Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3839 har stemt.

Slagelse Vinfestival


Kategori: Mad og drikke

Slagelse kan os’! I en dansk vinverden hvor København ofte bliver forfordelt, når det gælder store vinsmagninger og andre vinaktiviteter, er det dejligt at se lokale vinentusiaster hvert år hæve glasset i den gode s(m)ags tjeneste og invitere til vinfestival i ”provinsen”
”Slagelse” klinger måske ikke ligefrem af eksotiske himmelstrøg, raffinement eller eksklusivitet. I hvert fald ikke for en københavnersnude, der har måttet køre 2 timer ind i landet for at komme dertil.
Fordommene, om de så er retfærdige eller ej, blev dog gjort til skamme en lidt grå lørdag i marts, da Slagelse Vinklub; ”Vinklubbens venner” afholdt en stor vinfestival i netop Slagelse, i samarbejde med Ejekilde og Kohberg, der hjalp til med at skaffe brød og vand til de tørstige deltagere, samt også Arla der stod klar med osten.Slagelse blev denne lørdag betydeligt større, da en god del af verden kom til Slagelses Vesthal. Der var alt lige fra Slagelses egen vinimportør og -forhandler Skovgaard Vine, som spiller godt med på vinhandlen i hele Danmark, til importører af vin fra Grækenland og Ungarn.
Skovgaard Vine præsenterede et meget bredt udvalg af vine fra bl.a. Australien, Bordeaux og Sydfrankrig, Italien og Californien. Vinimporten havde da også indtaget en god del af den sportshal hvor festivalen fandt sted. Mere fancy behøver omgivelserne faktisk ikke at være, og selve skulderpladsen og stemningen var virkelig god på trods af det øjensynligt høje besøgstal, hvilket gjorde de tre timer som festivalen varede til en hyggelig fornøjelse.Selvom det selvfølgelig er vinen det handler om, er det afgørende for den gode oplevelse at rammerne er i orden, og her var organiseringen helt i top; lige fra pladsforhold og opfyldning af brødkurve til garderobe og opstillingen af standpladserne.
Alle deltagerne fik tillige et trykt ”programhæfte” med oversigt over de forskellige importører og deres stande plus et oversigstkort der gjorde salen let at overskue. Med det lovede smageglas i hånden, var man derefter klar til at udforske de flydende druer.
Endnu et plus var, at arrangørerne tilsyneladende havde gjort sig stor umage med at finde et meget varieret udbud af importører, der alle kunne tilbyde vine af generelt høj kvalitet.

Det er spændende at opleve HVOR mange forskelige smagsindtryk og stile man kan samle sammen under ét tag. Her var fx en yderst interessant stand med kun tyske vine fra Mosel, der søreme også indeholdt en meget tysk vinmager med stor rund mave, der hjerteligt skænkede op af sine vine og delte ud af sine tyske gloser. Mange af dem var vidunderlige vine med varierende sødmegrad. Her kunne man også prøve stærkere likører som også var lavet på vin, noget jeg dog sprang over…

Fra Tyskland kunne man så tage direkte til Sydafrika, hvor Skjold Burne havde opstillet en stand lige ved siden af. Sydafrika er en rising star her i Danmark, og der bliver solgt flere og flere vine fra landet, hvor det er muligt at få vellavede vine, der passer godt til danskernes forkærlighed for de oversøiske vines typisk sødlige og koncentrede karakter, til ofte lavere priser.
De medbragte vine, udelukkende fra producenten Bellingham, var dog i et lidt højere prisleje, som fint modsvarede oplevelsen og kvaliteten. Især blev jeg imponeret af en hvidvin ”Fair Maiden” ’08 der lød på knap 100,-. De billigste af husets vine, prissat til normalt 54,75,-, især den hvide på chardonnay/semillion og rosé’en på 100% pinotage, kunne desværre ikke følge med den samme kvalitet, som hvis man gav bare 30,- mere pr. flaske, og fremstod en smule tyndere og mere usammenhængende.

Et anden importør; Born Wine-Import havde også et rigt udvalg af sydafrikanske vine med, da man udelukkende importerer vine derfra. Ikke mindre end 20 vine var taget med til Slagelse, hovedsageligt rødvin, men hvidvinen og dessertvinen - hele 2 søde vine endda - havde også fået plads på bordet. Born gav et billede af et varieret vinland, der sagtens kan konkurrere med fx Chile og Australien. Der vil komme langt mere vin fra denne del af verden i danskernes indkøbskurve.

Mousserende vine var der også masser af i år, bl.a. repræsenteret ved Champagnehuset Fournier og fx impørtørerne Perlevin, Skovgaard Vine og Ad Libitum-Vine.

Ad Libitum-Vine har jeg før fremhævet, da jeg ikke kan stå for importørens forkærlighed for søde og mousserende vine, der klart skinner igennem i hans vinudbud. Det er rigtige livsnyder-vine, der kan drikkes af stort set alle, men hvoraf mange af dem samtidig også har kompleksitet og dybde. Her er altså både til livssnyder-nørden og livsnyder-novicen. Perlevin var et forholdsvist nyt bekendskab for mig som jeg nu fandt ret interessant. Det var ejer(inden) der selv stod ene kvinde bag standen, så det må åbenlyst være en af de mindre importvirksomheder. Hun har dog nogle særdeles interessante vinheste i stalden, bl.a. nogle vellavede mousserende fra både Italien og Tyskland og nogle gode tyske vine fra Weingut Wehrhof, heriblandt en lækker Gewürztraminer, der dog måske havde forkastet lidt af sin karakteristiske krydrede tone til fordel for sødmen. Men lækker var den dog. Points får hun også for at satse på tysk rødvin, som germanerne ellers er ved at blive skrappere til, men som danskerne har svært ved at smide forbeholdene for og tage til sig.Der var meget andet end vin at smage på festivalen. Hele 2 stande med øl fra Slagelse Bryghus og Humletorvet var sat op, og man kunne også fornøje sig i langt stærkere sager, der blev skænket med rigt gavmild hånd fra Slagelse Vinkompagni, heriblandt både både 12- 15- og 21-års rom, varm øllikør, en slags sød pæresnaps og endda også vodka og gin.
Der var rig mulighed for at bruge lidt flere penge på selve festivalen. Søberg Vin havde arrangeret en kult-bar, hvor det var muligt at smage ret dyre og sjælne vine pr. glas, en chance der sjældent byder sig, da det normalt er dyrt at åbne en hel flaske for et enkelt glas på fx en restaurant.
Desuden blev der afholdt en særlig specialsmagning med vin lavet på Nebbiolodruen, en drue der bliver brugt især i Italien til store vine som fx barbaresco og barolo. Der kunne smages 8 vine, her iblandt også topvine, og til det måtte man lægge blot en 50,-’er ekstra!
Og hvis man nu fandt en god vin, var det selvfølgelig også muligt at købe den med hjem fra messen, en mulighed som undertegnede benyttede sig af en del gange.

Slagelse Vinfestival er en årligt tilbagevendende begivenhed, så hvis du er blevet nysgerrig (selvfølgelig!) kan du nå det næste år. Det er en eminent måde at tilbringe en lørdag eftermiddag på, stemningen er god, og man går hverken sulten eller tørstig derfra. Jeg var ikke ude for at én eneste vin var udgået fra standene og mødte kun gavmildhed og imødekommenhed fra importørernes side.
Endda er festivalen faktisk - sammenlignet med nogle københavnske smagninger - langt mere hyggelig og afslappet, da deltagerne ikke klemmes ind på alt for lidt plads.
Du kan følge med på hjemmesiden tilknyttet festivalen eller tilmelde dig nyhedsbrevet for at blive opdateret omkring næste års festival.www.vinfestivalen.dk/index/vinfestival
.


Torsdag d. 12 marts 2009 af: Sandra Skriver

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: