Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3838 har stemt.

Test af alkoholtester


Kategori: Gadgets

Det er tid for julefrokoster. Det betyder normalt lækker julemad med masser af juleøl og snaps. Dermed er det også tid for alkoholtestere, jeg påtog mig den barske opgaven at teste en af dem...
Jeg har sat mig for, at jeg vil teste GizmoLinks digitale alkoholtester, CA 2000. Det er jo efterhånden den store julefrokost sæson, så den er yderst aktuel lige nu.

Jeg er ikke meget for at skulle gøre det, men nogen må jo ofre sig for den gode sags tjeneste. Det er jo ikke ligefrem fordi jeg har lyst til at drikke en håndfuld øl, jeg gør det udelukkende for at du kan få glæde af testen. Det ved jeg ikke, om jeg kan bilde dig ind, men jeg er villig til at prøve.


Nå, lad os se på varen. Jeg har nu åbnet æsken, som den bliver leveret i. Indeni ligger der noget, der minder om en pibetaske, et sort etui i blød plastic med hank. I etuiet ligger der en ny pakning, en grå kasse i hård plast. Indeni igen ligger så testeren, et batteri, en biladapter, 4 løse mundstykker, en snor man kan bære testeren i samt 5 manualer. Manualerne er på dansk, svensk, norsk, finsk og engelsk.

Selve testeren ser ud som om, den er lavet i metal, men det er den ikke. Den er lavet af plast, og den vejer stort set ingenting.

Nu er jeg en mand, så jeg springer manualen over, og sætter batteriet direkte i. Kan jeg ikke få den til at virke, må jeg efterfølgende læse mig til, hvad jeg skal gøre.

Nu tænder jeg for den. Biiip siger den skingert og displayet begynder at tælle ned fra 200. Da den når 000, bipper den igen, og en grøn knap lyser, Ready. Nu er jeg næsten klar, du skal bare lige høre om de regler, jeg har sat op for testen.

De er meget enkle. Først blæser jeg i testeren, så jeg lige kan sikre mig, at den siger 000 fra starten. Derpå drikker 5 øl indenfor en time, dvs. en hver 12. minut. Efter hver øl tester jeg promillen og bringer resultatet her. Når den første time er gået, blæser jeg i den igen efter en halv time og igen efter en time. Herefter betragter jeg testen for afsluttet.

For god ordens skyld skal det lige nævnes, at jeg ikke skal ud og kører bil efter denne test.

Pyha, lad os komme i gang... hmmm, jeg ved ikke, hvordan jeg skal puste i den, om det skal være hårdt eller blidt, så jeg læser lige lidt i manualen. Det skal være jævnt og roligt.
Det skal også lige nævnes, at i den virkelige verden skal man først puste i den 20 min. efter, man har indtaget den sidste genstand.

Så blev det tid...

Tid 0:00
1. pust. Naturligt nok siger den 0.00. Jeg sætter tiden i gang og henter den første øl.

Tid 0:12
2. pust. Føj da, den siger allerede 0.80, det vil sige, at jeg ikke må køre bil nu. Og så skulle jeg hilse og sige, at 12 minutter til en øl ikke er længe. Jeg skælver allerede ved tanken om de 5 øl på en time...

Tid 0:24
3. pust. Uha, så siger den 0.90. Det er tid til at hente den næste øl, selv om jeg, som nævnt tidligere, ikke er meget for det. Jeg kan ikke kun se det på testeren, jeg kan også mærke det i hovedet... men jeg vil gå langt for at glæde dig med denne test... det er rart lige at have det på det rene!

Tid 0:36
4. pust. Mine damer og herrer - det bliver værre og værre, nu siger testeren 1.30. Lige nu fortryder jeg lidt, at jeg har ofret mig for denne test. Ikke nok med at jeg har en kamp for at drikke øllene så hurtigt, så føler jeg mig også lidt som en svagpisser. 3 øl og en promille på 1:30, det lyder lidt slapt synes jeg... jeg troede jo selv, at jeg var en helvedes karl, der kunne magte en masse.

Tid 0:48
5. pust. 1.70, det går da helt galt det her... nå, jeg tager det som en mand, og henter den sidst øl i køleskabet. Pyha, nogen skal jo gøre det!

Tid 1:00
6. pust. Ups, sikke et fint tal der fremkom der, 2.00. Det gik da voldsomt stærkt med at få den promille. Men der lå jo også et hårdt og brutalt stykke arbejde bag - men sådan er det at være tester af forskellige ting. Det er et hårdt stykke arbejde, og der er ikke andet at gøre, end at tage det som en mand, vel, det er bare at smøge ærmerne op og få det overstået.

Tid 1:30
7. pust. 1.10. Se det var jo meget bedre, nu føler jeg mere, det er rigtig. Fra man indtager en genstand, og til den 'falder på plads', går der lidt tid. Det er derfor, at man skal vente 20 min. med at teste, efter man har drukket den sidste genstand. Det er også derfor, at man bør vente lidt med at køre bil, når man har drukket en genstand eller to.

Tid 2:00
8. pust. Ups, 1.10 det sagde den jo også før. Jeg føler mig lidt bims og det snurrer i mit hoved. Jeg kan også se på testen, at jeg stadig ikke er i stand til at høre bil!

Jeg har besluttet mig for at se, hvornår de fem øl er blevet til en promille på 0.50, og det måler jeg hver halve time.

Tid 4:00
Nu er der gået 4 timer, siden jeg drak den første øl, og det er først nu, at min promille giver mig lov til at køre bil. Jeg har lige målt den til 0.30. Men én ting er jo, at jeg via lovgivningen må have lov til at køre bil, en anden er, at jeg faktisk er ret tung og træt i hovedet lige nu. Jeg er glad for, at jeg ikke skal ud og køre bil, da min reaktionsevne uden tvivl er nedsat.

Konklusion
Udgangspunktet må være, at man slet ikke drikker, hvis man efterfølgende skal ud og køre. MEN de fleste af os har også prøvet at stå i den situation, at når man tager hjemmefra, har man de bedste intentioner. Man satser på ikke at drikke noget, derfor tager man bilen.

Når man så sidder midt i festen, og det hele er pisse hyggeligt, der bliver sunget - og skålet, så er det altså let at lade sig overtale til at nappe en genstand eller to. Over en hel aften bliver det endda måske til 4, 5 eller 6, og når man så skal hjem, må man så køre? Hvad er ens promille, hvis man bliver stoppet af panserne?

Har du drukket blot et par genstande, bør du puste i en alkoholtester, inden du sætter dig ind i din bil. Hvis den fortæller dig, at du har fået for meget at drikke, så lad enten bilen stå, og tag en bus eller en taxi hjem. Alternativt kan du vente med at køre, indtil testeren måler din promille til at være ok.

Det er ikke fordi, jeg ønsker at være moralens vogter, men det er surt at få en bøde fordi man bliver stoppet med for meget alkohol i blodet. Det er endnu mere surt at miste sit kørekort på den bekostning, og det er totalt utilgiveligt at skade andre, hvis man kører spritkørsel!

Derfor mener jeg, at der bør forefindes en alkoholtester ved alle fester, hvor der serveres alkohol. Hverken mere eller mindre!

Denne alkoholtester kan købes hos Gadgets.dk .


Tirsdag d. 25 november 2003 af: Henrik Wahlqvist

Del denne historie på facebook

#1 (af 2 kommentarer)
26-11-03 07:21:15
master.clio

Kommentarer: 2

Nu huskede i vel at vente med at puste til ca 10min efter i havde drukket af øllen? Det gælder for dem politiet bruger da den ellers vil vise noget mere end den rent faktisk er.
Iøvrigt stoler jeg ikke på sådan nogle apparater. Der er nok en grund til at politiets udstyr koster ca 10gange så meget.
#2 (af 2 kommentarer)
26-11-03 08:10:05
Henrik

Kommentarer: 14

Som det fremgår af testen, pustede jeg hver 12 min. og indenfor den tid drak jeg samtidig en øl - så nej, der gik ikke den tid der i virkeligheden skulle. Og faktisk er det ikke kun 10 min. man skal vente, det er 20 min.

Vi må gå udfra, at producenten taler sandt, og han har opgjort resultatet til at kunne svinge med 10% begge veje, dvs. venter du 20 min., efter du har drukket den sidste øl, og testeren fortæller du har en promille på 1.00, så kan den i virkeligheden være 0.90, men den kan også være 1.10. Det synes jeg er tilfredstillende.
;-)
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: