Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3838 har stemt.

Intelligente klodser


Kategori: Gadgets

LEGO Mindstorms er avanceret LEGO med TIMERS underholdning! Ja man risikerer faktisk at blive klogere af det ;-)
LEGO Mindstorms er en avanceret udgave af det kendte Technics LEGO. I Mindstorms har man en central computerenhed, hvor man kan koble sensorer og motorer til, og så programmere det på din computer.

Jeg har prøvet startsættet der hedder Mindstorms NXT 2.0. I sættet er der den centrale computerenhed, der bliver drevet af 6 stk AA batterier, en masse sensorer, 3 motorenheder og en masse klodser!Motorerne er smarte fordi der er feedback til computerenheden, så den ved hvor meget den har drejet. Det betyder at man i sit program kan bestemme om den skal dreje et antal grader, et antal rotationer eller om den skal dreje i et bestemt stykke tid. Man kan selvfølgelig også bestemme præcist hvor hurtigt den skal køre.De simpleste sensorer der følger med sættet, er to kontakter. I sit program kan sætte ting i gang, enten når kontakten bliver trykket ind, sluppet eller trykket og sluppet i en bevægelse.Der er også en afstands-sensor med i sættet. Den bruger ultralyd til at måle afstanden ret præcist. I sit program kan man bruge den til at sætte ting i gang når sensoren er en bestemt afstand fra et objekt, eller når afstanden er enten længere eller kortere end en værdi man har sat. Meget brugbar sensor til mange konstruktioner, f.eks. til en bil der standser INDEN der kører ind i møblerne ;-)Den sidste sensor der følger med sættet, er en farvesensor. Det er faktisk en 3-i-1 enhed. Den kan bruges til reagere på farver (den genkender de grundlæggende LEGO farver bedst), og så kan den bruges til at måle lys med, så man f.eks. kan lave en robot der drejer sig efter solen, eller en lygte. Og så kan den også bruges som signallampe, der sidder nemlig tre lysdioder i den, så den kan enten lyse rød, grøn eller blå.

Og så er der faktisk også en sensor mere, for man også bruge motorerne som sensorer. Hvis man drejer dem manuelt, kan man aflæse det i sit program, så de kan også bruges til at sætte ting i gang i sin konstruktion.
Man kan købe andre typer sensorer som ekstraudstyr, f.eks. kompas, lydmåler, og accelerometer.

Alle motorer og sensorer er koblet til computerenheden med flade kabler, og der medfølger kabler i flere længder i sættet. For at programmere computerenheden kan man enten bruge det medfølgende USB kabel, eller (hvis din computer har det indbygget) bruge Bluetooth til at programmere den trådløst. Det er super lækkert at man kan slippe for kablet mellem computeren og ens LEGO konstruktion når man sidder og udvikler sit program :-)

Der er en MASSE klodser i sættet, og hjul, dæk og larvefødder. Det kan godt være ret uoverskueligt når man åbner æsken, men heldigvis er det pakket i poser, og den ene pose hedder "Start here!"Starter man med "Start here!" posen, og slår op i byggeinstruktionerne, så har man bygget sin første Mindstorms bil på under en halv time! Derefter er det blot at installere NXT softwaren på din computer, og så man klar til de første eksperimenter.Selve softwaren er baseret på grafisk programmering, det vil sige at man skal ikke huske indviklet syntax og tekster, men blot trække forskellige blokke ind i programmet. Hver blok har sin handling (løkker, sensor-input, ventetid osv) og med dem kan man opbygge alt fra simple programmer, til ret avancerede programmer. Og har man brug for at lave noget helt specielt, så man kan "åbne" program-blokken og få adgang til en HEL masse funktioner og data. Så programmerings softwaren kan bruges af stort set alle, lige fra den 12-årige der skal have sin bil til at køre og stoppe, til brugeren med programmeringserfaring som vil opbygge et stort og komplekst program til sin konstruktion. Der er bestemt plads til at vokse når man får mere erfaring med klodserne og programmerings sproget!

I programmeringsmiljøet er der også flere byggeinstruktioner til mere komplicerede modeller, f.eks. en alligator der holder vagt indtil "byttet" kommer inden for rækkevidde. Så kaster den sig frem og angriber. Efter angrebet trækker den sig tilbage og venter på nyt bytte. En rigtig sjov model, der benytter motorerne og afstandsmåleren.Afstandsmåleren ligner øjne :-)Der er eksempel-software med, så man behøver ikke programmere den fra bunden af. Og man kan faktisk lære en del af at kigge programmet efter, og få idéer til at ændringer og nye funktioner.

Den mest komplicerede model der er instruktioner til, er en to-benet robot. Den benytter alle sensorer og alle motorer, og den tager nogle timer at bygge.Den bruger afstandsmåleren til at sætte programmet i gang, så når man holder en hånd foran "øjnene" på den, begynder den at gå fremad. Efter nogle skridt, beder den om en grøn kugle. (der medfølger en del plastik kugler i forskellige farver) Giver man den en forkert farve kugle i hånden, bliver den smidt på gulvet. Giver man den en grøn kugle, udfører den en lille dans ;-) Det er en kompliceret konstruktion, som man kan få en masse idéer fra, til sine egne konstruktioner. Da der bliver brugt en motor til hvert ben, er der kun en motor til at styre hænderne, så de bliver holdt lukkede af en elastik, og åbnet af en motor. Ret smart :-)På bagsiden af robotten kan man bedre se motorerne og ledningsføringen.LEGO Mindstorms er simpelthen genialt LEGO! Til de lidt ældre børn, men så sandelig også til voksne med en lille ingeniør i maven :-) Jeg er ret sikker på at hvis det var opfundet da jeg var barn, havde jeg sjældent set sollys ;-)
Det fede ved Mindstorms er også at det kan kombineres med alle de andre typer LEGO, specielt LEGO Technics, men også de mere almindelige klodser. Så der er faktisk ikke nogen grænse for hvad man kan bygge!

LEGO mindstorms, og en hel masse andre LEGO produkter, kan købes hos www.byggeklodser.com . De har et kæmpe udvalg, til MEGET konkurrencedygtige priser!


Onsdag d. 12 september 2012 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: