Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3838 har stemt.

RAW for bedre billeder!


Kategori: Gadgets

Har du et digitalkamera der kan optage i RAW format, så brug det og få bedre billeder!
De fleste kameraer optager i billeder i JPEG som er en komprimeret fil, med dertil hørende mere eller mindre synlige fejl i billedet. Men et godt kamera kan også gemme billedet i et RAW format. RAW er umiddelbart ikke en billedfil, men en samling data som er taget direkte fra sensoren i kameraet da billedet blev taget, uden nogen som helst behandling eller komprimering i kameraet. For at få RAW lavet om til rigtige billedfiler skal der bruges en konverter. Man kan lave enormt mange korrektioner og rettelser under konverteringen fra RAW til f.eks. JPEG, så man kan faktisk redde et billede der er blevet optaget forkert (forkert eksponering, forkert lys, for mørke skygger osv osv). RAW er at opfatte som det digitale kameras negativer.
Jeg bruger DXO Optics Pro Elite til at konvertere alle mine RAW filer (www.dxo.com ). Det er et genialt stykke software! Foruden at kunne rette alle de almindelige fejl i et billede, ganske automatisk, så har den også et kæmpe bibliotek med en masse måledata fra mange kombinationer af kamerahuse og linser. Det bruger den til at modvirke specifikke uhensigtsmæssigheder i lige præcis den kombination af kamera, linse, blænde og brændvidde som blev brugt under optagelsen af billedet. Alle linser har en optisk forvrængning i større eller mindre grad, og det kan DXO Optics Pro fjerne i de færdige billeder. Og alt er automatiseret, så selvom man måske ikke har forstand på billedbehandling, så får man klart bedre billeder af at optage i RAW, og køre dem igennem DXO Optics Pro med standard indstillinger. Kan klart anbefales!
Jeg har før brugt version 6, men de er lige kommet med version 7 der kører væsentlig hurtigere, og fjernere mere støj fra billederne.

Her er et eksempel på forvrængning fra linsen. Rammen på maleriet burde være helt lige, men i det billede kameraet har taget, buer de pga. forvrængninger.Efter en tur i gennem DXO Optics Pro Elite version 7, så ser billedet meget bedre ud!Når man tager billeder kan man stille på ISO-værdien. Det svarer til at skrue op for forstærkeren i stereoanlægget hjemme, så hvis der er svagt lys bliver det forstærket op så man kan tage et billede uden flash. Men ligesom forstærkeren i stereoanlægget, så kommer der støj når man skruer højt op. Her har jeg taget et billede med det maksimale ISO mit kamera kan klare.Og sådan ser det ud efter en tur igennem DXO Optics ProFordi at jeg ikke kan vise 12 megapixel billeder i fuld størrelse på Bossman.dk, kan det være svært at se præcis hvor meget støj der er blevet fjernet, så jeg har lavet et par udsnit i 1:1 af billedet før og efter konverteringen.

Det er en ganske imponerende forbedring!

For at læse mere om DXO Optics Pro's funktioner, se www.dxo.comJeg kan varmt anbefale det!


Tirsdag d. 3 januar 2012 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: