Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3838 har stemt.

Them (Ils) - Filmanmeldelse


Kategori: Kultur og sport

Klaustrofobien er klistrende og stædigt vedhængende i den fransk/rumænske mestergyser “Them” fra 2006, der fungerer som et tiltrængt afbræk fra alle de mentalt fordringsløse projekter og utallige remakes, genren indenfor de sidste mange år har været udsat for.
 

 

Blandt de utallige metervareproduktioner, der årligt spyttes ud indenfor gysets genre, er det blot et fåtal, der formår at gøre sig bemærket ved en gedigen og myrekrybende uhygge, der består fra start til slut. Blandt dette fåtal kan man finde Them, der leverer et veludtænkt plot, der ikke så meget er forankret i billige og letkøbte chokeffekter, som i et psykologisk velfunderet narrativt tableau, der fører os ind i et univers af rå og upoleret skræk.

 

Uhyggen ligger fra filmens start som en latent kraft, der konsekvent og konstant bølger os i møde. Filmens indledningsscene, der er et studie i perfekt orkestreret uhygge, fungerer som en appetizer på det mareridt, et forelsket par udsættes for i deres nyligt indkøbte og forfærdeligt afsidesliggende hus.

 

Lucas og Clementine – henholdsvis forfatter og skolelærer – har købt deres drømmehus i udkanten af Bukarest. Dog viser det sig hurtigt, at denne tiltænkte oase rent faktisk bliver en dødsfælde, da uindbudte gæster en sen nat melder deres ankomst.

 

Omsluttet af lutter skov – og ingen naboer i umiddelbar nærhed – har parret isoleret sig fra den omverden, der kunne blive deres redning. Pludselig begynder de at se lommelygter i skoven. Lommelygter, der nærmer sig huset. De får skræmmende telefonopkald midt om natten, og elektriciteten forsvinder. Pludselig indser de, at de er fanget i deres eget hjem, og at de fremmede ikke længere er i skoven, men er trængt ind i huset.

 

Hvis man forventer rå mængder af blod, samt ekstremt eksplicit og billedligt udført vold og tortur, eller hvis man ser frem til afrevne lemmer og blodgale voldspsykopater med hævede økser, så bør man stille liste uden om denne langt mere dæmpede gyser, der ikke indlemmer nogle af de ovenstående træk i sin narration. I stedet udsættes man for en ubarmhjertig kamp på liv og død, hvor splattereffekterne må vige pladsen til fordel for et vaskeægte under-huden-mareridt, der holder én fængslet i åndeløs spænding fra start til slut.

 

En af filmens forcer er den konstante uvished omkring, hvornår de fremmede slår til. Hvem er de og hvad er det, de vil? Uvisheden fungerer som en brillant ansporing til fremprovokering af den gåsehud, der stort set ikke fjerner sig fra ens arm under filmens 77 minutter.

 

Filmen er instrueret af David Moreau og Xavier Palud, der også i fællesskab har skrevet filmens manuskript, der baserer sig på virkelige hændelser. Man sidder måbende og skræmt ved filmens slutning og nægter at tro, at dette rent faktisk er overgået sagesløse mennesker. Man kan derfor blot konstatere, at virkeligheden om ikke overgår fiktionen, så dog i den grad formår at matche den. Det er ikke kun på film, at det uhyggelige, uforklarlige og ulækre sker. Se Them og konstater dette ved selvsyn!

Artiklen bringes i samarbejde med
www.fiktionogkultur.dk

© Robert Johannes Rasmussen

Filmen er venligst stillet til rådighed af Mis label.Onsdag d. 23 juli 2008  

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: