Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3687 har stemt.

Rist din egen kaffe, det er nemt


Kategori: Mad og drikke

Hvis man rister sin egen kaffe får man den som man vil have den, og man får en MEGET bedre oplevelse end med færdigristet og kværnet kaffe fra supermarkedet!




Hvis man vil have den friskeste og lækreste kop kaffe, så skal man riste kaffebønnerne selv! Når først kaffen er ristet begynder den at miste smag og aroma, og er den også færdigkværnet, ja så går det endnu hurtigere! Hvis man vil brygge den allerbedste kop kaffe, så skal man købe rå kaffebønner, og riste dem i portioner man kommer igennem på en uge eller to, så er man sikret den bedste kaffeoplevelse. Men er det ikke svært? Hvor får jeg fat på rå bønner? Hvor længe kan de rå bønner så holde sig? Det var spørgsmål jeg selv havde, men efter at have været i kontakt med Risteriet.dk fik jeg alle min spørgsmål besvaret :-)
For at starte med det sidste, så kan rå kaffebønner faktisk holde sig gode i flere år hvis de bliver opbevaret korrekt, helst nogenlunde køligt og mørkt og væk fra andre fødevarer der dufter kraftigt. Det er først når bønner bliver ristet at de "åbner sig op" og begynder at afgive smag og duft. Risteriet.dk har en stort udvalg af rå bønner (og også friskristede for den sags skyld), jeg har forsøgt mig med to typer bønner. Den ene er en brasiliansk espresso blanding der hedder Miscela Giusto, det er en kraftig kaffe, der laver en god mørk kop. Den anden er en fin gourmet bønne der hedder Guatemala Nubes og som giver en mere fin og aromatisk kop kaffe.
Selve risteprocessen kan gøres ret enkel i en almindelig ovn. De rå kaffebønner "popper" og udvider sig under ristningen, det kalder man at de "knækker".



Alle bønner skal ristes til første knæk, og der fra bestemmer man selv hvor mørkt man foretrækker sine bønner. Hvis man rister længe nok, kommer andet knæk, og så er man meget hurtigt ude i meget mørkt ristet kaffe (grænsende til det brændte hvis man ikke er hurtig til at få dem ud af ovnen) Her er et eksempel på bønner ristet til lige efter første knæk, og bønner der ristet til efter andet knæk.



Måden at jeg har ristet kaffen på er i en ovn, på 220 grader UDEN varmluft! Når bønnen knækker første gang, så smider den skallen, og den er let og vil så flyve rundt i ovnen hvis man har luft på ;-)
Jeg fordeler de rå bønner i et enkelt lag på en bageplade, forvarmer ovnen til 220 grader, og sætter dem ind midt i ovnen.



For at standse ristningen hurtigt når kaffen er færdig, så kommer jeg to tallerkner i fryseren mens kaffen rister. Dem bruger jeg til at hælde de varme bønner op på, for at få dem kølet ned i en fart når jeg synes de har fået den rigtige ristning. Der efter starter jeg emhætten, åbner vinduer og flytter røgalarmen ud af køkkenet ;-) Når man rister kaffe så kommer der altså noget røg, specielt hvis man rister til andet knæk!



Efter 7-8 minutter begynder det første knæk så småt, man kan se at bønnerne bevæger sig lidt rundt, hopper og smider skallerne. Duften af ristet kaffe begynder at brede sig. Når første knæk er færdigt efter 10-12 minutter i ovnen, så kan man tage bønnerne ud og køle dem af, eller man kan riste videre til andet knæk der kommer efter nogle få minutter. Andet knæk er lidt sværere at opdage, bønnerne hopper ikke rundt, men de afgiver en lille knæk-lyd så man skal spidse ørerne. Efter andet knæk så går det stærkt! Et par minutter kan betyde at man får brændt kaffe, i stedet for mørkt ristet.



Her har jeg ristet til lige efter første knæk.



Som man kan se så er der mange løse skaller, de har ingen betydning for smagen af kaffen, men jeg fjerner dem nu alligevel. Det er ret nemt, man hælder langsomt bønnerne fra den ene kolde tallerken til den anden, mens man puster skallerne væk. Så slipper man for skaller, og bønnerne køler hurtigere ned.





Når bønnerne er kølet ned, så skal de hvile 1-3 dage inden de er klar til at blive kværnet og brygget. Risteriet.dk sælger luft- og lystætte folieposer med ventil i, der er geniale til at opbevare sin friske kaffe. Så får kaffen ikke luft og holder sig frisk længere tid. Efter hviletiden er det bare at kværne kaffen og brygge den friskeste kop kaffe du har smagt!

Miscela Giusto blev jeg anbefalet at riste til at den har knækket anden gang, og det blev til en god kraftig kop kaffe. Mørk og robust, med en snert af brændt bitterhed i eftersmagen. Med lidt mælk er den helt fantastisk!

Guatemala Nubes skal kun ristes til at den lige når at knække første gang. Den giver en meget speciel og god kop kaffe, til at starte med synes jeg den duftede lidt af marcipan. Den er i hvert fald meget mild og lækker i smagen. Den har en sødlig aromatisk smag, helt uden bitterhed i eftersmagen.

Det gode ved at riste selv, er at man kan justere ristningen til det resultat man selv foretrækker. Jeg tror f.eks. at jeg vil give Guatemala Nubes 2 minutter længere i ovnen næste gang, for det er min præference.

Alt i alt, så burde alle kaffedrikkere prøve at riste selv, om ikke andet, så for at se hvad man går glip af ved at købe færdig ristet, færdig kværnet kaffe i supermarkedet. Det tog mig et par forsøg at få de resultater jeg var ude efter, men efter man får lært hvordan ens ovn varmer, og hvilken ristning man foretrækker, så er det faktisk ret nemt!

Se det store udvalg af kaffer på Risteriet.dk


Søndag d. 28 april 2013 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: