Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3838 har stemt.

Motivation og motion


Kategori: Krop og velvære

Mon ikke vi kender det alle sammen. Man når en mærkedag, og så skal der rydes op i samvittighedens lager. Man tager nogle gamle uopnåede mål op til genafprøvning...
Vi kender det vel alle; man når en mærkedag – nytår eller måske en rund fødselsdag – og så skal der ryddes op i samvittighedens lager. Man tager nogle gamle uopnåede mål op til genafprøvning og lover sig selv at denne gang, så...
Men helt ærligt, så ved vi jo godt hvordan det går, eller gør vi nu det? En god motivation hænger for det meste sammen med en idiotsikker teknik som giver 100% succesgaranti, hvis man bare følger teknikken til punkt og prikke. Det er i hvert fald det udgangspunkt som de fleste gode råd om motivation har. Men problemet er som regel, at hvis man mister motivationen på et eller andet tidspunkt, er det fordi man enten går for hårdt til værks eller er for utålmodig med hensyn til resultaterne. Man kan så spørge sig selv om, hvad man så gør, når man har en rygrad som en regnorm.


Motivation er ikke kun et spørgsmål om den rette teknik
Jeg mener, problemet er, at vi altid fokuserer på teknikker i stedet for at fokusere på indlevelsen. Hvad er forskellen? Jo, teknik hjælper dig med at løse problemet på den rigtige måde, men den vil aldrig kunne give dig vedholdenheden – og uden den er det næsten umuligt at løse problemet. Indlevelse giver simpelthen et andet perspektiv på problemet.

Ved at leve sig ind i problemet bliver det ikke bare et teknisk/praktisk problem som skal løses, men det bliver en del af en erkendelsesproces, hvor konsekvenserne af livsstilen kommer op til vurdering, og der må tages en bevidst stillingtagen til problemet.

Hvad er mit egentlige ideal
Når vi er ved livsstilsvalg, kan man måske også tænke lidt over, hvordan man opfatter sig selv som mand, eller måske hvordan ens mandeideal ser ud. Har en rigtig mand "vaskebrædt" og velproportionerede Pectoralis major (brystmuskler)? Skal en rigtig mand kunne kvæle 10 øl i timen? osv. Det er i denne forbindelse vigtigt at tage et valg, fordi valget er med til at fokusere energien på det, man vil opnå.

Én måde at lære sine egentlige idealer at kende kunne være at tænke over, hvad man synes er misundelsesværdigt ved ens yndlings skuespiller – der er jo forskel på, om man synes om Arnold Schwarzenegger, Dustin Hoffman eller John Goodman. I den forbindelse vil det være en god ide at undgå at være alt for analyserende og bruge sin "gut-feeling".

Det er f.eks. en udmærket erkendelse at gøre, at man hellere vil ligne Jack Nicholson end Sylvester Stallone for så ved man, at det måske mere er den flabede charme, man skal arbejde på end sine biceps.

Samvittigheden vs. ambitionerne
En anden ide kunne være, at man tænker over, om man er motiveret af lyst eller af dårlig samvittighed. Hvis man har dårlig samvittighed kunne det tyde på, at ambitionerne måske er for høje eller urealistiske i forhold til den energi, man vil investere i at nå målet.

Vi lever jo i en tid, hvor det at have ambitioner er vigtigt, og det at have succes på alle livets områder ikke ses som nogen uoverkommelig opgave. Men jeg er tilbøjelig til at mene, at man må vælge. Jeg kan ikke se hvordan en 60 timers karriereuge, masser af kulturoplevelser, regelmæssig samvær med sine børn kan kombineres med ambitioner om at ligne en af gladiatorerne fra TV3.

- Og så må man huske, at hvis man afskriver et mål er det ikke nødvendigvis et nederlag. Det kan også ses som en frigørelse af energi, der ellers var bundet op på en ambition, som man måske ikke havde tænkt så meget over konsekvensen af.

Det rette perspektiv
Man bliver nødt til at vurdere, om man prioriterer rigtigt i forhold til de mål, man har, og det er her, det er vigtigt at finde den principielle problemstilling. Principper handler om det grundlæggende – det der ligger til grund for noget. Grunden til en flad mave ligger ikke i en 5 ugers kur eller en stroppetur i weekenden. Den ligger i en konsekvent livsførelse i form af sund mad og motion. Dermed ikke ment at man ikke kan drikke øl eller spise junkfood. Men det handler mest om, hvorvidt øllene er en pause i det sunde liv eller det sunde liv er en pause mellem øllerne.

Ved at vende blikket mod principperne for den livsstil du ønsker, vil man også kunne undgå problemet med den manglende tålmodighed simpelthen fordi man har ændret sin livsstil, fremfor at ofre sig for sundhedens skyld. Man har dermed smidt offerrollen og bevidstheden om alt det man går glip af og taget sit liv i egne hænder.

Når det nu ikke handler om resultater i en fart, men mere om omlæggelse af livsstil, så må man tænke i måneder og år, ikke i uger. Derfor må man i starten hele tiden tænke på at etablere de nye vaner. Dette er uhyre krævende både tidsmæssigt og mentalt. Det ved alle ex-rygere. Men i takt med at de nye vaner vinder indpas i hverdagen skal der bruges mindre og mindre energi på at opretholde dem. Derfor kan man jo i en vis forstand tale om, at det bliver lettere og lettere.

Alt i alt er det frygteligt banalt; du skal tage et valg, holde fast ved det og have tålmodighed


Torsdag d. 12 juni 2003 af: Niels Dolmer

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: