Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3660 har stemt.

Lambic, Belgiens lækre sure øl


Kategori: Mad og drikke

Og nu kan man få det leveret direkte fra Belgien!




Normalt er øl brygget under yderst kontrollerede forhold, man holder tingene rene og sterile og gør alt man kan for at det er kun er ølgæren der kommer i kontakt med øllet. Det giver et fint og konsistent produkt. Men ikke alle øl bliver lavet sådan. Lambic er en speciel ølstil fra Belgien. Her brygger man øllet som normalt, men når det kommer til det kritiske punkt hvor man normalt tilsætter gæren, så bliver Lambic i stedet hældt ud i store åbne kar, gerne i et utæt loftsrum der ikke bliver gjort rent. Så sætter man sin lid til mikroorganismer, svampesporer, mælkesyrebakterier og naturligt gær i luften for at få gang i gæringsprocessen. Når øllet har fået en god eksponering til hvad der lige svæver rundt i luften, bliver det hældt på egetræsfade, og så venter man. Man venter længe... En almindelig ølgær kan gære en øl på 2-3 uger, mens det kan tage flere år før en vildtgæret Lambic er klar til at tappe på flasker! Fordi at man ikke har 100% styr på hvilke mikroorganismer der kommer i øllet, så er hvert batch Lambic forskelligt (og nogle må sikkert også kasseres). Men de har alle det til fælles at de smager surt.

Hvis en pilsner er en frisk flødeost, så er en Lambic til sammenligning en godt lagret blåskimmelost! Det lyder ikke lækkert, men det er det faktisk! Der er utroligt mange nuancer i en god Lambic, den kan smage syrligt, blødt, som en hestestald dufter, af vådt hø og mange andre noter i den retning. Vildtgæret øl har det med at dele folk op i folk der virkelig ikke kan fordrage det, og så i folk der synes det er noget af det mest fantastiske! Jeg tilhører den sidste del :-)
Fordi at Lambic er forskellig fra gang til gang, så blander nogle bryghuse deres forskellige årgange af Lambic for at få et harmonisk og genkendeligt produkt. Sådan en blanding hedder en Gueuze. Det er også meget udbredt at tilsætte frugt til Lambic for at dæmpe syrligheden lidt, og selvfølgelig for at få en øl der smager af den valgte frugt.
Det er ikke så mange butikker herhjemme der har Lambic på lager, men heldigvis har vi internettet. Jeg har været i kontakt med en belgisk webbutik der hedder Etre Gourmet der har et fantastisk udvalg af meget spændende belgiske øl, der i blandt en masse Lambic og Gueuze. Fragten til Danmark er lidt dyr, men hvis man er mange der slår sig sammen om en bestilling, så er fragtprisen pr. øl til at overkomme. Jeg modtog 6 flasker vildtgæret øl som jeg vil fortælle kort om her.



Den første flaske er en klassisk Gueuze fra Giradin .
Den dufter let syrligt af citrus, og smagen er syrlig uden at være for kraftig. Afrundet og med en smag der minder om mild grapefrugt.



Den næste er en Gueuze 100% BIO fra det kendte bryggeri Cantillon. Det er en Gueuze lavet udelukkende på økologiske råvarer. Den har en frisk syrlig og indbydende duft. Den har også lidt grapefrugt smag, dog meget afdæmpet. Den smager frisk, lidt skarp, med en let bitter eftersmag. Utrolig god Gueuze!



Den næste er en Oude Kriek fra 3 Fonteinen som er en lagret Lambic, tilsat en masse gode kirsebær. Den dufter ikke overraskende af friske kirsebær, og har en smag af syrlige kirsebær. Minder lidt om tør champagne med frugtsmag. Den er meget brusende, og ikke sød på trods af de store mængder kirsebær. Meget afbalanceret i smagen.



Hvor den forrige var lavet meget traditionelt med kirsebær, så er næste flaske en Lambic lavet med en masse blommer! Faktisk 250 gram blommer pr liter Lambic! Den hedder Oude Quetshe Tilquin Den dufter komplekst både sødt og syrligt. Den smager syrligt, igen med en dyb sødlig note fra blommerne. De har dog ikke meget sukker indhold, den tørrer munden lidt ud, og har en god frugtsyre. Meget spændende Lambic!



Den næste flaske er en ren Lambic fra De Cam der blot hedder Oude Lambic , og er en ren Lambic der er lageret i 3 år. Den dufter meget mildt i glasset, og så har den overhovedet ingen kulsyre! Den smager meget mildt, men dog med noter af stald og vådt hø. Meget klassisk mild Lambic stil.



Den sidste flaske er en Lambic lavet med hindbær, den hedder bare Framboise og er lavet af Oud Beersel. Den dufter helt fantastisk i glasset, masser af parfumerede søde røde bær! Den smager lækkert af moden frugt, kompleks, ikke for sød, med syrlige noter i eftersmagen. Meget vellykket Framboise!

Alle øllene (og RIGTIG mange andre) kan du finde hos Etre Gourmet på www.bieresgourmet.be


Onsdag d. 26 februar 2014 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: