Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
1635 har stemt.

Tapas – også mad nok til en bryggerhest


Kategori: Mad og drikke

Ja, tapas er bittesmå retter. Men der er masser af dem, og de er så intense og fulde af smag, at der ingen fare er for at du går sulten eller utilfreds hjem.




Ordet ”tapa” kan ret beset oversættes til to ting:

a) Redskab - et låg til at dække med.
b) En gastronomisk frembringelse

Restauranten El Tapeo på Peter Hvitfeldts Stræde 15, lige ved Kultorvet, kan dog dække begge udtryk. ”El Tapeo” vil sige at ”gå en tapasrunde”, og det begreb dækker fint dét man kommer ud for, hvis man vælger denne fine repræsentant for det spanske køkken. El Tapeos store tapasmenu, som er absolut anbefalelsesværdig, dækker både kolde og varme tapas, samt enten ost eller en sød dessert. Man får meget for sine penge i forhold til byens andre tapasrestauranter og burde virkelig være et sted man prøver mindst én gang.


Begrebet ”redskab”, altså en form for låg, kommer af at man for mange år siden i Sevilla i Spanien var plaget af fluer i store mængder. Det forhindrede selvfølgelig ikke en ægte Sevillaner i at gå i byen for et få et glas eller to, men det var nødvendigt at komme låg på glassene for at forhindre fluerne i at svømme i vinen. I begyndelsen klarede man sig med et stykke brød - senere kom der en humpel pølse på, og tapa'en var født. Altså startede tapa’en som en lille bid mad til vinen. Det passer nærmest perfekt ind i El Tapeos aften/nat-koncept, selvom stedet også kører en udmærket restaurant i løbet af dagen og aftenen. Sent på aftenen går stedet nemlig fra restaurant til et hyggeligt gå-i-byen-sted, og hér får tapa’en rollen som den lille, gode haps du kan nyde til et glas vin eller en kølig øl. Køkkenet er åbent helt til kl. 02.00 i weekenden, hvor du kan bestille masser af lækre kolde tapas, som fx brød med oliventapenade, et udvalg af husets pølser og kolde tapas eller forskellige lækre, spanske oste. Betjeningen er utrolig venlig og opmærksom, og den friske og venlige ejer kan du ofte selv opleve i baren.

el tapeo

Jeg havde taget min kæreste med ind og spise på El Tapeo, selvom han dog var meget skeptisk overfor portionernes størrelse, og om han ville blive mæt. Vi havde valgt El Tapeo’s store tapasmenu, og da tallerkenerne kom indenfor kort tid blev hans mistanke da også gjort til skamme. Den kæmpe tapastallerken indeholdt både kolde og varme tapas, som smagte superlækkert. Menuen, som indeholdt 3 serveringsomgange til omkring 200,-, var alle lavet med kærlighed til det spanske køkken, hvilket var tydeligt både at se og smage. Jo, selv han blev ganske mæt. Udover tapas serverer restauranten også lækre varme retter, fx den klassiske paella og lammegryde, men det er dog især El Tapeo’s tapasmenu, der er det helt store tilløbsstykke.


"Stemningen på El Tapeo er meget intim og hyggelig. Indretningen kan nærmest kaldes ”autentisk” i restaurantens stueetage der fungerer som bar-afdelingen..."


El Tapeo har også et stort sherrykort, og da vi var i tvivl om vi ville vælge sherry eller rødvin til vores tapas, gav den opmærksomme tjener os fluks et par smagsprøver på forskellige sherrys på husets regning. Vi endte dog alligevel med at vælge rødvin, som nok var lidt mere til vores smagsløg. Tør sherry skal man vist vænne sig lidt til…

Køkkenet lukker kl. 22.30 og så tager det kolde tapaskort som sagt over. Man kan selvfølgelig også få snacks, som fx saltede mandler og peanuts. Her koster en skål snacks en rund tier, og det er faktisk en hel del billigere end de tyveriforsøg man bliver udsat for på andre barer..! Udover vin, øl og så selvfølgelig sherry, kan man også vælge mellem et pænt udvalg af drinks til rimelige priser og forskellige variationer af kaffe i spanske klæder. En stor del af vinene kan også købes glasvis. Vinkortet byder både på cava, som er Spaniens svar på champagne, hvidvin, rødvin og rosévin og priserne pr. flaske svinger mellem 155,- for husets rødvin, til 1100,- for den berømmede Pingus-vin fra den danske vinbonde Peter Sisseck, som er bosat i Spanien. Dessertvine må man over blandt sherrykortets ”sherry cream” for at finde.

Stemningen på El Tapeo er meget intim og hyggelig. Indretningen kan nærmest kaldes ”autentisk” i restaurantens stueetage der fungerer som bar-afdelingen, med flisegulv og små træborde, men man er dog også meget velkommen til at sidde og nyde sin tapasmenu hér, hvilket vi fx valgte at gøre. Man kan også gå op af trappen til 1. salen, selve restaurant-delen, hvor rummet har en lidt mere klassisk stil end under-etagen, men som stadig er meget hyggelig. Huset har også en tredjesal, kaldet ”loungen”. Her er der mulighed for kaffe efter middagen, egen bar, natmad, fester, foredrag, polterabend, møder, vinsmagninger, cigaraftener eller bare en hyggelig aften med vennerne, det er kun fantasien der sætter grænser.


El Tapeo kan helt sikkert anbefales, hvad enten du vil starte aftenen godt, slutte den på en rolig måde eller spise et lækkert måltid mad. El Tapeo kan klare lidt af hvert.

For mere info om åbningstider osv., tjek www.eltapeo.dk


Mandag d. 2 juli 2007 af: Sandra Skriver

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: