Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3687 har stemt.

Øl fra fad


Kategori: Mad og drikke

Øl fra fad, har intet med tynd pilsner i plastikkrus at gøre, ikke hvis man snakker rigtigt fadlagret øl!




Mikkeller er uden tvivl danmarks mest innovative bryggeri, og er blevet kåret som årets bryggeri i 2006, 2008 og igen i 2009!
Det altid eksperimenterende bryggeri har kastet sin kærlighed på øl fra fad. Og vi snakker ikke 25 liters stålfade med pilsner, nææ, Mikkeller har eksperimenteret med at opbevare og modne øllet på brugte træfade. Det være sig brugte whiskyfade, rødvinsfade, bourbonfade, romfade og mange andre typer. Et fad er en stor træ tønde, og når den har været brugt til f.eks. at lave whisky i, så sidder der en masse smagsstoffer fra whiskyen tilbage i træet, og det er den smag man får overført til øllet ved at opbevare det på fadet.



Jeg har været så heldig at smage en hel serie af fadlagrede øl, som er modnet 4 måneder på fad inden de blev tappet på flaske. Det drejer sig om den gode, kraftige kulsorte Imperial Stout Black Hole, på 13,1 %.
De har så lavet 4 versioner af den, ved at hælde den samme øl på 4 forskellige fade. Jeg fik også smagt standard versionen af Black Hole, som i sig selv er helt fantastisk


Black Hole




Det er en fyldig øl, der dufter af let brændt karamel, og smager sødt, fyldigt, let bitter med en lang varmende eftersmag.


Black Hole, Red wine




Denne version dufter syrligt, af fugt og modne bær. Den smager lidt lettere end den almindelig Black Hole, lidt frisk, syrlig, med en lang syrlig eftersmag


Black Hole, Bourbon




Her kommer undertegnedes favorit blandt de fadlagrede Black Hole, den dufter ikke så kraftig, lidt af sødligt. Smagen er fyldig, sødlig, blød, med noter af vanillie og egetræ i eftersmagen. En meget harmonisk smag.


Black Hole, Rum




Den dufter sødligt, let sprittet. Smagen er ikke så fyldig som den almindelige, sødlig varmende, let parfumeret med en god eftersmag af rom og træ.


Black Hole, Peated whisky




Her er en rigtig røgbombe! Den dufter meget at tørve røg, og jeg vil næsten gætte på at den har lagret på et Islay fad. Smagen er lidt tør, med masser af røg, lidt skarp i smagen, eftersmagen er tør og røget. God hvis man kan lide røget whisky.



Det er ret fantastisk at smage hvor meget fadlagring kan bidrage til smagen, det er jo 5 helt forskellige øl, på trods af at opskriften og brygningen er den samme.



Tidligere har Mikkeller lavet en Single Hop serie på 10 øl, som er den samme basis opskrift, men hvor der er brugt en og kun een humletype til hver øl. De er nu i gang med en serie hvor opskriften på øllet er den samme, men hvor gærtypen er forskellig i hver øl. Det bliver rigtigt spændende at smage hvor stor indflydelse gæren har på smagen i det færdige øl.

Mikkellers serie af fadlagrede Black Hole kommer i handlen d. 5. maj, hvor også Mikkellers bar åbner! Det bliver et sandt mekka for øl-nørder, entusiaster, og folk der sætter pris på et godt glas øl. Baren ligger i København, Victoriagade 8.




For mere information om Mikkeller, se www.mikkeller.dk


Mandag d. 3 maj 2010 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: