Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3687 har stemt.

Til chilensk vinfest med Philipson Wine


Kategori: Mad og drikke

Chile kom, så og sejrede i et brag af en gastronomisk fest, da Philipson Wine onsdag d. 20. august inviterede omkring 280 betalende gæster til Winemakers Dinner samt verdenspremiere på den nye Cuvée Phillipson Viu Manent Reserve.




Onsdag aften kl. 19 dannede Café Ketchup i Tivoli rammen om det eksklusive ”Cuvée Phillipson” release-party der var komplet udsolgt. De 280 gæster skulle på fire timer føres igennem en byge af retter, tilberedt af Chiles bedste og højt præmierede kok, Pilar Rodriguez. De mange retter blev alle ledsaget af et enkelt vinhus, Viu Manent, der dog slet ikke er hvem som helst. Viu Manent er et af Chiles ældste vinerier og opnår høje placeringer i internationale smagninger.





I det hele taget blev deltagerne denne aften ledsaget af flere prominente gæster; ikke nok med at Pilar Rodriguez var blevet lokket til det regnfulde Danmark, både vingårdens ejer Don Miguel Viu Manent og den New Zealandske stjernewinemaker Grant Phelps, der for tiden har sat det omrejsende liv på hold og har slået sig ned på ejendommen, var også til stede. Grant Phelps og aftenens kok kender hinanden godt, og da to hoveder som bekendt tænker bedre end ét, havde de sat sig sammen og udtænkt og prøvet forskellige retter og madkombinationer til husets vine. Til aftenens menu var vinene det naturlige udgangspunkt og det var ud fra dét synspunkt retterne blev udviklet, for at passe så optimalt som muligt til vinene.

Med en menu på mere end fem - meget forskellige - retter, kan ethvert vinhus blive udfordret, og Vui Manent viste sige at være opgaven voksen, godt hjulpet på vej af det faktum at huset dyrker en del forskellige typer druer på de 150 hektar vinmarker, der er tilknyttet huset. Til de mange retter kom vi derfor både indenom vin lavet på bl.a. Sauvignon Blanc, Viogner, Cabernet Sauvignon og Malbec. Af retterne kan bl.a. fremhæves en forret; ”Tatar med krabbe og Granny Smith æbler og purløgsoliedressing”, lavet til vinhusets vårunge, en sprød og saftig 2007 Secreto Sauvignon Blanc, hvor mad og vin virkelig gik op i en højere enhed og komplimenterede hinanden. Et purløgsstrå var lagt som en charmerende hilsen til den meget aromatiske purløgsolie, der lå i en stribe på tallerkenen ved siden af tataren.

BILLEDE: Anders Halskov-Jensen



Efter retterne at dømme denne aften finder det chilenske køkken tilsyneladende ikke emnet ”grøntsager” særligt dragende, hovedretterne bestod hovedsageligt af kød, der dog slet ikke skal ses som et minus. Den minimalistiske stil gav et enkelt, rent udtryk og gav de sparsomme ingredienser hver deres hovedrolle. En kok’s evner bliver virkelig udstillet når der ikke er mange indredienser til at forvirre smagsindtrykkene, og Pilar Rodriguez klarede dette fremragende. Maden var potent og kødet supermørt og lækkert, som fx det lækre stykke kalvemedaljon med indkogt rødbedesauce og multebær, hvis sødme fint komplimenterede det velstegte kød. Til dette kom Philipsons Cuvée 2006 i glasset. Vinen en en ren bastard, lavet på druerne Cabernet Sauvignon, Malbec, Petit Verdot samt hvidvinsdruen Viognier! En ret kraftig og krydret rødvin, der dog også besidder en særlig sofistikeret kølighed, samt del frugt og friskhed, med en del tannin der går godt i spænd med det røde kalvekød. Philipson Wine udvælger, ikke hvert år, men når der er grundlag for det, deres specielle Cuvée, der både afspejler tendenser mht. vinforbrugernes ønsker og Philipsons egne krav til kvalitet og stil. Dette år blev Viu Manent udvalgt til at producere Philipsons Cuvée, som ikke er en ”over-night” beslutning. Firmaet ”går tilbage” til vinen flere gange og sørger altid for at importere nogle prøveflasker til Danmark ”så det ikke bare er Sangria’en der smager godt i Andalusien”, som Christian Philipson siger, hvilket nok er et problem vi alle har prøvet, når vi slæber ”fantastiske vine” med hjem fra de sydligere himmelstrøg, og de viser sig at smage en del anderledes (læs: ret dårligt) på en grå hverdagsaften i Danmark.

Undertegnede er sikker på at vinen rammer plet lige i Chile-vinelskeres hjerte, og vinder flere nye tilhængere. Dette er ikke den typiske ”varme” rødvinstype, som man ofte forbinder med fx Chile og Spanien, denne vin er mere sofistikeret og kølig, ja, den indeholder et vist fadpræg fra lagringen på fad, men dette integreres rigtigt flot i vinen. Denne vin kan drikkes nu, eller gemmes i flere år og endda forbedres.

Til slut kom fra Pilar Rodriguez hånd en gavmild og feminin dessertafslutning udgjort af bl.a. crème brûlée med en perfekt karameliseret overflade og blødt indre. Vingården laver en enkelt dessertvin på Semillion-druen, som ledsagede denne søde slutning. Det er en ”Late Harvest”-vin, hvilket vil sige at druerne får lov til at sidde lidt længere på vinstokkene (indtil omkring midten af juni) og suge en masse af solens sødme til sig, mens de udvikler restsukker. Denne vin har 180 gram restsukker, og hvis man sammenligner dette med en såkaldt ”tør” hvidvin, der normalt indeholder 3-4 gram, får man en god fornemmelse af vinens sødme. Vinen der er fra 2006-årgangen, er dejligt harmonisk og slet ikke så ubehageligt tung og fad som andre sydlandske eller oversøiske ”Late Harvest”-vine kan være. Den har da også en mere afdæmpet alkohol end andre søde vine og holder kun omkring på 11,5-12 % alkohol. Viu Manents Winemaker Grant Phelps er selv ret tosset med søde vine, så måske vi ser flere variationer fra dette hus i fremtiden..? Vinen er selvskrevet til de søde desserter, især hvor frugt og fløde indgår, men også til fx foie gras, hvor sødmen vil komplimetere den fede lever fint. Eller blot som ”meditationsvin”, som denne signatur helt sikkert skal nyde igen.



Philipson Wine har en del af vingårdens produktioner på kortet, så der er rig mulighed for selv at opleve de prisvindende vine på egen hånd. Man burde fx ikke snyde sig selv for at prøve rødvinene lavet på druen Malbec, især dette er vineriets speciale, da man råder over Sydamerikas ældste Malbec-vinstokke, udplantet helt tilbage i 1800-tallet . Malbec-vinene er lækre, saftige og ret komplekse med en del karamelnoter, noget tyggegummi, sort the og røde bær, hvilket varierer alt efter hvilken blanding og årgang man smager på. Generelt kan man sige om Viu Manents vine, at de fleste er skabt til at gå sammen med mad, hvilket er en bevidst taktik fra vingårdens og Winemakeren Grant Phelps’ side. Mange af vinene kan sagtens ligge i længere tid og kun vokse og forbedres - det er dét der kendetegner gode vine med struktur og kompleksitet. Viu Manent står til at ændre det efterhånden uretfærdige ry som Chile og andre lande under varme himmelstrøg lider under, nemlig at der kun kommer uinteressante ”marmelade-vine” ud af de pressede druer. Chile kan meget mere end det, og denne onsdag aften blev, hvis man da var forudindtaget før denne aften, forbehold gjort til skamme. Viu Manent kan sagtens levere komplekse, holdbare vine, og dét fortjener belønning og anerkendelse. Måske er det derfor huset bliver ved med at hive roser og priser hjem verden over. Skål!

www.philipsonwine.com


Onsdag d. 27 august 2008 af: Sandra Skriver

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: