Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3838 har stemt.

Tag med ud og fisk!


Kategori: Mellem mænd

Har du ikke helt styr på de forskellig slags grej man kan binde i enden af fiskelinen, så læs med her
En fisketur er normalt en afslappende affære, man smider linen ud i vandet og nyder naturen, og er man heldig er der en fisk der bider på. Alle ved hvad en fiskestang og et fiskehjul er, men hvad med det man binder i enden af linen, hvad hedder det?Wobbler
En wobbler er et stykke grej der mere eller mindre ligner en fisk. Der er typisk en til tre kroge på undersiden af den, og man binder linen fast lidt inde på oversiden af den. Spidsen er enten flad, eller har en "ske". Det bevirker at når man trækker den ind, så vugger den fra side til side, og minder meget om en fisk der svømmer.
På billedet kan man se nogle forskellige størrelser, helt fra den rigtigt store 100 grams wobler, til de helt store gedder, til den lille wobler til aborre og andre mindre rovfisk. Går man efter de store rovfisk, er et stål forfang vigtigt. Det er et stykke fleksibelt stålwire man sætter mellem wobleren og linen, da en gedde nemt kan klippe selv en kraftig nylonline over med tænderne.


Spinner
En spinner består af en tynd aflang krop, hvor der er monteret et blad der kan svinge frit. Når man så trækker den igennem vandet, drejer bladet hurtigt rundt, og lokker fiskene til at bide på, med lyden og vibrationerne fra bladet.

Blink
Et blink kan være mange ting, men fælles for dem er at de typisk er lidt flade og krumme, så de hvirvler rundt i vandet når man trækker dem ind. De lokker fiskene både ved at de fanger lyset og blinker når de hvirvler rundt, samt at de kan minde om en fisk på flugt. De findes i mange varianter, fra små 5 grams blink til å og sø, til 25 gram (og tungere) til hav og kyst.Kunst madding

Alle de tre typer grej jeg har beskrevet ovenfor, kræver at man er aktiv når man fisker, de virker altså kun når man trækker dem ind. Man kan også fiske mere afslappet med et flåd (som egentlig bare er en prop) der holder en krog oppe i vandet, med madding på. Maddingen kan være alt fra majs og maddiker til regnorm og fiskestykker. Men tager man ikke ud og fisker så tit kan kunstig madding være at foretrække, da den kan holde sig i flere år.

Et eksempel på kunstig maddig er de her to glas powerbait fra Berkley, det ene indeholder kunstige fiskeæg/majs og det andet små kunstige nymfer (vand levende insekter). De er bløde, og nemme at sætte på krogen. De virker ved at ligne rigtige føde-emner for fiskene, og så dufter de også ret kraftigt, så de kan tiltrække fisk lang vejs fra.
En anden klassisk kunst madding er Powerbait "dejen", som især er populær i ørredsøer (put'n'take) Konsistensen er som modelervoks, og man graver en klump op, og former henover sin krog.

Der er ingen regler for hvad man kan fiske med, der er ingen klar forklaring på hvorfor noget grej fanger fisk den ene dag, men ikke den anden dag. Man må forsøge sig frem. Der findes også noget lidt mere kuriøst grej, som den her gummimus med krog i, som skulle kunne lokke de store gedder til at bide på.Der er også hybrider mellem f.eks. woblere og gummidyr, som denne der ligner en wobler i forenden, mens bagenden er lavet af blødt gummi der bevæger sig som en fisk i vandetTag på en fisketur til sommer, hvis det ikke giver fisk, giver det med garanti en god naturoplevelse :o)

Grejet i artiklen er venligst sponseret af www.Fiskegrej.dk og www.Havns.net
Torsdag d. 29 maj 2008 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: