Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3687 har stemt.

Champagneguiden 2008


Kategori: Mad og drikke

Champagne og mousserende vin - både til kransekagen og velkomsten. Hvis du mangler inspiration til hvad du skal købe og - ikke mindst - drikke til årets allersidste fest, kan du læse med her.




Først og fremmest: hvad er Champagne? For det første er det dyrt! For at få fat i en flaske rigtig champagne, skal du helst ligge dine hårdttjente lønkroner på den gode side - eller dårlige, alt efter perspektiv - af 200 kroner. Du får ikke meget ud af at gå i Netto et par dage før den 31. og rive såkaldt ”champagne” til 130 kroner ned fra hylderne. Det kan meget vel være der står champagne på flasken og den er god nok, det ER da også rigtig champagne, men lige meget hvilket produkt det gælder, hvis du køber den allerbilligste udgave du overhovedet kan få, bliver resultatet som oftest også derefter.
Hvis du skal have champagne - så køb chamPAGNE. Gør lidt ud af det, og køb en ordentlig én. Derimod er der rigtigt gode alternativer til sprudlende bobledrikke, hvis du ikke rigtigt har mod på at lægge +200 champagnespir på vin. Bevæger du dig uden for Frankrig og Champagneområdet, som ligger i det nordlige Frankrig og selvfølgelig har givet navn til den eksklusive bobledrik, kan du finde ganske lækre mousserende vine fra fx Italien og Spanien, som selvføgelig ikke må hedde ”Champagne”, men som tildeles andre smukke navne såsom cava og spumante - for lige at nævne et par stykker.

Lidt om champagne
Lidt om champagne Et par regler omkring rigtig champagne er bl.a. 1)at druerne som sagt skal være dyrket i Champagne og 2)at vinen skal være lavet på noget der under én betegnelse kaldes ”méthode champenoise”, som oversat oftest kaldes ”champagne-metoden”. Dvs. at vinen først bliver presset og gærer på enten ståltanke eller trætønder som almindelige vine. Derefter kommes vinen på flaske og hermed starter processen mod at blive en champagne. Nu skal vinen nemlig undergå en ”sekundær fermentering” altså en 2. gæring på flasken, som aktiveres ved tilsætning af gær og sukker.
Sådan skal den så ligge i mindst 15 måneder, hvor bundfaldet langsomt samler sig ved flaskens hals og prop. Når tiden er inde, kappes toppen af flasken af ved en speciel frysemetode, og en ny prop kommes i flasken. Rigtig champagne må kun laves på 3 druer, nemlig chardonnay, pinot noir og pinot meunier.

Og hvad så?
…Men det hjælper jo ikke dig længere i svaret på, hvad du så skal drikke den 31.
Derfor kommer her et par anbefalinger på gode mousserende vine du kan drikke, også gerne før og efter nytåret, for champagne fortjener mere end dens status som nytårsdrik.
Husk nu endelig på, at der er stor forskel på hvad der smager godt til kransekagen, og hvad der smager godt til maden eller velkomsten. At drikke den tørre, og eventuelt ret dyre champagne kl. 24, når du er godt varmet op på andre alkoholiske herligheder og samtidig har munden fuld af kransekage er ikke bare ærgeligt, det er rent champagnemord. Hverken du eller champagnen vil få noget godt ud af dét match. Til kransekagen skal du have fat i de ret søde vine, som fx supermarkedernes ”Asti”, eller - hvis du er til lidt flere nuancer end bare sukker og sødme - én af de foreslåede hér, som også kan konkurrere på prisen.



Til fx velkomst og lettere retter:


Delamotte Champagne Brut

Det her er simpelthen året bud på nytårschampagnen. I forhold til kvaliteten er den et røverkøb. I munden god, forfriskende intakt frugt og dybde/vinøsitet i næsen. Kæmpe bobler og dejligt forfriskende. Lægger vægten på elegance og ikke power eller gennemslagskraft, men den hviler i sig selv. God, afstemt syre og fint integreret alkohol.

Philipson Wine, pris 199,95 v/12 stk











Pol Roger Champagne Brut:

Husets ”standard”champagne som man siger, selvom ”standard” er et lidet rosende ord om denne udemærkede vin. Gode, ekspressive bobler der glider let henover tungen. Et klasseeksempel på en god champagne, der kan åbnes til lidt af hvert. Den er tør, med noter af syrlige æbler, vanilie og er meget klassisk i sin stil. Er ganske god som velkomst eller til de indledende retter.

Ludvig Bjørns Vinhandel, pris 295,-, 10% rabat indtil nytår








Pol Roger Champagne Vintage 1999:

Denne vintagechampagne er ifølge Pol Roger-huset udvalgt af druer fra en exeptionelt god årgang, nemlig 1999. Duften har en vis frugtsødme over sig; æble, fersken, frisk blomme samt lakridskonfekt. En smule sødlig rugbrødsduft samt også vanilje og måske endda en smule risengrød.
I munden oplever man umiddelbart en markant syre og en del alkohol. Der er ikke meget af det frugtpræg som blev oplevet i næsen, i stedet er den mere ren og stringent, med god smag af druerne. Det er en power-champagne med god dybde, som kunne være rigtigt god til mad. Champagnen har en rigtigt flot sødme/syrebalance, med en fin, lidt skrøbelig sødme. Dejlig champagne..

Ludvig Bjørns Vinhandel, pris 375,-









Pol Roger Champagne Blanc de Chardonnay 1999:

Blanc de Chardonnay har man valgt at kalde denne Blanc de Blancs. Det dækker over det samme, nemlig at vinen er lavet udelukkende på chardonnaydruer.
Flot gylden champagnefarve med moderate bobler. I næsen er der krydderi, som krydderkage. Intens, parfumeret duft med noter af blomster, rose, hyld og hvidt brød. Elegant og fin.
I munden fornemmer man en del syre, som er godt integreret i vinen. Den er frisk og saftig, let at drikke og kunne være superb til fx velkomst.

Ludvig Bjørn Vinhandel, pris 450,-










Pol Roger Champagne Rosé 2000:

Roséchampagne er virkelig ved at komme ind i varmen igen hos både forbrugere og restauranter, og det er selvfølgelig ikke uden grund.
Smuk, mørk laksefarvet champagne. I stedet for at lade drueskindet trække i mosten for at opnå den pirrende, lyserøde farve, er der direkte tilført rødvin lavet på pinot noir-druer (15%) i blandingen. Smagen er mineralsk, meget interessant og fylder rigtigt godt i munden. En smule sødme i form af bl.a. honningduft er også til stede. En rigtigt god champagne til fisk, fx sushi.

Ludvig Bjørn Vinhandel, pris 420,-









Pol Roger Champagne Rich

Måske skal netop denne vin åbnes på andre tidspunkter end nytår. Der er tilsat lidt mere sukker til denne vin (dossage kaldes dette og bliver gjort ved mange champagner), så champagnen har en vis sødme over sig, og kan rettelig bruges til dessert. Dog er sødmen subtil og er nok bedst med lettere desserter. For megen sødme - og det gælder dermed også kransekagen - ville ødelægge den fine syre/sødmebalance i vinen.
Den er dejlig, dejlig og let drikkelig og ville være ideel som velkomst, når noget skal fejres eller bare for at sætte kulør på hverdagen. Det vil også være en god champagne at drikke rent, uden andet end måske godt selskab.

Ludvig Bjørn Vinhandel, pris 295,-






Pinot Spumante Brut 2004 fra: Cá Del Gè

En mousserende vin fra Italien lavet udelukkende på pinot nero druer (Italiens ord for pinot noir). Det smager igennem i munden, hvor vinen har en vis dybde og nuancer.
Der er mange champagnekvailteter i denne vin, uden prisen følger med. Stor volumniøs flaske, som jeg ikke kan finde ud af signalerer kvalitet eller kitch. Der er ikke megen frugt over denne vin, som er mere ”vinøs” og tør i udtrykket. Gode bobler.
Efter lidt tid i glasset toner flere frugtrige nuancer frem som fx rose og hyld. Denne vin skal ikke drikkes helt køleskabskold, for at få flere facetter af smagen frem. Saftig og let at drikke, godt integreret syre og alkohol.

Toscavini, pris 149,-








Prosecco Spumante Brut di Valdobbiadene DOC 2007 fra: Andreola

Dette er ”party-vinen”. Umiddelbar og ligetil, meget let til bens og let drikkelig. Næsten helt hvid farve i glasset og gode bobler. I næsen er der hyld, hindbær, muscat-toner og lidt mynte. Ret slikket i munden og dog samidig overraskende tør. En enkel og stilren mousserende vin fra Venetoregionen i Støvlelandet.

Toscavini, pris 79,-












Til kransekage og efterhånden småsnaldrede gæster:




Moscato D’asti 2007, fra: Saracco

Mousserende vin fra Italien, Piemonte. En glimrende Asti med mange nuancer og mere sofistikeret sødme. I næsen er er masser af hyldebær, sødme og frugter som fx frisk, sød blomme, citrus, pære og fersken samt lidt abrikoskerner/marcipan.
Den er læskende, dog med en ret massiv og mættende sødme, men vil være ganske forfriskende ovenpå mad, snacks og tungere vine eller øl. Bliver længe i munden og har god fylde. Har klar ”en-tår-til”-faktor.
Kåret som Danmarks bedste Moscato D’Asti af Vinbladet

Toscavini, pris 69,-










Moscato Autunno 2007, fra: Saracco

Fra samme producent, 20 kroner dyrere og penge godt givet ud, hvis du vil have den noget-nær-perfekte vin til årsskiftet. Det er denne smagnings allerbedste bud på vinen til kransekagen, som slår ”Netto-Asti’en” med længder.
En overbevisende mængde hyld vælter op ad glasset, sammen med blomster, sødme og mandel-noter, på den parfumerede måde som man fx oplever i mandelessens, der jo svært sagt ikke vil stå dårligere til kransekagen overhovedet.
Meget sødmefuld, med en ryg så rank som en officer, i balance med sig selv og bliver hverken for kvælende sød eller for frisk-fyr-syrlig.

Toscavini, pris 89,-








Hér kan du købe vinene:


www.ib-vine.dk

www.philipsonwine.dk

www.toscavini.dk



Fredag d. 19 december 2008 af: Sandra Skriver

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: