Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3838 har stemt.

Bekæmp vinterens tørre luft


Kategori: Krop og velvære

Med en dampbefugter får man bedre indeklima, og så gør det ikke noget at den også ser godt ud!
Når det er rigtigt koldt, så kan luften ikke indeholde så meget fugtighed, så indeklimaet kan godt blive skidt. Lav luftfugtighed kan give kløe i øjne, irritation i næsen og halsen, og så kan det også betyde at gulvbrædder og loftsbrædder trækker sig lidt sammen, så gulvet knirker lidt mere, og der kan komme sprækker mellem brædderne.

For at få luftfugtigheden op på et mere behageligt niveau (typisk mellem 45% og 50% luftfugtighed) så kan man anskaffe sig en befugter. Der findes flere typer. En type bruger ultralyd til at forstøve vandet, og så en lille blæser til at få det ud i luften. Fordelen ved denne type er dens lave strømforbrug og lave støjniveau. Bagdelene ved denne type er at den ikke koger vandet, så den kan altså sprede eventuelle bakterier i vandbeholderen ud i hele huset, og da vandet i luften ikke er damp, så indeholder det stadig kalk som efter langt tids brug kan lægge sig som et fint støv på alle møblerne. Jeg har prøvet en anden type, en type som koger vandet og leder dampen ud i lokalet. Det betyder at der hverken er kalk eller bakterier i dampen, men den bruger så lidt mere strøm. Den jeg har prøvet, hedder Fred og har et super fedt design!Den ligner et lille rumskib der er landet i stuen for at gøre dit indeklima bedre med damp ;-)
Den bruger 300 watt når den kører på højeste blus. Den støjer stort set ikke, knurrer kun lidt ind i mellem som når en gryde går i kog. Den har en stor vandtank på 3,6 liter, og når den er fyldt kan den køre i 5-6 timer, afhængig af indstillingen på Fred .
Man fylder almindelig vandværksvand på, og man kommer til vandtanken ved at tage "skorstenen" af, og dreje toppen af.Man løfter nemt tanken af, og så kan man fylde den under vandhanen.Der sidder en ventil i skruelåget på tanken, så den drypper ikke, og vandet flyder først ud når den lægger korrekt i Fred .Når man har fjernet tanken, kan man komme til selve "kogekarret", som skal afkalkes ind i mellem, som en hver anden el-kedel.Man kan klikke damprøret af, og så kan man komme ned til varmelegemet, hvor der ligger en bold der er med til at fange kalken i vandet, så den skal man også huske at give en tur med afkalkeren.Bolden ligger løst, og er lige til at tage op.På siden af Fred sidder der knapper og lysdioder. Der er lysindikation for om den er tændt, om den har tændt kogekarret, og om den er løbet tør for vand. Hvis den løber tør for vand, sker der ikke andet end at den slukker for varmen, man skal ikke være bange for at den brænder af hvis den løber tør. Der sidder to trykknapper, en til at tænde og slukke, og en til at indstille om man vil køre på fuld kraft, eller på økonomi-indstillingen hvor den bruger lidt mindre strøm, og så også laver en smule mindre damp. Til sidst sidder der en drejeknap hvor man indstiller hvilken luftfugtighed man ønsker. Når den er nået, så stopper Fred dampen indtil luftfugtigheden er faldet igen. Det er super smart, så slipper man selv for at tænde og slukke.

Hvis drejeknappen står vandret, svarer det cirka til 45% luftfugtighed.Her i vinteren var luftfugtigheden indendørs i min stue 30%, og det gjorde at jeg kunne mærke at jeg blev tør i øjnene og det kradsede i næse og hals, og jeg fik tørre læber. Efter Fred havde dampet i nogle timer, var luftfugtigheden oppe på 45%, og det var MEGET mere behageligt! Og så syntes jeg den har et finurligt design, der passer ind i mange moderne indrettede stuer.Fred dampbefugteren kan købes hos www.GlobalTools.dk , som også venligst har sponseret Fred til denne artikel.


Lørdag d. 18 februar 2012 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: