Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3839 har stemt.

Skanderborg Festival 2008


Kategori: Kultur og sport

Der er en grund til Skanderborg Festival også kaldes Danmarks smukkeste festival. Som Skanderborg-jomfru fik jeg i år lejlighed til at opleve det ved selvsyn, og wow - de løj ikke. Det er virkelig et smukt sted de har slået sig ned - men mere om det senere; lad os starte med begyndelsen.


I flere år har jeg fulgt Skanderborg Festival i nyhederne, og på beklagelig afstand måttet følge med, når vejret var fantastisk, og til gengæld godte mig over at sidde langt væk, når det har styrtregnet. Som sagt skulle jeg i år for første gang opleve det hele på egen krop, og jeg var meget spændt.

Selvfølgelig har jeg prøvet andre festivaler - jeg har en overgang været fast inventar på Roskilde såvel som den nu hedengangne Midtfyns Festival, og tillige med en veloverstået værnepligt i det danske infanteri (også selvom det var mange år siden) mente jeg nok jeg var godt rustet til at klare nogle få overnatninger i det fri.

For at få det maximale ud af oplevelsen havde jeg allieret mig med min rigtig gode ven Michael, der før havde været på Skanderborg Festival adskillige gange. Da Michael også var gammel festival-rotte - og, som jeg selv, tillige gammel infanterist - mente han vi ville være godt udrustet hvis blot vi medtog en bivuak og et par soveposer.

Som sagt så gjort, og som en anden Bubber og B.S.-ekspedition ankom vi til Skanderborg Festival iført en let oppakning bestående af det tøj vi stod i, et par ekstra sokker og shorts, et par regnslag, der kunne fungere som bivuak og en superlet sovepose hver. Ja og så penge, naturligvis - penge nok til at imødegå de store udfordringer vi forventede at møde i ølteltene.Vi ankom ikke som de første, men tog os i stedet god tid, og ankom til plads der summede af liv og glademennesker, heriblandt også nogle stykker der tydeligvis allerede havde fået et par øl under vesten. Med andre ord, var det rigtig hyggeligt, og vi var ikke engang nået ind på festvalpladsen endnu.

Hurtigt fik vi hevet penge op af lommen og prøvet hhv. det lokale fadøl og en vodka med friskpresset appelsinjuice - skik følge eller land fly, som man siger - og wow! Friskpresset appelsinjuice over vodka og isterninger er så afgjort et hit! Hvis man ikke har prøvet det før, så er det alene en god grund til at tage til Skanderborg. Det er muligt man kan lave en hjemmepresset appelsinjuice, men jeg tvivler på den vil smage så godt som til festival; der var bestemt tilsat et hemmeligt krydderi, også selvom de der står i boderne på det kraftigste afviser det.

Vi fik drukket vores velkomstdrinks, og skyndte os at få monteret nogle armbånd, og drog ind på festivalpladsen for at se det hele an.

De næste dages begivenheder er ikke til at sætte i kronologisk orden, og jeg vil slet ikke prøve at begynde. I stedet vil jeg prøvet at beskrive et par begivenheder, og se om jeg kan fange stemningen. Hvad der blev spillet af hvem, hvornår og hvor godt det var er en stor del af en festival - men til gengæld er det også det alle andre skriver om, så jeg prøver at bevare fokus på alt det andet, så godt jeg nu kan.


Videospil i det fri

Og selvom jeg nu lige har skrevet at jeg ville springe over musikdelen i min beskrivelse, sniger der sig nu lige en lille bid ind alligevel: Noget af det først vi så efter vi var kommet ind på festivalpladsen, var en scene, hvor der var stille videospil an - nærmere betegnet en kombination af Guitar Hero og SingStar - så selv mennesker, der ikke havde været nærmere et instrument end en plastik-guitar kunne prøve at give et nummer, og efterfølgende blive bedømt på deres evner udi sang og musik.

Det mest fantastisk var, at det faktisk trak et godt publikum, og selvom jeg ikke selv var på scenen kan jeg godt forestille mig det kick det må have givet at stå og fyre den af til et rockende publikum, også selvom man aldrig har spillet guitar i virkeligheden.
Badebroen

Skanderborg Festival drejer sig om musik og stemning - og beliggenhed. En bøgeskov ned til en sø er altså ikke dumt. Vi tilbragte en del tid hernede i selskab med søde, sjove og spændende mennesker, der hyggede, solede sig og nøgenbadede til den store guldmedalje. Een ting er dagstimerne, men eftermiddagene, når man lige har brug for et pusterum inden man skal ind og høre de store navne er ubeskrivelige.


Trommemaskinen

Et sted på pladsen stod en trommemaskine. "Og hvad så?" Tænker man. Jo, der var ikke tale om en kasse elektronik med en højttaler i den ene ende, men i stedet om en række trommer og mekaniske anordninger, der slog takten på dem. Måske er trommerobot et bedre ord for anordningen - imponerende lød det i hvert fald, når festivalgæster fik lov til at komme til det store kontrolpanel, og satte instrumenterne i bevægelse.

Det er selvfølgelig svært med ord at forklare hvorfor det lige er noget særligt, og billederne er ikke nok til at forklare det - så I må bare tage mit ord for det: Det var imponerende. Og det var ikke kun fordi jeg var småfuld, selvom det måske har gjort oplevelsen en smule større.


Pub Quiz

Hvad er bedre for tømmermændene end en pubquiz? Jeg ved det ikke, og jeg er også ligeglad, for pubquiz er sjovt. I hvert fald med tømmermænd. Godt nok deltog jeg ikke sådan helt selv - jeg sad mest bare og observerede de forskellige hold snyde, og prøvede at udligne forholdene ved at hjælpe det hold jeg sad til bord med, selvom jeg ikke officielt var en del af det, og de iøvrigt for længst havde overskredet max-antallet af deltagere.
Dans på bordene

Hvad sker der om natten på Skanderborg Festival? Ja langt hen ad vejen er der jo bands der spiller, men selv når de stopper, fortsætter festen. Der er masser af telte der sørger for en at opretholde den linde strøm af øl og sjusser, der bliver slugt i takt til en dunkende bas og taktfaste tramp i gulv og skovbund. Når live-musikken går af, er det her der danses og skråles, hvor skørterne svinges, hvor temperaturen når nye højder og duggen fra utallige festglades menneskers svedudsondringer samler sig højt under teltdugen.
Hvis man ikke har danset på bordene til Skanderborg Festival har man ikke levet.
Regnen og nætterne

Nætterne på en festival er hvad de nu er, og det vil sige at de kan være rigtig lange, hvis der er for vådt.

Nu har jeg som sagt været på mange festivaler, og også oplevet at sove i mudder, men så galt gik det dog ikke her. Da vores søvn foregik på den måde at vi satte en bivuak op, lagde et regnslag som underlag, og hoppede i soveposer, var vi på den ene side ret udsatte i forhold til elementernes rasen, men på den anden side også meget mobile. Skanderborg fik en overgang rigtig meget regn - men hvad gør det, når man kan sidde i et telt og drikke øl, møde en masse mennesker, og der i det hele taget er en god stemning? Al vores oppakning kunne være i en lille taske, og intet blev på den måde vådt. Når man på den måde blot udstår vejrets prøvelser, bliver man naturligvis på et tidspunkt rigtig træt, og tænker at nu må det da snart blive bedre - og det gør det da så heldigvis også.

Da først regnen holdt op blev alting hurtigt tørt igen - festivalpladsen havde været meget medtaget, men fik rigtig hurtigt en god konsistens, og det optræk til tilbagetrækning, man havde oplevet hos nogle af de mindre hårdhudede gæster, forsvandt sammen med vandet.
Jeg ved ikke om det er fordi der er tale om skovbund, og træerne bare suger alt vandet, men jeg har aldrig oplevet en plads der så hurtigt blev før igen efter et solidt regnskyl - lige meget hvad der gjorde det, var alting i hvert fald meget hurtigt tilbage i normal sommer-stemning igen.
Samlet bedømmelse

Så hvad er mit indtryk af Skanderborg Festival? Den er ulig noget som helst andet. Selvfølgelig kan man sammenligne med andre festivaler, specielt på musik-siden, hvor man kan komme med en tør konstatering af om et band gav en god eller dårlig koncert, men Skanderborg er bare så meget mere end det, og en sammenligning med andre festivaler er urimelig - skoven, søen, menneskene, stemningen; det er alt det der gør Skanderborg Festival til det den er.

Det er ikke sidste gang jeg er på Danmarks Smukkeste Festival - det er helt sikkert. Den er det hele værd, og lidt til.


Tirsdag d. 12 august 2008 af: John V.R. Doktor

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: