Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3839 har stemt.

Digitalt spejlrefleks, det er ikke så svært


Kategori: Gadgets

Tag springet, og opgradér dit gamle kamera til et digitalt spejlrefleks :-)
Digitale spejlrefleks kameraer er efterhånden blevet så billige at de fleste har råd til at tage springet fra et almindeligt kompakt digitalkamera.

Digitale spejlrefleks kameraer bliver også kaldt for DSLR, som betyder Digital Single Lens Reflex, der hentyder til at det man ser i søgeren rent faktisk er det der kommer ind ad linsen. Den danske betegnelse Spejlrefleks henviser til at når man komponerer billedet (kigger i søgeren) så bliver lyset der kommer ind i linsen, reflekteret af et spejl op til søgeren. Når man så tager billedet, så flytter spejlet sig, og lader lyset komme hen på selve den digitale sensor.
På et typisk kompakt kamera så bruger man skærmen bag på kameraet som søger, det betyder at det man ser har været igennem en digitalisering. På et DSLR så ser man det uden digital indblanding, så opløsningen på søgerbilledet er væsentlig bedre, og man kan bedre se om noget er skarpt eller ej.
Selve sensoren der modtager lyset og laver det om til et fotografi, er typisk større i et DSLR, end i et kompakt kamera. Det betyder ikke nødvendigvis at kameraet er på flere megapixels, men at billedpunkterne på sensoren er større. Jo større billedpunkter, jo mere lys kan de optage. Det betyder igen at lysfølsomheden er større, så man kan tage skarpe billeder uden flash i mange situationer hvor et kompakt kamera må give op. Og så bliver jeg lige nødt til at slå fast, at jo flere megapixels et kamera har, betyder IKKE at det tager bedre billeder! Det hele handler om to ting, sensorens kvalitet, og linsen der lukker lyset ind i kamerat.
I et DSLR har man også bedre kontrol over de parametre der afgør hvordan billedet kommer til at se ud. De to basale er lukketid, og blænde. Lukketid er den tid at lyset får lov til at komme ind på sensoren. Ved lange lukketider bliver bevægelser slørede, og man kan risikere at billedet bliver overbelyst. Ved korte tider bliver bevægelser fastfrosset, men kan risikere at billedet bliver for mørkt. Blænden er det hul lyset kommer ind i igennem i linsen. Det kan man også indstille størrelsen på. Ved en stor blænde-åbning kommer der meget lys ind i kameraet, og man får en lille dybdeskarphed, dvs. at forgrunden og baggrunden vil blive udskarp. En effekt man gerne vil opnå ved f.eks. portræt-fotos. Ved en lille blænde-åbning får man en stor dybdeskarphed, som er smart hvis man tager et billede af noget der f.eks. ikke er parallelt med kameraet. Det kræver dog at der er meget lys tilrådighed, ellers får man et mørkt billede. Kombinationen af blænde og lukketid betyder meget for det færdige billede.


Linser


Den absolut største fordel ved et DSLR er at man kan udskifte linserne. Man kan altså bruge det samme kamera til at tage kraftige zoom billeder, og til at tage landskabsbilleder med vid-vinkel. Det betyder at man kan optimere kameraet til præcis det man vil tage billeder af.Man kan også bedre og mere præcist styre sit billedeudsnit, da man zoomer på en zoom-linse ved at dreje på en krans på selve linsen. Det betyder at man hurtigt og præcist kan zoome ind på det man vil. På mange kompakt kamera er zoomen motordrejet. Det betyder at man trykker på en knap og så zoomer linsen, så man har ringe kontrol over hvor hurtigt det går, og på rigtigt mange kameraer så stopper zoomen i bestemte hak. Antallet af "hak" afhænger af kameramodellen, men det betyder måske at kan ikke lige præcist får det billedudsnit man havde tænkt sig. Det lyder som en lille detalje, men har man først prøvet en DSLR med zoom-linse, så er det altså noget bøvl at gå tilbage til de motordrevne zoom.

Filtre


Hvis man skal være rigtigt kreativ, så kan man bruge forskellige filtre foran linsen. Et filter er et stykke behandlet glas der er monteret i en ring med gevind der passer ind i linsen. Filteret har gevind på begge sider, så man kan sætte flere uden på hinanden hvis man vil. Der findes utroligt mange forskellige filtre. Jeg vil lige komme med nogle eksempler på filtre fra www.hama.com her.

ND 4 Grå-filterDette filter er farveneutralt gråt, det virker i princippet som solbriller for linsen, dvs. det begrænser mængden af lys der når linsen. Det betyder at man kan "snyde" og f.eks. bruge længere lukketider i kraftigt lys, for at få en sløret effekt på ting der bevæger sig. Det er meget brugt ved billeder af f.eks. vandfald da det giver en fornemmelse af bevægelse i vandet. Hvis man virkelig bruge lange lukketider på vandfald, kan det får vandet til at se helt tåget ud. Man kan også bruge ND 4 filteret til f.eks. portrætter i dagslys, så man kan brug en større blænde end normalt, for at gøre baggrunden uskarp.


DifuserDette filter er uden farve, og i princippet et klart stykke glas med nogle cirkulære forhøjninger der bryder lyset lidt, inden det kommer ind i linsen. Det betyder at billederne får et lidt blødere udtryk, rigtigt smart til portrætter, da det giver en mere ensartet hudtoneNærlinse sætHvis man kunne sammenligne ND 4 filteret med solbriller til linsen, så er det her sæt med 3 linser, noget i retningen af at give sin linse læsebriller på. De gør at linsen kan fokusere tættere på motivet end normalt. Det er smart til meget tætte nærbilleder, da man kan gå tættere på motivet og dermed få det til at fylde mere på billedet. Der er 3 forskellige styrker med i sættet, alt efter hvor tæt man har behov for at fokusere.Stjerne effektStjerne effekt filteret er også uden farve, og er et glas med et gitter der bryder lyset så det ligner små 6 armede stjerner. Det er specielt egnet til mørke billeder, med punktformede lyskilder. F.eks. et tændt juletræ. Det er også en effekt der er set meget på optagelser fra f.eks. rockkoncerter.

RAW vs. JPEG


De fleste kameraer optager i billeder i JPEG som er en komprimeret fil, med dertil hørende mere eller mindre synlige fejl i billedet. Men et godt DSLR kan også gemme billedet i et RAW format. RAW er umiddelbart ikke en billedfil, men en samling data som er taget direkte fra sensoren da billedet blev taget, uden nogen som helst behandling eller komprimering i kameraet. For at få RAW lavet om til rigtige billedfiler skal der bruges en konverter. Man kan lave enormt mange korrektioner og rettelser under konverteringen fra RAW til f.eks. JPEG, så man kan faktisk redde et billede der er blevet optaget forkert (forkert eksponering, forkert lys, for mørke skygger osv osv). RAW er at opfatte som det digitale kameras negativer. Jeg bruger DXO Optics Pro til at konvertere alle mine RAW filer (www.dxo.com). Det er et genialt stykke software! Foruden at kunne rette alle de almindelige fejl i et billede, ganske automatisk, så har den også et kæmpe bibliotek med en masse måledata fra mange kombinationer af kamerahuse og linser. Det bruger den til at modvirke specifikke uhensigtsmæssigheder i lige præcis den kombination af kamera, linse, blænde og brændvidde som blev brugt under optagelsen af billedet. Alle linser har en optisk forvrængning i større eller mindre grad, og det kan DXO Optics Pro fjerne i de færdige billeder. Og alt er automatiseret, så selvom man måske ikke har forstand på billedebehandling, så får man klart bedre billeder af at optage i RAW, og køre dem igennem DXO Optics Pro med standard indstillinger. Kan klart anbefales!

Et DSLR er super hurtigt til at reagere, det har typisk opstarts tider fra slukket til det er klar til at tage første billede på under et sekund. Fra man trykker udløserknappen ned til det tager billedet, tager typisk langt under et halvt sekund. Billedkvaliteten er i top, og man har mange kreative muligheder.
Bagdelen, i forhold til et kompakt kamera er at der er meget få DSLR der kan optage video. Et DSLR er stort og tungt. Det kan nemt veje et godt stykke over et kilo, så det er ikke et man bare lige stikker i lommen, det kræver en fornuftig taske når man skal have det med ud.
Men da jeg selv fornyligt købte mit første DSLR som efterfølger for et kompakt kamera, så syntes jeg fordelene var så mange flere end bagdelene :-)

Tak til

www.hama.com

www.kamerahuset.dk

www.DXO.com


Onsdag d. 24 juni 2009 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: