Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3421 har stemt.

Slib dine knive ultra-skarpe!


Kategori: Gadgets

Med et 5 stens slibesæt fra Lansky er det nemt at få dine gamle knive slebet skarpere end da de var nye!




Lige meget hvor eller hvornår man bruger en kniv, så er der ikke noget værre end en sløv kniv. Man kommer nemmere til skade fordi man skal trykke hårdere og måske ender man med at holde kniven i nogle uhensigtsmæssige stillinger for at få skåret/trykket det over man arbejder med. Det er lige meget om det er i køkkenet, på fisketuren eller i garagen. En slibesten kan rette op på det meste, men at bruge den klassiske slibesten kræver øvelse og evner, ellers ender man med et ringe resultat, og måske endda ridser og skrammer på kniven. For at slibe en kniv ultra-skarp, så skal man holde den rette vinkel, med hvert strøg med stenen. Smutter vinklen, så har man måske ødelagt skæret på kniven, og skal starte forfra med slibningen.

Lansky har lavet forskellige slibesæt hvor det stort set er umuligt at få slebet i en forkert vinkel. Vi skal kigge nærmere på et super sæt med 5 forskellige sten.

Systemet er bygget op omkring en holder man spænder på knivens blad, og som så styrer vinklen på stenene. På den måde bliver der slebet med korrekt vinkel, selv når man skifter sten under arbejdet. Sættet bliver leveret i en praktisk opbevaringskasse.



I kassen finder vi de fem slibesten, der spænder fra korn 70 i den groveste, til korn 1000 i den fineste. Med det udvalg af sten er det muligt at genskabe skæret på selv den allermest ødelagte kniv.



I kassen finder vi også beslaget man sætter på kniven. Beslaget har 4 huller på hver side, der giver 4 forskellige vinkler på skæret af kniven. Det er vigtigt at vælge en vinkel, og så holde den under hele slibningen af kniven. Beslaget spændes fast på kniven ved at stramme to skruer. For at undgå ridser på kniven, så vil jeg anbefale at man sætter et lille stykke malertape eller lignende på knivens blad.



Her ser vi de 4 huller, med hver deres vinkel betegnelse. Selve betegnelsen af vinkler skal tages som en tilnærmelse, da vinklen i høj grad også afhænger af hvor bredt knivens blad er. Men husk dog at bruge sammen vinkel på begge sider af kniven.



I kassen finder vi også en flaske olie til stenene. En par dråber på stenen inden man sliber, forlænger stenens levetid, og giver et bedre sliberesultat.

Når man skal slibe en kniv så skal styrepindene skrues fast i slibestenene. Her er det vigtigt at de er fuldstændig lige med overfladen af stenen. Det opnår man nemmest ved at lægge sten med styrepind på et bord inden man spænder skruen. hvis pinden er lidt skæv, så kan man forsigtig bøje lidt i den indtil den er helt lige.



Det gør man så ved alle slibestenene, og så er man klar til at gå i gang med slibningen.



Jeg brugte en meget gammel lommekniv, der på ingen måder var skarp. Som man kan se på billede så er skæret helt afrundet og ridset efter mange års brug.



Det er vigtigt at huske at når man sliber sin kniv med sættet, så sliber man metal af kniven, specielt når man bruger de groveste sten. Det er derfor ikke hver gang man skal starte med de allergroveste sten, hvis kniven bare skal friskes op, så kan man starte med nogle af de finere sten. Så holder kniven længere :-) Men da skæret var helt ødelagt på min lommekniv, så startede jeg med den allergroveste sten for at opbygge et nyt skær. Metoden er ganske simpel, man stikker styrepinden ind i det valgte hul på beslaget, og så kører man frem og tilbage med stenen langs hele bladet, uden at trykke for hårdt på stenen.



Når man har gjort det en 8-10 gange, så mærker man med en negl om der er kommet en kant på bagsiden af skæret. Man trækker neglen på tværs af bladet, hen over skæret. Føler man at der en lille kant neglen kan få fat i, langs hele bladet, så vender man kniven om og sliber modsatte side på samme måde. Når man så igen kan mærke en lille kant langs bladet på modsatte side så vender man kniven igen, skifter til næste sten i rækken og forsætter med at slibe og mærke efter en kant. Kanten bliver i sagens natur sværere og sværere at mærke, efterhånden som man kommer til de finere sten. Når man har slebet med den fineste sten på begge sider, så tager man den første side igen, og giver den et enkelt strøg helt uden at man trykker på stenen, langs hele bladet for at fjerne den sidste rest af en kant. Har man gjort det korrekt, så har man nu en kniv der er så skarp at den med lethed kan barbere hårene af armen, og skære de fineste tynde strimler af avispapir ganske ubesværet. Her kan man se lommekniven efter slibningen, nu står skæret præcist og blankt, og ultra-skarpt!



Jeg endte ud med at min gamle lommekniv var en hel del skarpere end da den blev købt! Jeg har efterfølgende slebet dolke og fiskeknive, med samme uhyggeligt skarpe resultat. Slibesættet fra Lansky kan varmt anbefales hvis man skal restaurere en kniv, eller slibe en godt brugt kniv op igen.

Sættet kan købes hos outdooradventure.dk der også har et kæmpe udvalg af jagtudstyr og outdoorgrej


Mandag d. 20 januar 2014 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: