Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3839 har stemt.

Lær de gode genveje på tastaturet


Kategori: Blandede

Hvis du bruger musen, som gennemsnits manden gør, bruger du den for meget! Du bør bruge tastaturet meget mere, og her er en guide til, hvordan du kommer i gang med det.
Hvis du bruger musen, som gennemsnits manden gør, bruger du den for meget! Du bør bruge tastaturet meget mere, og her er en guide til, hvordan du kommer i gang med det.

Ideen med at bruge tastaturet er, at det tit dels er nemmere, og dels er bedre for din arm, dine fingre og især din albue. Det slider ikke så hårdt, som når du bruger musen, og selv om du måske ikke kan mærke det, er der slet ingen tvivl om, at tastaturet er sundere at bruge i længden!

Hvis du kun sidder foran computeren 10 min. om dagen, er det ikke noget problem, men hvis du arbejder med computeren, eller du bruger meget tid foran den i din fritid, er det noget du skal være opmærksom på. At det kan give dig problemer på sigt. Og at du selv kan være med til at forebygge ved at bruge tastaturet mere.

Det skal bemærkes, at de følgende genveje virker, hvis man bruger Internet Explorer til at surfe på nettet med, men det er ikke alle, der virker, hvis du bruger Netscape, Opera eller en helt anden browser.

Inden vi går videre, vil jeg lige nævne, at alle fifene er lavet, så alle burde kunne forstå dem. Du tænker måske ”For fanden, tror han jeg er dum? jeg ved da godt hvor Home sidder...!” Og nej, jeg tror ikke, du er dum, men min erfaring fortæller mig, at der er mange, der ikke ved hvor de forskellige knapper sidder, og artiklen er også skrevet til dem!


F1
F1 får en hjælpefunktion frem i rigtig mange programmer. Tryk på tasten nu, så vil du se, hvordan det virker.

F5
F5 svarer til, når du trykker på knappen ”Opdater” i din browser. En browser er det stykke software, du ser denne side med. I stedet for at trykke på F5, kan du også trykke Ctrl + r, det virker også i Netscape.

Tab
Tabulatoren er god at bruge, når du udfylder felter på nettet med navn, adresse, alder osv. Den springer frem til næste felt, når du trykker på den. Hvis du ønsker at vende tilbage til feltet før, skal du trykke Shift + Tab. Du kan prøve det på vores kontaktside, lige under logoet. Der er 2 felter, et til din mailadresse og et til en besked - og springer du videre efter besked-feltet, kommer du ned på knappen. Så skal der bare trykkes Enter, så går der en mail af sted til os. Benyt gerne chancen til at sende os lidt kritik ;-)

Home og End
Det er de to knapper, der sidder lige over ”pil op”. Hvordan de bruges, siger næsten sig selv, men tryk på dem og se det med egne øjne. Hvis du har læst en lang side, og skal til toppen, så er det hurtigere at trykke Home, end at gribe musen og trykke ”Til toppen”, som findes på mange sider.

Page Up og Page Down
Disse 2 knapper sidder lige til højre for Home og End. De er nemme at bruge, hvis du læser en længere artikel. De hopper næsten et skærmbillede ned og op, hvis du trykker på dem. Prøv det!

Shift + tryk på et link
Det her er et af bedste trick, jeg kender. Desværre skal du bruge musen, men det skulle du også alligevel, hvis du ville gøre det samme. Der hvor jeg bruger det mest, er, når jeg er ude på en søgemaskine og ønsker at klikke på et af resultaterne, som er fremkommet. Prøv det! Hold Shift nede og tryk på linket www.google.com

Shift + F10
Dette trick svarer fuldstændig til, hvis du højreklikker med musen et vilkårligt sted på siden. Når den lille grå boks fremkommer, kan du trykke på et af de bogstaver, der er understreget, så er det den handling der sker. Prøv f.eks. at trykke Shift + F10 og derefter på e, for Egenskaber. Så fremkommer sidens egenskaber selvfølgelig.

Ctrl + Esc
Hvis du trykker Ctrl + Esc, så svarer det til at du trykker på ”Start knappen” nede i venstre hjørne. Nu kan du bruge piletasterne til at navigere rundt. Prøv at trykke pil op til du når ”Programmer”, tryk så på pil til højre. Nu kan du se hvordan det virker.

Ctrl + c
Dette og de 2 næste trick er i samme boldgade. De er gode at bruge, når du skriver i et tekstdokument. Hvis du markerer en tekst og trykker Ctrl + c, så bliver teksten kopieret (copy), og kan bruges et andet sted.

Ctrl + v
Med Ctrl + v kan du indsætte den tekst, du har kopieret ovenfor.

Ctrl + x
Dette trick er næsten det samme som Ctrl + c. Forskellen er, at med Ctrl + c vil den oprindelig tekst stadig være der. Med Ctrl + x fjernes teksten du kopier. Hvis det lyder for kringlet, kan du prøve dig frem i et tekstdokument.

Ctrl + b
Ctrl + b virker kun i en dansk browser. Hvis du har en engelsk, skal du trykke Ctrl + f. Denne funktion er til at søge på en side. Lad os prøve det. Tryk Ctrl + b, nu fremkommer der en lille søgeboks. Skriv ”ctrl” og tryk Enter. Nu fremkommer det første sted hvor der står ”ctrl”. Tryk Enter igen for at se det næste sted i rækken. Hvad man bruger det til, giver vist sig selv.

Ctrl + n
Denne funktion bruger jeg også ofte. Prøve det, så vil du se, at der fremkommer en ny rude som er fuldstændig mangen til den du er i nu. Det kan ske, at størrelsen er ændret, men ellers er alt ens, selv ”Tilbage knappen” virker.

Ctrl + a
Denne funktion markerer alt teksten på en side eller i et tekstdokument. Prøv at trykke Ctrl + a - herefter kan du så trykke Ctrl + c - og sætte teksten ind et andet sted med Ctrl + v.

Ctrl + Tab
Hvis du trykker Ctrl + Tab i din browser, hopper musen op i ”Adresse”-feltet, og du er nu klar til at indtaste en ny webadresse. Alternativt kan du trykke Ctrl + o. Så fremkommer der en lille rude, hvor du kan skrive den adresse du vil ind på. Tricket virker kun, hvis du har en browser foran dig.

Ctrl + p
Hvis du trykker Ctrl + p, er det det samme som at trykke på ”Udskriv”.

Ctrl + i
Sådan kan du kalde dine ”Bogmærker” eller ”Foretrukne” frem i venstre side. Hvis du trykker igen, forsvinder de igen.

Ctrl + m
Hvis du bruger OutLook Express som postprogram, kan du hente mails ved at trykke Ctrl + m. Det svarer altså til at trykke ”Send/modtag” med musen.

Alt + Tab
Dette lille trick er også uundværligt. Hvis du f.eks. surfer i flere ruder, kan du med denne genvej bladre mellem ruderne. Hvis du kun har én rude åben, tryk Ctrl + n og derefter Ctrl + Tab. Bingo! nu kan du hurtigt skifte mellem de 2 ruder.

Alt + f
Med denne funktion kan du komme ind i den øverste menu. Hvis du trykker Alt + f, åbner menupunktet ”Filer” sig. Du kan også åbne ”Rediger” ved at trykke Alt + r og Alt + k for at åbne funktioner. Herefter kan du navigere rundt med piletasterne.

Alt + F4
Denne funktion lukker en rude. Og er der ikke flere ruder tilbage, kan du lukke hele computeren ned med Alt + F4. Det er altid sådan, jeg lukker min PC ned. Jeg bruger i øvrigt stort set aldrig krydset i øveret højre hjørne til at lukke ruder ned.

Alt + pil tilbage og pil frem
Prøv at trykke Alt + pil tilbage, så fremkommer den side du var på inden du kom til denne side. Hvis du så trykker Alt + pil frem, så kommer du tilbage til denne side.

Alt + Home
Dette er blot en genvej til at trykke på knappen ”Startside”. Prøv det!

Alt + mellemrum
Med denne funktion kan du fremkalde en lille menu, som sidder i øverste venstre hjørne. Via den kan du minimere runden, maksimere ruden, flytte rundt på den og lukke den ned. Når menuen fremkommer, skal du blot trykke et bogstav for at lave en handling, f.eks. n (minimize) for at minimere runden.

Jeg håber du enten har fået et fif eller to med herfra, eller at du har fået mod på at bruge tastaturet mere og vil øve dig på det. Hvordan var det nu, du kom til toppen uden at bruge musen?


Onsdag d. 7 august 2002 af: Henrik Wahlqvist

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: