Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3838 har stemt.

Menigmands guide til racerbaner


Kategori: Gadgets

Sig nærmer den søde juletid hvor alle rigtige mænd og drenge ønsker sig en racerbane i julegave (medmindre de allerede har en). Der er imidlertid utallige muligheder for at gå galt i byen, og ikke rigtigt nogen genveje til at få både i pose og sæk. Der er 3-4-5 relevante udbydere på markedet, og hver især har mere eller mindre deres fordele og ulemper. I det følgende vil jeg give mit subjektive (men kloge) bud på hvad de forskellige mærker på markedet har at tilbyde. Først dog et par strøtanker om racerbaner i almindelighed.
Hvad er det du søger?

Først og fremmest skal man gøre op med sig selv hvad det er man vil ha. Er det begyndelsen til en hobby? Er det en på 9 der skal bruge banen, eller er det en på 25 - eller 55.
Og hvem er det i VIRKELIGHEDEN der skal bruge banen. Det er selvfølgelig glimrende at give Tobias på 3 år en fin og stor Scalextric Digital bane, hvis det fra starten er (i det mindste fars) mening at det er far der skal lege med den. Til gengæld er det absurd at tro at Tobias på 3's fornøjelse af banen på nogen måder står mål med investeringen. Tobias skal efter min erfaring i hvert fald runde de 6-7 år, inden han kan begynde at gøre sig forhåbninger om at styre en racerbanebil - og så skal han endda være en nogenlunde smart Tobias, men det er de fleste forældres Tobiasser jo også ...

Er banen til dig selv, eller voksen bekendt, er det yderligere et par ting der skal overvejes. Hvem skal lege med banen? Hvor meget skal det gribe om sig? Har man nogen at lege med? Hvis du er den eneste i din omgangskreds, der formodes at finde racerbaner sjove, bliver det ret hurtigt kedeligt. Er i 2 er det sjovt lidt længere, men for at det skal blive holdbar morskab, skal man helst være en 3-4 stykker, og gerne flere. Er i ikke det, så ta' ud og besøg en racerbaneklub. Der kan nemt ske at ligge en ikke så langt fra hvor du bor. Gå f.eks. ind på www.scalerace.dk og efterlys venner - så skal der nok komme et par svar til dig.


Lidt om racerbaner i almindelighed

Mange har en fordom omkring racerbaner, der går ud på at de aldrig virker. Det kan de til en vis grad have ret i. Som i så mange af tilværelsens aspekter, får man langt hen ad vejen, det man betaler for. Og når vi snakker racerbaner, får man så godt som ingenting, hvis man køber for billigt.

Kvalitets mærkerne leverer til gengæld alle sammen noget det virker. Dog skal man huske på at en racerbane er ikke et computerspil. DVS at for at skidtet skal blive ved med at virke, må man have et vist minimum af tekniske færdigheder, såsom at pille nullermænd ud af tandhjul, betjene tidtagningen, og give bøsninger og tandhjul en lille dråbe olie engang imellem. Mange har desuden masser af sjov med at tune deres biler ved at sænke dem, optimere tyngdepunktet med bly, sætte en vildere motor i, og diverse andre mere eller mindre geniale tiltag. Kan du godt lide at "makke" er der stor sandsynlighed for at du vil få masser af sjov ud af din racerbane. Apropos makke, så prøv at pille magneterne ud af dine biler. Det bliver noget sværere at styre, men i længden langt sjovere. Kompenser evt. for de manglende magneter med lidt bly under bunden, så bilen får et lavere tyngdepunkt. Uden magnet drifter bilen meget mere gennem svingene, og er i det hele taget mere "realistisk" at køre med. Prøv det!

Der er forskellige størrelser af racerbaner - altså hvilket størrelsesforhold de har i forhold til den virkelige verden. Man kan købe baner fra 1:72 og til 1:24 i størrelsesforhold. Den typiske kvalitetsbane har størrelsen 1:32, som er et glimrende kompromis mellem at man kan se bilen, og at man ikke behøver en gymnastiksal for at bygge en ordentlig bane.Nå, til sagen. En kort gennemgang af de forskellige mærker, og deres kvaliteter

Tyco eller lignende 1:72 bane
De små 1:72 baner har jeg ikke set i Danmark i den seneste årrække. Egentlig er det udmærkede baner, og i en OK kvalitet. Har man imidlertid pladsen til noget større, er der efter min mening ikke grund til at kigge efter 1:72 (eller H0, som det også kaldes). Jeg har aldrig syntes at H0 gav mig en ordentlig "ræs-følelse".

+ OK kvalitet
+ Lang bane på ingen plads

- For lille
- Skal købes i Tyskland


SuperLOOP MEGA FLASH Wonder RACING (1:43)
... eller hvad de nu hedder, banerne man i diverse varehuse kan købe for 399.- MEN DET SKAL MAN IKKE, altså købe dem. Der er en regel om at banens kvalitet er omvendt proportional med antallet af loops, og den passer generelt glimrende. Jeg kan lisså godt afsløre, at det er ikke muligt at få en ordentlig racerbane for under en femhund. Desuden virker det som om der er en international resolution om at alt racerbane i størrelse 1:43 skal være noget skrammel. Skinnerne kan ikke hænge sammen, bilerne kan reelt ikke køre ved egen kraft, og under alle omstændigheder er der ikke strøm hele banen rundt. Don't buy !

+ Billig

- Virker ikke
- frembringer giftige dampe ved afbrænding


Scalextric Sport(1:32)
For en fem års tid siden, snakkede jeg og en anden racerbanenørd om at nogle af producenterne snart måtte dø, pga. det mylder at nye mærker der kom til indenfor racerbaneverdenen. Scalextric var en af vores top aspiranter - de havde virkeligt sovet i timen. Sådan gik det ikke. Pr. 2006 er Scalextric et virkeligt godt bud på en hjemmeracerbane. Et af Scalextric' store aktiver er muligheden for at køre digitalt. DVS man kan køre mere end en bil på det samme spor, og med en knap på speederen vælge at skifte til det andet spor, når man passerer et af de steder på banen, hvor der er installeret et skiftespor. En digital racerbane må endelig ikke forveksles med de racerbaner som i 80'erne reklamerede med at man ikke var bundet til noget spor. Denne gang virker det nemlig!, og prisen er ikke engang afskrækkende. For give mulighed for at overhale i praksis, skal man dog helt have mindst 10 meter skinner, så jo, man skal mene det alvorligt, hvis man investerer i Scalextric Digital. Heldigvis er der muligt at konvertere en ikke-digital bane, så man skal ikke nødvendigvis beslutte sig inden man køber. MHT omgangstæller, leverer Scalextric noget poppet og nogenlunde brugbart udstyr til PC, samt en fin lille dims der sidder på banen. Begge systemer lider lidt under at der kan "smutte" en omgang for den mekaniske aftaster en gang imellem. Er man lidt teknisk kan systemet godt forbedres til at virke OK. Digitalt siges det at biles tælles hver eneste gang den passerer mål - men ellers må jeg indrømme min viden her slipper op.

Eneste egentlige Skalextric-anke er at deres speedere er temmelig ringe, medmindre man kører digitalt. Man kan godt tilslutte nogle bedre speedere, hvis man ellers kan lodde. Søg hjælp på www.scalerace.dk

+ Skinner i god kvalitet
+ Biler i god kvalitet
+ Relativt smalle skinner (en lang bane fylder ikke så meget i rummet)
+ Nok bedste og mest brugte digitale system i øjeblikket.

- Elendige speedere (medmindre man kører digitalt)
- Relativt smalle skinner (På ingen måde muligt at bruge 1:24 biler)


SCX (1:32)
SCX startede som en spansk afdeling af Scalextric, men er nu et selvstændigt fabrikat. SCX har til gengæld ikke udviklet sig så meget de senere år. Skinnerne svarer til de gamle Scalextric skinner, og er ikke så holdbare eller gode at køre på som de nye fra Scalextric. De har desuden en uheldig tendens til at blive skæve med tiden. Bilerne kører glimrende, og er nogenlunde pæne. Speederne er til gengæld bedre end Scalextric'
Også SCX pusler med at køre digitalt, men systemet er tilsyneladende ikke slået så godt igennem, ej heller så fleksibelt som Scalextric'. SCX er en udmærket bane, men hvis den koster det samme som nogen af de andre fabrikater, er der ikke mange argumenter for at vælge SCX.

+ Biler i udmærket kvalitet
+ Relativt smalle skinner (en lang bane fylder ikke så meget i rummet)
+ Mulighed for at køre digitalt
+ OK speedere

- Ikke verdens bedste skinner
- Relativt smalle skinner (På ingen måde muligt at bruge 1:24 biler)


Ninco (1:32)
Da Ninco for lidt over 10 år siden ramte det danske marked, var der nærmest tale om en revolution. De leverede dengang de absolut bedste biler, og nogle af de flotteste for den sags skyld. Siden er de i høj grad blevet indhentet af konkurrenterne - men egentlig ikke passeret. Ninco leverer nogle gode skinner, som desværre til trods for deres robuste udstråling, nemt kan blive skæve. Også Ninco kan levere en digitalløsning.

+ Biler i nogenlunde kvalitet
+ Brede skinner med mulighed for at lege med de mindre 1:24 biler.
+ Udmærkede speedere
+ generelt god kvalitet

- Meget ru overflade på skinner, dvs. bilerne vil gerne vælte i stedet for at skride.
- Brede skinner - det tager lidt plads at bygge en lang bane.


Carrera (1:24)
Carrera er lidt en dark horse i Danmark. Man kan ikke bare daffe ned til sin hobbyhandler og køve sig en Carrera bane. Ind imellem dukker der sæt op i supermarkederne, dog typisk kun ganske små ottetals baner - men til gengæld til en god pris. Man må dog nok erkende, at vil man lege med Carrera, skal man på et tidspunkt handle udenlands (Tyskland). Grunden til at vælge Carrera er skinnerne. Som eneste fabrikat på markedet, er de lavet i hård plast, hvilket betyder overfladen er jævn i en grad, som ingen af de andre mærker er i nærheden af. Prisen er til gengæld at Carrera egentlig ikke egner sig til at blive samlet og skilt ad 10 gange om året. Skinnerne samles, og låses derefter med nogen splitter (og de slides). Det går langsomt med at lave en bane, det er bøvlet, men kæft hvor det dur, når man har fået lavet banen. En anden fordel ved Carrera er at skinnerne er i ægte 1:24. Man har med andre ord et valg mht hvilken størrelse biler man vil køre med. Carrera selv tilbyder nogle glimrende 1:24'ere, og ellers kan man virkelig nørde igennem med special chassiser med byggesæts karosserier ovenpå. Endelig kan man selvfølgelig også køre med 1:32 biler på sin Carrerabane. Der findes både Carrerasæt med 1:24 biler, og 1:32 biler - skinnerne er de samme. Er du virkelig hooked på racerbane, så er det Carrera, og ellers er det for besværligt for dig.
Carrera kan i øvrigt også levere en digitalløsning, men jeg har aldrig været i berøring med det, så hvordan det virker vides ikke.

+ Skinnerne !!
+ Udmærkede speedere
+ OK biler

- Besværligt at skaffe
- Besværligt at stille op / pakke sammen
- En lang bane fylder ganske meget.
Et eksempel på når slotrace tager overhånd. Forfatterens klubs bane. 4 spor, Ca 40 meter, fræst i MDF plade.


Bilerne:
Der findes ud over fabrikanterne af racerbaner en lang række firmaer der laver biler. I det følgende lidt om hvad man kan forvente, når man køber fra de forskellige producenter. Fælles for alle gælder, at de bliver bedre af lidt olie i akslernes bøsninger. Smør ikke motoren.

Scalextric: Gode velfungerende rimeligt hurtige biler.

SCX: Udmærkede biler. Fungerer dårligt med Scalextric std. speedere pga. strømkrævende motorer.

Ninco: Udmærkede biler. Er ofte lidt "rå" at køre med.

Carrera: OK biler, generelt ikke de hurtigste, med de fungerer fint.

FLY: Nok de flotteste biler på markedet. Desværre virker de generelt ikke. Bevares, de kan komme til det, men regn med mekanisk nedbrud i løbet af den første halve time de er på banen. Har du lidt teknisk snilde (eller er heldig) kan de køre rigtig godt.

Slot.it: Nok de hurtigste ud-af-kassen biler på markedet. Generelt rigtig god kvalitet, f.eks. baghjul at aluminium i stedet for plastik. Der kan være let-korrigerbare uheldigheder såsom forhjul der går stramt på nogle af modellerne. Fungerer ikke så godt med Scalextric std. speederne.

Desuden er der en mængde, ofte glimrende, små fabrikanter, som man typisk bliver nødt til at bestille over nettet.


En CanAm BRM fra firmaet MG-Vanquish, der har slået sig på at lave modeller klassiske racerbiler.


Andre alternativer
Der er naturligvis andre alternativer for at få sig en racerbane. De er typisk ikke så egnede til juleaften, men har man lidt teknisk snilde, er der et stort brugtmarked - ikke mindst på Ebay. De gamle Scalextric Classic skinner, handles for ganske rimelige penge. Man skal dog være klar til at bruge noget tid på at renovere og genoprette skinnerne. Kan man lidt med strøm og er en smule fiks på fingrene er der mange penge at spare.

Polistil, var der noget der hed i gamle dage - forfatterens yngling. Skinner i hård plast, holder ikke forfærdeligt godt sammen, og man skal lave lidt fikumdik for at få strøm hele vejen rundt, men med en overflade som Carrera, og en bredde a la Ninco, kan man bygge sig en knibbel racerbane for en slik.

Revell og Fleishmann er andre uddaterede baner i glimrende kvalitet. Gå efter et stort anlæg, hvis du køber en af disse. I hvert fald i Danmark skal man ikke regne med at kunne finde de skinner man mangler inden for en overskuelig fremtid. Vil man Ebay'e i Tyskland er der bedre chancer.

Træbanen er også en mulighed. Man køber et par MDF plader, en overfræser og noget kobberfolie, og så går man ellers i gang. Det er den ultimative løsning. Er det noget for dig, må du i gang med at surfe lidt på nettet om hvordan man gør. Du kan jo starte med at bestille en overfræser til at ligge under juletræet.


Et par steder at starte:
www.scalerace.dk
www.kofs.dk

Gode google-ord: Rilleræs, Slotrace, Slot cars, rennbahnen, slotrennen, og selvfølgelig navnene på fabrikanterne.Mere fra slotrace-overdrevet: Til venstre en Scakextric Nissan Skyline i 1:32, og til højre en 1:24'er med SlotVision aluminiumlegerings bund, med justerbart flex (vha fjedre), foraksel og "H-träger" i kulfiber, samt, naturligvis, lysanlæg incl bremselys. Karosseriet er fra Tamiya.Søndag d. 26 november 2006 af: Karsten O. Frederiksen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: