lukker indholdet ud, og ventilen der lukker gassen ind, samt den kraftige, varmebestandige pakning.





For at få et godt resultat så skal væsken man kommer i sifonen kunne holde på de fine bobler, ellers får man et skum der hurtigt falder sammen igen. Der er forskellige ingredienser der er gode til det. Fedtet i fløde er rigtigt godt til det, man får det flotteste flødeskum. Man hælder fløde i sifonen, tilsætter gassen, vender sifonen rundt et par gange (den skal ikke rystes, så risikere man at fløden klumper og sætter sig fast i ventilen), og så er man klar til at servere flødeskum.



Man kan også benytte stivelsen fra kartofler til at binde boblerne. Her har jeg lavet en varm kartoffelskum som tilbehør til en bøf med grønne bønner. Opskriften står i det medfølgende hæfte. Skummet minder om enormt luftig kartoffelmos, meget lækkert!





Der er også en opskrift på lækkert chokoladeskum, der er lynhurtig at lave. Her benytter man æggehvider og lidt fløde til at holde på boblerne.


Men der er nogle ting man ikke kan tilsætter hverken fedt, stivelse eller æggehvide til. Her må man ty til andre tilsætningsstoffer.

Der medfølger tre forskellige i sættet, og i opskriftshæftet kan man få tips til hvad de kan bruges til





Når man først får en fornemmelse af hvad man kan lave skum af, så kan man begynde at eksperimentere med smag og konsistens i køkkenet, og overraske gæsterne med noget mad lidt ud over det sædvanlige.

Se alle de forskellige sifonflasker og spændende ingredienser på www.molekymi.dk , her kan du også købe gaspatroner til en god pris.


Mandag d. 15 december 2014 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: