Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3839 har stemt.

Mediecenter til småpenge


Kategori: Gadgets

Står du og overvejer at investere i en mediecenter PC, så vent lige et øjeblik, og overvej om der findes en billigere, og måske endda bedre løsning. Vi kigger på XBMC (Xbox Media Center).
Jeg stod for ganske nylig og skulle have mig et medie center. Fordelene er klare: Jeg får et sted hvorfra jeg kan sætte radio på, høre mp3'ere, og se film, uden at skulle have gang i et utal af fjernbetjeninger. Problemet er, at den slags gerne koster kassen - men jeg kom frem til en løsning, der kom til at koste mig kr. 2.000,- alt incl.

Efter at have surfet nettet tyndt efter fornuftige løsninger på mit problem, var jeg på besøg hos en kammerat, der lige syntes jeg skulle tage et kig på hans setup - en Xbox.

"En Xbox", tænkte jeg (letter opgivende), men da han startede maskinen op, og ledte mig igennem alle menuerne, blev jeg mere og mere imponeret. Nu var det jo ikke Xbox, som den virker, når man lige slæber den hjem fra butikken, men en letter modificeret udgave, der kørte med et helt fantastisk program - Xbox Media Center (XBMC). Lad mig kort opridse lidt af hvad den kan.

 • Afspilning af MP3 filer.
 • Visning af DivX film (og stort set alle andre type film du har på din PC).
 • Slideshows.
 • DVD afspilning (hvilket en box normalt ikke kan uden du køber en dyr udvidelse).
 • Streaming af netradio og podcasts.
 • Lokal vejrudsigt.
 • Menu til afspilning af dine spil, hvis du ripper dem fra dine DVDer, og lægger dem på den indbyggede harddisk.
 • Indbygget scriptsporg (python), der gør at hjemmeprogrammøren selv kan skrive udvidelser til XBMC - og hvilket gør at der er et utal af udvidelser, man kan hente selv på internettet.Alle de medier du har lyst til at afspille kan naturligvis hentes over dit hjemmenetværk, hvis de ligger på harddisken på din PC.


Det eneste minus der er ved Xboxen er, at der ikke er indbygget TV tuner kort, så du kan ikke vælge at se TV gennem mediecenteret - med mindre du har et mere avanceret setup, hvor du har en dedikeret PC stående til det formål, hvilket absolut har sine fordele, men er så meget udenfor hvad denne artikel handler om, at det må blive en anden gang jeg skriver om det.


Nu havde jeg jo så bestemt mig for at jeg ville have mig sådan en Xbox, så jeg slog op i den blå avis, og fandt mig et fint eksemplar - Xbox med 4 controllere (2 af dem trådløse), rat og pedaler, multimedie-stik, så den kunne sættes i min projektor, bootchip installeret (så man kan køre andre programmer end dem man kan købe i butikken) for en samlet pris af kr. 2.000,-. Det var da billigt.
Da min kammerat, der oprindeligt havde vist mig sin opsætning kom forbi, synes han dog jeg havde betalt lige i overkanten - så det må åbenbart være muligt at finde dem ret billigt derude.

Som udgangspunkt er en Xbox ikke gearet til at køre andet end de spil man slæber hjem fra butikken, og derfor var det da også et must for mig at den jeg købte havde bootchip. Det er muligt at bruge XBMX på en almindelig Xbox uden chip, hvor man bare starter maskinen op med en DVD, hvorpå man har brændt programmet. Så har man bare problemer, den dag man har lyst til at bruge XBMC til at se en DVD film, og DVD drevet altså allerede er i brug.


Hvor kan man så hente XBMC? Det er en lille smule tricky, og lidt forhistorie er påkrævet.
MicroSoft, der laver XBoxen sælger maskinerne med underskud - eller, det gjorde de i hvert fald oprindeligt. Ideen er at få mange maskiner på gaden, og så tjene pengene hjem på de spil, folk køber.
For at udvikle programer og spil til XBox skal man således være godkendt af MicroSoft, og derfor kan man ikke bare købe de udviklingsværktøjer, der skal til for at udvikle egne programmer. Det har den konsekvens, at udviklerne ikke lægger et færdigpakket program, klar til installation, på nettet.

Til gengæld er der mange andre, der pakker programmet, og lægger det ud til fri afhentning - oftest over bittorrent, da det er en hurtig og effektiv måde at gøre software tilgængelig på. Der findes masser af sites, hvorfra man kan finde torrents, og hvis du ikke aner hvad jeg taler om, så er der gode forklaringer at finde på nettet. Søg på "bittorrent tracker", og du får ganske sikkert nogle links der forklarer hvad det er.


Fordele ved XBMC

 • Den kan alt hvad et multimedie center skal kunne.
 • Den er billig.
 • Den er intuitiv, så du lærer lynhurtigt at bruge den.


Ulemper

 • Der er ingen TV indgang.
 • Det kan tage et par timer at sætte det hele op.


Hvis du kaster dig ud i projektet, og kommer til et punkt hvor du ikke kan finde ud af det, skal du ikke være bange for at stille spørgsmål herunder - jeg skal forsøge at svare så godt jeg kan.


Relaterede links
Den officielle hjemmeside for XBMC: http://www.xboxmediacenter.de/
Scripts med udvidelser: http://www.xbmcscripts.com/Onsdag d. 6 september 2006 af: John V.R. Doktor

Del denne historie på facebook

#1 (af 2 kommentarer)
03-08-07 00:19:31
bøgh

Kommentarer: 1

hej hvilke chip har du sat i din xbox

Søren
#2 (af 2 kommentarer)
15-08-07 13:39:22
sync

Kommentarer: 3

Jeganer ikke hvilken chip der er tale om - jeg købte maskinen brugt, komplet med chip.

XBMC burde nu køre på en hvilken som helst chippet Xbox.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: