Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3839 har stemt.

Valhalla anno 2003


Kategori: Kultur og sport

De fleste kender vel til historierne om Thor, Odin og Jætterne. I 1986 kunne man i de danske biografer se den daske tegnefilm Valhalla. Filmen havde kostet over 40 millioner kroner at producere, men blev på det finansielle område en stort flop.
Men en film med et så stort budget, siger det sig selv at de skal sælges mange billetter, rigtig mange endda. Selvom over ½ million så den i biografen, og den solgte ret godt da den kom på VHS. Gav den et dundrende underskud, og gjorde at filmen og dets koncept døde ud, og interesse fra film selskaberne forsvandt. Filmen tryllebandt dog mange dengang, og var en utrolig oplevelse på alle områder, taget i betragtning at den var dansk. Dog var den på grund af de kun 76 minutters spilletid, ALT for kort til at blive et decideret episk værk. Den var også for komisk og ”hyggelig” til at gøre den til en spændingsfilm. Men alligevel faldt den i danskernes smag, og virker på mange måder utrolig dansk.


Netop at den havde dette feel, var måske lidt skyld i at den ikke kunne klare sig på det internationale marked mod bl.a. Disney. Det er på trods af at der var skuespillere som Christopher Lee der lagde stemmer til de udenlandske versioner. Men lige lidt hjalp det, Valhalla led en tragisk skæbne. Elsket af publikummet, gennemsnitlig mente anmelderne, men hadet af de økonomiske bagmænd.. Oprindelig lød budgettet på 8,5 millioner kroner, men da budgettet skred hurtigere og hurtigere, blev de oprindelige mænd bag filmen fyret fra en ende af. En af disse var Jakob ”Mister Troldspejl” Stegelmann, som i dag ikke ligefrem vil fortælle meget om årene med Valhalla. Nye folk kom til og nogle gik. Men til sidst blev filmen færdig, efter at have været stoppet flere gange. Indtil nu havde filmen kostet 30 millioner kroner, men efter nærmere granskning af regnskaberne endte det endelig tal på over 40 millioner kroner. Aviserne satte hurtigt Valhalla i forbindelse med ejendomsspekulationer og narkohandel. Det eneste i denne sag der er sikkert, er at den trak folk til, og i 1986 er over en ½ million biografgængere til en dansk film, meget imponerende.

Men nu er der lys for enden af tunnellen, for os der elskede denne film som børn. For filmen er netop blevet restaureret, både visuelt men så sandelig også lydmæssigt. Er der en film der er blevet bedre med tiden, er det så sandelig denne her. Jeg så den i dag, lørdag den 19. juli klokken 16.15 i sal 3 i Bio Center i Kolding. Varmen hamrede derudaf udenfor, men efter at have sat sig til rette i sæderne i den kølige sal, begyndte forventningens glæde at bruse frem. For jeg kan tydeligt huske jeg var vild med denne film mange år tilbage, men har ikke set den siden starten af 90’erne. Derfor var jeg MEGET i tvivl om denne kunne opfylde mine forventninger. Ca. 1½ time efter at jeg havde sat mig, var jeg på vej ud igen, og jeg var som en knægt igen. Filmen er ganske utrolig, og jeg slugte den råt uden så meget som en pause til at slå mave i.

Det er meget svært præcis at pege på de dele ud af filmen som man synes er gode. For der er faktisk ikke noget ved den som kan puttes i den negative kasse. Nogen vil måske mene at figurerne er lavet på en lidt for barnet plan, og ikke virker særligt realistiske. Men det er jo en smagssag, og det er ikke noget der kan genere mig. Faktum er at alle animationerne er ganske godt lavede, og efter tidens standard taget i betragtning er den faktisk i den pæne ende. Men det der på det visuelle plan rigtig imponere er baggrundene. Disse malerier er helt fantastiske og er i sig selv rene kunstværker. Især billerne af gudernes hjem, Asgård er ganske enkelt spektakulære og giver et flot billede af vikingetidens boliger, omgivelser og deres forestillinger af deres guder. Måden hvorpå filmen og dens 3 verdener, Asgård (gudernes hjem), Midgård (jætternes hjem) og til sidst Udgård (hjem for menneskene), giver med det samme association til måden hvorpå Peter Jacksons Fellowship of the Ring starter. I Valhalla er dette faktisk den flotteste sekvens, og det hele fortælles med en lang kameratur over nogle af de flotteste tegninger jeg kan mindes. Denne scene alene er grund nok til at se filmen igen og igen når den udkommer på DVD. Desuden er scenen hvor Tjalfe, Røskva og Quark fløjter/synger den fangende sang i deres trætopshytte, næsten ved at få i tåre frem. Man får helt lyst til at fløjte med og danse i biografstolen. Der er intet som slår nostalgi.

Det skønne ved denne film er at den underholder og oplyser på samme tid. Valhalla vil uden problemer kunne ses af alle fra 3 år til 100 år, for den har faktisk meget dybde hvis man lige ser efter. Men det er også det største problem for filmen. Den tager fat i et enormt emne, men på 76 minutter kan den kun dække en mikroskopisk del af hele denne mytologi. Men hvis man kan se igennem fingre med dette, og tager den som en dejlig og sjov selvstændig historie, så fås det ganske enkelt ikke bedre, hvad de nordiske mytologier angår.

Derfor får Valhalla 4 funklende stjerner, og et hurra for en snarlig DVD udgivelse.Jeg har i denne artikel kun gået ganske kort ind på denne film og dens historie og baggrund. Derfor er her links til en masse materiale om filmen og andet der har med denne at gøre.

Internet Movie Data Base’s side om Valhalla og bruger kommentarer til samme film.Lørdag d. 19 juli 2003 af: Rasmus Sindberg

Del denne historie på facebook

#1 (af 1 kommentarer)
28-07-03 08:54:13
Henrik

Kommentarer: 14

Ja, jeg bliver vist også nødt til at se denne forrygende film igen...
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: