Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3687 har stemt.

Verdens bedste juleøl?


Kategori: Mad og drikke

Tivoli dannede rammen om præsentation af årets juleøl fra 6 mikrobryggerier – Vi var med!




Onsdag formiddag. Der står en let havgus ind fra Øresund over Hovedstaden. Præcis som det har gjort det ind over de danske kyster I årtusinder. Det leder snakken mellem jeres 2 ydmyge udsendte hen på Danmark i gamle dage. Altså Danmark i virkelig gamle dage. Vi tænker på hvordan menneskene kom hertil da isen trak og om hvordan de satte sig ned og bryggede øl og slog svin ned. Sådan var det i mange hundrede år, indtil den dag det sure franske druesaft skyllede vores smagsløg i havet, og hensatte os til sydlandsk snob til overpriser. Vi glæder os over, som så mange andre danskere, at vi i dag har fået vores egen stolte brygtradition tilbage og nu i en mere mangfoldig og spændende version end nogensinde. Særligt juleøllen er karakteristisk for dansk brygtradition til forskel fra andre store ølnationer, som ikke har lignende tradition for særligt øl ved juletid. Ølentusiaster, brygmestre og glade hjemmebryggere har i løbet af de sidste 5 – 10 år beriget os med hundreder af forskellige øl.

Nu er vi på vej for at smage de sidste nye dråber af dansk Juleøl anno 2006. Oven på Tivolis Koncertsal findes en lounge, som i dagens anledning er indrettet til præsentation af 6 forskellige mikrobryggeriers juleøl. Der er her tale om juleøl fra: Mikkeller, Jakobsen, Nørrebro bryghus, Saint Landelin, Gourmet Bryggeriet og Ølfabrikken.
Arrangementet indledes med et oplæg af livsstilseksperten Henrik Byager. Han fortalte om en del vigtige og samfundsrelevante bevægelser om Danmark i en modernistisk globaliseret verden. Efterhånden begyndte juleøllet langsomt at sprede julestemning og glæde i selskabet. Så mens Henrik Byager fortalte hvordan mikrobryg er en perfekt blanding af at være et nyt individualiseret livsstilsprodukt og et traditionsbundet samlingspunkt, flyttede vores opmærksomhed sig gradvist fra høresansen til smagssansen.


"For ca. 3 år siden begyndte de hjemme i deres eget køkken at eksperimentere i potter og pander med at brygge deres eget øl."



Vi sad til højbords med en masse spændende mennesker fra ølverdenen. Blandt andet sad vi ved siden af 2 fra bryggeriet Mikkeller. Mikkeller startede med at 4 knægte, som alle var elitesportsudøvere, fik smag for udenlandsk øl og en undren opstod over det danske ølmarkeds produkter, som de fandt var en tynd omgang. De oprettede derfor en ølklub i -96 på det seminarium, hvor de fleste af dem gik. De begyndte at dyrke øllet med samme entusiasme og omhyggelighed, som de før dyrkede sporten. For ca. 3 år siden begyndte de hjemme i deres eget køkken at eksperimentere i potter og pander med at brygge deres eget øl. Dette er nu blevet til, at de har åbnet en ølbutik på Vesterbro i København og har lanceret deres egne øl. De har nu både en Stout, en IPA og en Brown ale på markedet – og altså nu også deres egen juleøl. De har lavet en noget af en klippert med spark i! Både smagsmæssigt er den intens – og ja... så er den jo også på 10 %... De har lavet denne ud fra den belgiske trappistmunke tradition, hvor de blandt andet har gæret den ved 28 grader i stedet for ved 16 - 20 grader, som ellers er almindeligt i Danmark ved overgæret øl. Dette betyder, at den får nogle krydrede nuancer, som ellers kræver tilsætning af krydderier. De har også, som munkene, brugt flere forskellige slags sukker både som hugget og som sirup. Dette bidrager også til at give deres juleøl en særlig karakteristisk smag.





"I samspil med anderilleten havde øllet nuancer af lakrids, ingefær, mandarin, lidt dramagtigt tone men var samtidig blød, afbalanceret og rund."



Eftermiddagen fortsatte med, at vi smagte på alle de forskellige juleøl og fik både and og flæskesteg dertil. Det var tydeligt at alle øllene var krydret for at passe til dansk traditionel julemad. Alle øl var gode og med forskellige udtryk, dog lagde vi særligt mærke til juleøllen fra Nørrebro Bryghus. Det særlige ved den er, at den er brygget på både bygmalt, rugmalt og hvedemalt. Derudover er den afrundet med en hemmelig krydderblanding som Brygmester Anders Kissmeyer ikke ville ud med. I samspil med anderilleten havde øllet nuancer af lakrids, ingefær, mandarin, lidt dramagtigt tone men var samtidig blød, afbalanceret og rund. Alt i alt gav dette en lækker velsmagende og velduftende øl, som begejstrede os meget.
Vi havde en oplevelsesrig dag i juleøllets tegn, hvor vi kom rundt om de sidste skrig indenfor moderne bryg tradition, men samtidig kunne føle os hensat til forfædrenes bryg og madtraditoner. Sådan endte vi alligevel med at blive enige med Henrik Byager om historiens og fremtidens forening i ølbryggerkunsten.





Onsdag d. 15 november 2006 af: Kim Mathiasen og Frantz Lundby

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: