Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3838 har stemt.

Giv vikingevinen en chance


Kategori: Mad og drikke

Mjød er gæret honning, en drik for de rige og kongelige i vikingetiden. Men den smager altså stadig godt!
Lad os slå en ting fast! Mjød er ikke øl! Mjød er gæret honning, og helt sin egen. Honningen dominere smagen og forventer man en let bitter øl-smag når man smager mjød, så bliver man skuffet. Mjød har været forbeholdt overklassen i vikingetiden, og blev serveret ved specielle lejligheder. I dag kan man heldigvis købe mjød færdiglavet, uden at det koster en hel pose guldstykker ;-)

Jeg har smagt 4 slags mjød fra Dansk Mjød, samt to forskellige øl med mjød i. Da mjød er baseret på honning, så tilsætter man typisk bitre urter og planter til det for at balancere sødmen. Det er også tilfældet med dem jeg har smagt.Viking BlodDenne mjød er krydret med humle og hibiscus, og det giver en krydret blomster-agtig smag, der varmer. Den indeholder 19 % alkohol.


Gl. dansk mjødEr krydret med ingefær og humle. Den smager forholdsvis mildt, meget aromatisk og med en afbalanceret bitterhed, den er ikke for sød. God mjød at starte på, hvis man ikke har smagt mjød før. 19 % alkohol


Jyde mjødDenne mjød er tilsat humle, samt en bitter der hedder Riga Balzam som indeholder udtræk af 24 urter og krydderier. Det betyder at mjøden stiger i alkohol til 20.6 %, og giver en lidt mørkere mjød, der har en lidt stærkere smag, bl.a. af lakrids. Den har en god eftersmag. Min personlige favorit :-)

Klapøjster mjødDer er tilsat brændevin og humle til denne mjød, så den har den karakteristiske kommen snapse smag. Den har en lidt kort eftersmag. Brændevinen gør at denne mjød har 20,6% alkohol.

Udover mjød, så har jeg også smagt to hybrider mellem mjøden og øllet. Der er øl der er brygget af Ørbæk bryggeri, og der er så tilsat Gl. dansk mjød.


Old Danish BeerDenne øl er fremstillet af cirka 3 dele øl, og en del mjød. Det er en lidt mørkere øl, der smager lidt af karamel og malt, med en mild humlesmag, men først og fremmest smager den af mjød. Den skummer godt i glasset, så man skal være lidt forsigtig når man hælder den op. 10,15 % alkohol.Midgårds ølDenne øl er lidt lysere i farven, og er lavet af 4 dele øl og en del mjød. Mjøden er ikke lige så fremtrædende i denne øl, men den smager dog stadig sødt. Udover sødmen kan man også ane nogle noter af humlen som giver den en lidt græsagtig smag, samt en duft af modne meloner. Men som den den anden øl, så er det mjødens sødme der dominere smagsbilledet.


Hvis man ikke har smagt mjød før så kan man godt blive lidt overrasket over smagen. Det smager af honning, og der er ikke brus i, så det kan godt virke som om det fylder meget i munden. Det er en unik oplevelse, og jeg syntes det smager godt :-)

Mjøden og øllet kan købes hos Dansk Mjød www.mjod.dk


Mandag d. 3 august 2009 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: