Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3838 har stemt.

Rens dit dyre spejlreflekskamera, sikkert og nemt


Kategori: Gadgets

Støv i dit digital kamera kan være til besvær, men med de rigtige remedier til at rense det, er det ingen sag at få det væk igen.
Spejlreflekskameraet tager nogle lækre billeder, og man kan skifte objektivet så det passer til situationen. Men når man skifter det, risikerer man at der kommer støv og skidt ind i kameraet. Hvis skidtet lægger sig på selve sensoren, som er den del af kameraet der fanger lyset og laver billedet, så risikerer man plamager og pletter på de færdige billeder. Man kan teste det ved at tage et billede af en blå himmel, på mindste blænde (altså det højeste F-tal som objektivet tillader), og derefter skrue helt op for kontrasten i et billedbehandlingsprogram. Evt skidt vil kunne ses som mørke pletter, lidt som eksemplet her:Problemet er at sensoren (og selve lukkeren) er enormt sart, så man skal vide hvordan man gør hvis man vil rense sensoren selv.

Jeg har prøvet nogle produkter fra www.cameraclean.co.uk der kan bruges til at rense sensoren på en sikker og nem måde. Men der er nogle ting man skal have helt styr på inden man kaster sig ud i opgaven. For det første skal man finde den indstilling på dit kamera der tillader spejlet at være slået op. Ellers kan man nemlig ikke komme til sensoren.
For det andet skal man kende den præcise fremgangsmåde. Www.cameraclean.co.uk har en stribe rigtige gode guides, som man SKAL læse inden man starter på opgaven. Jeg vil anbefale at man starter med denne: www.cameraclean.co.uk/Tutorial_Beginners_Home.php

Jeg har prøvet deres DSLR Cleaning kit , der indeholder alt man har brug for. Som det første kan man prøve at blæse støvet væk, med en god blæsebold.Den blæsebold der følger med kittet har en god størrelse, og har en ventil så den trækker luft ind fra bagenden, man får altså ikke suget støvet fra kameraet ind i bolden igen. Vigtig detalje når man gerne vil have støvet UD af kameraet.Er det ikke nok til at fjerne støvet, så kan man fjerne synligt støv og hår med Dust-AidDust-aid er en plastik holder, hvor man sætter ultra-rene, let klæbrige, silikonepuder på, og så trykker man blidt ned over støvet, og samler det op.Er de to foregående trin ikke effektivt nok, så har man noget klæbrigt snavs på sensoren, og det skal fjernes med en våd-rens. Det er en meget hurtigt fordampende rensevæske, som man drypper på bløde, støvfri Swaps.

Det er her vigtigt at man bestiller Swaps i den rette bredde, da de akkurat skal dække sensorens bredde. For mit kamera (Nikon D90) er det 17 mm Swaps.Man drypper så 5 dråber rensevæske på hver side af Swap'en, køre den i en bevægelse over sensoren med et blidt tryk. Derefter vender man den, og kører den anden vej. Når væsken så er fordampet, så har man en 99% ren sensor. Det er her vigtigt at man har fjernet alt synligt støv, da man ellers kan risikere ridser i sensoren hvis der ligger det mindste sandkorn, og så er kameraet ødelagt!
Det er i det hele taget en god idé at rense kameraet ind i mellem, også inden støvet bliver et synligt problem.

I DSLR kittet er der også en pakke fnugfrit papir til at rense selve objektivet, skulle man få fedtede fingre på det.Og der er også en lækker mikrofiberklud til at rengøre objektiver, og skærm med.Med DSLR cleaning kittet får man altså alt det man skal bruge for at holde sit dyre kamera rent, og så er det endda pakket i en smart kasse, så man kan tage det hele med på farten.Jeg skal i hvert fald have kittet med, næste gang jeg har kameraet med tur eller ferie. Tænk hvis alle ens billede skulle blive ødelagt af skygger og pletter fra støv. Med DSLR Cleaning kittet, så har man i hvert fald udstyret i orden, hvis uheldet skulle være ude :-)Rensekittet, og en masse andre lækre renseprodukter, kan købes hos www.cameraclean.co.uk


Onsdag d. 2 maj 2012 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: