Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3839 har stemt.

Lav din egen ”livsliste”


Kategori: Mellem mænd

Du kender situationen, du skal ud og have en ny skjorte... men hvor stor er det nu, den plejer at være...? Og kan jeg lide at bruge de strygefri...?
Du kender situationen, du skal ud og have en ny skjorte... men hvor stor er det nu, den plejer at være...? Og kan jeg lide at bruge de strygefri...? Hvor købte jeg den sidste, og hvad kostede den...? Hvad kunne jeg lide ved den sidste, eller hvad kunne jeg ikke lide ved den - og hvorfor...?

Du kender også situationen, det er konens fødselsdag. Hvad købte du til hende sidste år? Hvis du har lyst til at købe hende noget undertøj, en bluse eller måske en nederdel, hvad størrelse bruger hun så? Hvilke farver kan hun lide? Er der nogle ting du skal være opmærksom på, som f.eks. er hun til indlæg i Bh´en, hvordan reagerede hun sidst, du købte hende et par trusser med g-streng?


Hvorfor lave en ”livsliste”
Hvis du er, som mænd er flest, er der en masse ting, du går og glemmer. Du har muligvis, som jeg, flere gange købt en skjorte, som er for lille eller for stor i halsen, fordi du ikke kan huske, hvor stor den rigtige størrelse er. Du sjusser dig bare frem til størrelsen, for du har ikke lyst til at prøve den i omklædningsrummet. Og det er jo enormt ærgerligt, for en skjorte, der ikke passer, bliver ikke brugt så meget, som én der passer. Måske bliver den kun brugt en gang eller to.

bip-bipJeg købte på et tidspunkt en klokradio. Jeg synes, det kunne være rart at vågne til et radioprogram fremfor bip-bip bip-bip, men den radio, jeg købte, var så skinger og dårlig i lyden, at det ikke varede ret længe, inden jeg ikke brugte den, som den var tiltænkt. Jeg brugte den kun som ur. Så gik den i stykker og nogle år efter, havde jeg lyst til at købe en ny klokradio - så var det altså rart at have en ”livsliste”, så jeg ikke skulle begå den samme fejl igen!

Hvordan laver jeg min ”livsliste”?
Det er faktisk meget nemt - men lad mig sige det med det samme, du bør ikke lave den på din PC! PC´ere går ned, og de fleste glemmer at tage backup - og sådan en liste der ligger på din PC, der er gået i stykker, er ikke meget værd. Her fik du ideen til det første punkt på din livsliste ;-)

Dvs. du skal/bør lave din livsliste i en bog. Et stykke papir eller en mindre blok er ikke stor nok. Den billigste måde at gøre det på, er ved at købe en ”kinabog”, det er sådan en, du kan købe de fleste steder, hvor ryggen er rød og for- og bagsiden er sort. Hjørnerne på omslaget er også røde. Nu nævner jeg en ”kinabog”, men det kan selvfølgelig være en hvilken som helst bog med blanke sider eller linjer, alt efter hvad du er til.

Du kan også købe en adressebog, men det eneste den skal bestå af, er den alfabetiske inddeling, dvs. hvis der er faste felter til navn, adresse, telefonnummer osv. så dur den ikke. Den er noget dyrere end ”kinabogen”, men den er nemmere at overskue, og så er det en bog, du køber én gang, medmindre den ikke er stor nok.

Uanset hvad du køber, er bogen klar til brug med det samme. Med ”kinabogen” skriver du bare tingene fra en ende. Du kan også forsøge at lave en inddeling, men det kan nemt ende op i noget rod, så det vil jeg ikke anbefale. Med adressebogen skriver du selvfølgelig tingene under det rigtige bogstav. Eksempelvis sko, skjorte og stenslag på bilen under S.

Et godt råd, køb hellere en bog der er for stor end en, der er for lille. Den kan nemt blive mere omfattende, end du regner med.

Hvordan bruger jeg min ”livsliste”?
Ideen er så, at sjældne ting du ikke lige går rundt og husker på, skal noteres i bogen. Lad os tage et par eksempler. Hvad skal med, når du skal ud og rejse - hvad skal med, når du tager på solskinsferie, og hvad skal med på skiferie. Hvad skal du gøre, når du flytter, og hvem skal have besked. Hvornår skal telefonlinjen flyttes, og hvornår skal du melde det til folkeregistret. Hvordan laver man en lækker velkomstdrik til festen - eller hvilken skal man ikke lave. Hvad fik I at spise til festen, hvad gik der meget af, og hvad gik der næsten ikke noget af. Hvis du tænker over det, er der masser af andre eksempler på, hvad du kan skrive på din livsliste. Du vil også hurtigt erfare, at den bliver større og større.

Forestil dig at du har været ude og købe en ny printer til din PC. Den skriver med 4 farver, den er billig, og den skriver pænt. Efter 2 mdr. er farvepatronerne tømt - og så går det op for dig, at de 4 farvepatroner er næsten lige så dyre som den nye printer med farvepatroner. Jeg har prøvet det, og sådan en brøler bør man kun begå én gang!

Den erfaring skriver du ned på din livsliste, og når du næste gang skal have en ny farveprinter, slår du op i din livsliste under P for printer, og hvis du har valgt en bog, hvor du skriver tingene fra en ende, finder du den side der har overskriften ”Printer”. I øvrigt er det en god ide at skrive med en blyant, så du kan rette i teksten, hvis du fortryder noget, du har skrevet, eller hvis du laver en skrivefejl.

Som du ved, er det også nemmere at huske, når man har skrevet det ned, og ofte kan man huske, om man har oprettet et punkt i bogen eller ej. Problemet er der altid, hvis du går og overvejer at skrive noget ned, og ikke får det gjort, så kan du have en fornemmelse af, at du har noteret det på din livsliste, uden du har fået det gjort.

Du kan også bruge ”livslisten” til...
at notere noget om andre deri, som f.eks. hvilke gaver du har givet til hvem og hvornår. Hvornår de forskellige har fødselsdag, det er nemmere at overskue på et par sider bagerst i din livsliste, fremfor at bladre din kalender igennem fra året før, og på den måde kan man godt overse en eller anden.

Det er også en god ide at oprette et par sider til den nærmeste familie. Hvert familiemedlem får måske 5 sider, og når en af dem siger noget sjovt eller gør noget sjovt, skriver du det på listen under den pågældenes navn. Når så vedkommende fylder rundt, bliver gift, konfirmeret - alt efter alder, har du en god start til en tale eller en sang. Det er også altid et hit, hvis du giver en gave, som festens midtpunkt har ønsket sig - det gør du ved, at når du hører et ønske fra vedkommende, skriver du det på livslisten.

Et sidste råd. Rom blev ikke bygget på én dag, og du kommer heller ikke til at bruge din livsliste effektivt fra dag et. Giv det noget tid og vend dig løbende til at bruge den, så vil du erfare, at det en kanon idé!


Mandag d. 8 juli 2002 af: Henrik Wahlqvist

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: