Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3687 har stemt.

Fornem gammel te


Kategori: Mad og drikke

Pu-Erh er en speciel te, der bliver finere med alderen




De fleste kender te, og smagen af te. Det gjorde jeg også, men blev alligevel udfordret på smagsløgene da jeg smagte Pu-Erh te!

Pu-Erh er en kinesisk te, som er tillagt mange gode egenskaber. Blandt andet blev teen populær fordi den menes at have en slankende effekt - med så stor efterspørgsel, at de ældre årgange (jo ældre jo finere) har været en af de bedste investeringer de seneste år.

Teen bliver høstet, delvist tørret og derefter fermenteret i lang tid, så den bliver sort i bladene og udvikler forskellige enzymer som siges at have en gavnlig virkning på kroppen.

Smagen er meget anderledes end de normale friske typer te. Den har en karakteristisk smag og duft af fugtig halm, lidt hen ad heste-stald. Og stald lugt er bestemt ment positivt i denne artikel, lidt som god ost kan have en karakteristisk (og lækker) smag af stald.

Jeg har smagt 6 forskellige Pu-Erh som jeg vil forsøge at beskrive her. De er alle brygget med en god teskefuld te pr kop (2 dl) i en varm te-potte.


Pu-Erh 2004



Udseende: Rødbrun, ligner lidt kaffe.

Duft: Dufter lidt af bondegård, lidt jordet og behagelig

Smag: Da dette er den yngste te jeg smager forventer jeg også at den har den kraftigste smag, og det har den også. Den er fyldig. smager lidt af stald og fugtigt halm, med svag bitterhed i eftersmagen.


Pu-Erh 1999



Udseende: Ravfarvet og te-bladene er store

Duft: Meget mild, med en smule staldduft

Smag: Igen fyldig, ingen bitterhed, lidt jordet og mild i smagen


Bamboo Pu-Erh 1999





Udseende: Inden i bambus indpakning er der nogle sammenpressede te-kager. En kage rækker til en liter te. Den færdige te har en mørk, rødbrun farve

Duft: Den dufter af stald, og lidt af muld på en rar måde

Smag: Den er som de andre Pu-Erh teer fyldig i smagen, lidt sødlig med en svag smag af muld og stald.


Pu-Erh Wang Jin Hao 1996




Udseende: Den har en mørk brun farve

Duft: Mild duft af stald og hø

Smag: Meget fin i smagen, ingen staldsmag, lidt lakrids i smagen, meget mild og læskende


Den Dyrbare Skat



Udseende: Teen er presset i form som en stor meget hård mønt, og for at brygge den skal man have fat i en sav ;-) Den er ret lys og gullig i farven

Duft: Mild, lidt lakrids og lidt røget

Smag: Smager lidt af lakrids, meget mild, ingen smag af stald, og med god garvesyre i eftersmagen.


Pu-Erh Earl Grey 2004



Udseende: Rødbrun i farven

Duft: Dufter lidt af stald, og parfumeret

Smag: Da det er en Pu-Erh der er tilsat Bergamot olie, som giver den klassiske Earl Gray aroma, så smager den i sagens natur af Earl Gray ;-) Den har en let jordet smag, og er mere let-drikkelig end de andre Pu-Erh teer.


For at få den bedste smag ud af teerne fandt jeg ud af at det var bedst at brygge dem løst i te-potten, uden noget filter overhovedet. Efter endt trækketid var 99% af tebladene faldet til bunds, så med en forsigtig hånd kunne man sagtens skænke teen uden at bladene kom med over i koppen.

Pu-Erh te er noget man enten kan lide eller ikke lide, det er en af de slags ting som er enten-eller. Og jeg syntes faktisk godt om smagen, specielt i de yngre udgaver hvor der er mere smag af stald og muld.

For mere information om Pu-Erh, andre teer og om hvordan man brygger te på den helt rigtige måde, se www.tea.dk


Onsdag d. 24 februar 2010 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: