Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3844 har stemt.

Lav din egen kniv!


Kategori: Mellem mænd

Med et kit fra Brisa.fi kan man lave sin helt egen kniv
Hvis man bruger tid i naturen, så ved man at en god kniv er uundværlig. Og når man tager ud for at købe en, så opdager man også at en flot kniv i god kvalitet koster mange penge. Men hvad med at lave en selv? Så kan man lade fantasien få frit spil, og lave en kniv efter eget design, der passer perfekt til ens egen hånd.
For at gøre det lidt nemmere for sig selv, så kan man købe et kit med de materialer der skal til for at lave en flot kniv.

Jeg har modtaget et kit fra finske Brisa, der specialiserer sig i alt der har med knivmageri at gøre. Kittet jeg har modtaget er et Nordic kit de kalder Bushcraft deluxe.
Kittet består af et færdiglavet knivblad, der er vanvittigt skarpt! Udover det indeholder det et messing forstykke, et stykke elg-gevir, en træklods i flot birketræ, et stykke kraftig fibermateriale, en messing møtrik og en skede i kraftigt læder.

Udover kittet modtog jeg også en skærper, lavet med diamantstøv, så jeg kan holde kniven i topform.Da bladet som sagt er vanvittigt skarpt når man modtager det, så er det første man skal gøre at tape det grundigt ind, så man ikke får skåret sig under byggeriet, og for at beskytte klingen mod ridser.

Det man skal bruge til at forme sit håndtag er en robust skruestik, en rasp, nogle små file, en boremaskine og en masse sandpapir i forskellige finheder, fra korn 80 til korn 1200. Hvis man har en slibetromle til at montere på boremaskinen så gør det formningen af håndtaget nemmere, men det er ikke en nødvendighed. For at sætte det hele sammen, så skal man bruge en god to-komponent lim, f.eks. en langsomt hærdende epoxy. Og for at give håndtaget de sidste finish, vil jeg anbefale at man giver det en god gang hærdende træolie.

Inden man går i gang er det en god idé at lave nogle tegninger af håndtaget. Jeg tog udgangspunkt i en kniv jeg allerede havde, og målte håndtaget op og fik en lavet en tegningen af et håndtag jeg mente ville passe godt til min hånd. Fordi at man har helt frie hænder til at designe kniven, så valgte jeg at save et stykke af træklodsen og sætte det lige efter messing forstykket, efterfulgt af gevir stumpen, og så lave resten af håndtaget i træ.

Der er to muligheder for at fastgøre bladet, man kan enten bore hele vejen igennem håndtaget, og skrue møtrikken fast i enden af bladet (og så efterfølgende file den flad) eller man kan skære gevindet af knivbladet og fæstne den i håndtaget udelukkede med epoxy. Jeg valgte at skære gevindet af.

Efter jeg havde filet forstykket så det flugtede med klingen, så borede jeg 4 3mm huller i det første træstykke og filede hullet op, så den passede ned over enden af bladet. Der efter gjorde jeg det samme med gevir-stumpen. Her er det vigtigt at slibe fladerne så de er 100% plane, og passer mod hinanden, ellers kommer der sprækker i det færdige håndtag. Der efter klippede jeg 3 stykker fiber og tilpassede dem så de kunne sidde som mellemstykker. Til sidst lavede jeg hullet i resten af træklodsen og gjorde tingene klar til limning.Så blandede jeg en god mængde epoxy og fyldte hullet i endestykket godt op, og fik smurt enden af bladet godt ind i lim. Så var det ellers bare at lime delene på, en efter en, og bruge rigeligt med lim. Da jeg var tilfreds med måden de sad på, så spændte jeg det hele sammen og lod det hærde i to dage.Da limen var hærdet, så sleb jeg kanterne, og limen, ned så håndtaget fik nogle gode flader. Så overførte jeg mine tegninger til kniven, og så var den klar til at blive formet.

Formning af kniven er den vigtigste opgave. Det er vigtigt at man får gjort kniven symetrisk omkring klingen, og at man ikke får taget for meget materiale af. Jeg brugte en slibetromle til boremaskinen, med korn 80 på, og en Dremel med slibehjul på til detaljerne. Det går stærkt, så man skal være meget opmærksom på at man følger tegningen, og stoppe slibningen ofte for at mærke efter om den ligger godt i hånden. Efter en lille times arbejde, så var faconen klar.Herfra skal kniven håndslibes med sandpapir indtil den er helt glat. Jeg spændte bladet fast i skruestikken, og sleb håndtaget med lange, tynde strimler sandpapir. (Sæt evt malertape bag på strimlerne, så knækker de ikke så nemt) Først med korn 120, så korn 180, og så korn 240. Da jeg havde slebet med korn 240 gjorde jeg håndtaget vådt, det løfter nemlig fibrene i træet. Da den var tør igen, så sleb jeg igen med korn 240. Derefter med korn 400, korn 800 og tilsidst med korn 1200. Resultatet var et håndtag der var slikeblødt, og meget behageligt at holde om. For at beskytte træet mod fugt og snavs, så fik det 3 lag af en god træolie. Jeg brugte noget der hedder Rustins Danish Oil. Det er en klar træolie der hærder op og beskytter træet rigtigt godt. For at give håndtaget den sidste finish, så polerede jeg det med en kludeskive på boremaskinen. Resultatet blev helt fantastisk!

Arbejdet med at lave håndtaget var faktisk rigtigt hyggeligt, og når resultatet blev så fantastisk, så har jeg helt lyst til at lave en mere. Jeg har masser af design idéer :-)

Kittet koster ca 70 euro, og for de penge får man en unik kniv, der passer perfekt til din egen hånd, med et super skarpt blad. Den er alle pengene værd! www.Brisa.fi har ALT man skal bruge til lave knive, og de har også mange kits, med priser helt ned til under 30 euro så man kan forsøge sig uden at det koster alverden. Jeg synes processen med at lave sin egen kniv var sjov :-)For mere info om alle muligheder for at lave din helt egen kniv, se www.Brisa.fi


Søndag d. 13 oktober 2013 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: