Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3839 har stemt.

Trætte ben og ømme fødder


Kategori: Kultur og sport

Hvor sej skal man egentlig være for at dyrke triathlon?
Hvor sej skal man egentlig være for at dyrke triathlon?

”Hvad F... har de gang i???” En ofte hørt bemærkning i Fredericia søndag den 18. august 2002 blandt tilfældigt forbipasserende... Ca. 500 - hovedsagelig mænd - stillede op til frivillig stroppetur i vand, på cykel og med løbesko på... Og de blev ved hele eftermiddagen... Triathlon trækker både tilskuere og konkurrenter til i stort antal, og denne eftermiddag stod distancen på 1900m svømning, 90 km cykling - og så en halvmaraton. Don't try this at home!


Fredericia er efterhånden ved at etablere sig som Nordeuropas Triathlon by Nr. 1. Sidste år arrangerede Fredericia Verdensmesterskabet på den kendte og frygtede kongedistance - Ironman. Hele 30.000 tilskuere overværede showet. I år var det så de åbne Danmarksmesterskaber, med gæstevisit fra verdenseliten. Hele byen lader til at involvere sig i arrangementet af dette løb, og både på tilskuerpladserne og langs cykelruten indtog folk pladserne for at heppe. Flere havde sat bord og stole op, og hyggede sig med middag og pilsnere. Og de veg ikke fra 1. parket under hele konkurrencen.

Men hvad pokker er det der er så fascinerende ved denne ekstremsport?

Allerede efter de 1900 m. kamp med bølger, strøm og brandmænd, kan man godt puste lidt.
Det er i øvrigt BOSSMANs skribent Mads Krogh Nielsen, der ses på dette billede. Hvad man ikke gør for at få en artikel i hus...


Foto: Peter Ellehauge


Først og fremmest er det fascinerende for tilskuere at følge de ekstremt veltrænede elite-atleter forrest i konkurrencen. Der er ikke mange minutters forskel mellem de første - selv om konkurrencen strækker sig over 4 timer - ca. dobbelt så lang tid som et maraton. Danmark er med i den absolutte verdenselite. Med de to verdensmestre Peter Sandvang og Lisbeth Kristensen i front - stærkt fulgt af topnavne som Rasmus Henning, Torbjørn Sindballe og Marie Overbye markerer Danmark sig ved de helt store konkurrencer. Det rykker jo i nationalfølelsen at vi er de bedste. Ikke mindst fordi de næstbedste tit er tyskere.

Dernæst spiller det også ind at arrangørerne lykkes med et stævne hvor man fra ét centralt sted kan overvære både svømning, cykling, løb samt ikke mindst skiftene mellem disciplinerne. Som ved en golfturnering flytter publikum rundt med atleterne - dog i et langsommere tempo - fra vandet og op til målområdet. Spænding og intensitet er til at få øje på. Man kan følge dramaet på nærmeste hold.

Men det, der holder publikum fastlåst til konkurrencen i flere timer efter vinderen har krydset stregen, er nogle helt andre mekanismer. De første 50 atleter ser nemlig overraskende veltilpas ud når de kommer i mål .De er så veltrænede, at de både kan vinke, give interviews og bære børn over stregen, samt huske på at vise sponsormærkerne på kasketter og andet tilbehør ved præmieoverrækkelsen. Med andre ord -professionelle som cykelryttere eller tennisspillere.

Alex Pedersen, KTK86, ved målstregen sammen med en lille fanFoto: Hans Kilian


Når de rigtigt dygtige er kommet i mål fanges man af et helt nyt spændingsmoment. Nu er det nemlig tid til at publikum skal yde deres. Mange af deltagerne er ganske almindelige motionister som har trænet og trænet i månedsvis for dette ene mål - blot at gennemføre en langdistance triathlon. De slider sig gennem bølgerne - tvinger sig frem på cyklerne, og må mobilisere alle kræfter for at holde gang i benene, når de endelig når ud på de sidste 21 km ren smerte. Dette er noget man som tilskuer, familiefar, bedstemor - ja, menneske - kan forholde sig til. Og det gør man så. Der bliver klappet, heppet og her kan man på få meters afstand nærmest selv mærke de værkende lemmer. Fokus er sat på ”uendelig”, og viljen lyser ud af øjnene på deltagerne, der må drive sig frem for hvert skridt der tages. De kæmper alt hvad de kan!

Følelserne er de samme som vi oplever når vi følger Tour de France. Manden der bare nægter at give op, driver sig op ad bjerget. Men hvor cykelsporten har mistet meget troværdighed i doping-skandalerne i 90'erne, vil ingen være i tvivl om, efter at have overværet en langdistance triathlon, at disse mænd ikke har et kunstigt overskud at tære på. De er enormt trætte, og de bruger alle kræfter på at komme fremad.

Og så løfte højre ben... og så løfte venstre ben...
Foto: Peter Ellehauge


Men man behøver jo ikke sætte sig så store mål. Triathlon er også en motionssport for ”almindelige dødelige”. Alle kan komme i gang. Man skal bare kunne svømme, så kan man ellers stille og roligt bygge formen op. Variationen er til at få øje på. Har man ikke lyst til at løbe en dag, cykler man bare i stedet - eller svømmer for den sags skyld. I Triathlon klubberne får man gode råd og træningstips af ”de hårde hunde”, og man kan få meget ud af at træne sammen med de andre. Men man kan også vælge at træne for sig selv. Netop den store variation og frihed tiltrækker mange - især aldersklassen 17-34, hvor man vægter det meget højt at være uafhængig. Man har jo også andre ting at tage sig til... Netop variationen og muligheden for at dyrke de kortere distancer har ændret billedet af, hvem der melder sig ind i Triathlon klubberne.

Årets stævne i Fredericia understregede dette. For første gang i Europa introducerede man konceptet XXL triathlon - for folk over 100 kg. Distancen var lidt kortere og tempoet lidt langsommere, men viljen, kampen og indsatsen var den samme!

Triathlon blev i sidste årti kaldt 90'ernes sportsgren. Jeg vil vove den påstand at sporten har etableret sig ind i det nye årtusind, med optagelse på det Olympiske program. Det ekstreme rammer tidens ånd. Publikum bliver revet med, og sporten er en konditionskrævende sport gearet til netop de idealer der stilles til livsstil i dag.

Har du lyst til at komme i gang med at dyrke Triathlon, kan du finde flere informationer på en af nedenstående hjemmesider:
Københavns Triathlon Klub
Aarhus 1900 Triathlon Klub
Odense Triathlon Klub
Aalborg Triathlon Klub
Fredericia Triathlon Klub
Danmarks Triathlon Forbund


Fredag d. 23 august 2002 af: Mads Krogh Nielsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: