Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3839 har stemt.

Gadgets – mandens legetøj


Kategori: Mellem mænd

Forleden dag gik jeg forbi en lille butik som sælger knive og fik øje på et Leatherman Wave tool. Selvom jeg for længst har besluttet, at jeg ikke har behov for sådan et stykke værktøj...
Forleden dag gik jeg forbi en lille butik som sælger knive og fik øje på et Leatherman Wave tool. Selvom jeg for længst har besluttet, at jeg ikke har behov for sådan et stykke værktøj, fik jeg omtrent 5 minutter til at gå med at stå og savle over dette pragtværktøj, som sandsynligvis er det eneste man behøver, hvis man skulle strande i Alaskas ødemark eller Amazonjunglen. Det kunne såmænd også have været den nye Nokia-telefon eller et hvilket som helst andet elektronisk gadget. Produktet er i denne forbindelse ligegyldigt. Det, der er væsentligt, er, at det giver illusionen af at leve et liv som kræver disse gadgets.

Det er umiddelbart nærliggende at prøve at afdække falskheden af denne iscenesættelse af livet - eller en materialistisk besættelse af ting. Men jeg synes, der er tale om mere end blot iscenesættelse eller materialisme. Man kunne også betragte fænomenet fra en anden side.Ikke rationelt
Mænds besættelse af gadgets kunne også ses som en grundlæggende glæde ved at løse praktiske problemer på en smart, effektiv og elegant måde. For mange mænd (mig selv inklusiv) er det en del af den maskuline identitet at kunne løse praktiske problemer - også selvom problemerne nogle gange er mere eller mindre fiktive.

Eksemplet med det føromtalte Leatherman Wave tool illustrerer netop dette. Hvor tit kommer man i en situation, hvor man får brug for dette stykke værktøj? I bedste fald vil man kunne udnytte halvdelen af funktionerne, hvis man var på skovtur. Derfor er der ikke umiddelbart en rationel grund til at købe sådan et værktøj, fordi det er ikke kun et værktøj man køber, det er også et stykke legetøj.

Tooltoys
Mange mænd vil give mig ret i at en stor del af den tid man bruger sit gadget, går med at finde og lege med de forskellige funktioner som det indeholder. Man kan bruge timer på at udbrede sig om det geniale i de forskellige funktioner. Men ingen tid på at fortælle om, hvordan funktionerne konkret vil kunne løse ens dagligdagsproblemer, måske fordi det er af mindre betydning. Det væsentlige er produktets umiddelbare "gameplay" eller legeværdi.

Dette er noget, som designerne for længst har opdaget, og det er måske den erkendelse, der har fået den canadiske designer Alexander Manu til at opfinde begrebet tooltoys. Begrebet henviser til den kombination af praktiske og emotionelle behov vi har, når vi køber ting. Den bagvedliggende idé er, at produkterne skal opfordrer os til leg, til at opleve og gå på opdagelse. Dette begreb omfatter også mere almindelige produkter som f.eks. køkkenredskaber.

Mentalhygiejne
Men hvad er det som har gjort, at værktøj og andre gadgets i større og større grad skal have indbygget underholdningsværdi? Jeg tror, at det har noget at gøre med en væsentlig faktor som gør sig gældende i den moderne mands verden; et generelt øget stress-niveau i dagligdagen. Vores gadgets har fået den funktion at give os et pusterum, hvor man hengiver sig til udforskningen af sit gadget – en rejse tilbage til barndommens uforpligtende leg.

Set fra denne vinkel har vores gadgets en vigtigt funktion i hverdagen. En funktion, som rækker langt udover den rent funktionelle, og som kan siges at have en vigtig mentalhygiejnisk funktion for brugeren. Så der er dit argument, når kæresten næste gang beklager sig over, at du har købt endnu en palm pilot eller en mikro skærebrænder fra gadgets.com.

- Så jeg skulle måske alligevel smutte ned og købe den Leatherman.


Mandag d. 9 juni 2003 af: Niels Dolmer

Del denne historie på facebook

#1 (af 2 kommentarer)
09-06-03 17:01:01
Bitter Sport

Kommentarer: 6

Jeg hører også til den fortabte gruppe af det mandelige køn som er faldet godt og grundig til gadgets patten. En lille ting som når man er i byen. Der ser det altså lidt federe ud at hive VISA drengen ud af en fanzy Smartcase i børset stål, end p af sin sorte røvballe formede læderpung.

Sådan er det da også med hel ligegyldige ting. Jeg er den stolte ejer af to små fjernstyrede biler, kun få cm lange, kører laaangsomt og kun i et minut eller to, inden de skal oplades. Men de er fede på den fede måde, derfor er man villig til at give flere hundrede kroner for det.

Sådan er der så meget, kan da nævne at jeg går og kigger langt ef en universal remote fra Marentz med touchscreen. Har ikke noget som sådan at bruge den til, men hold da op den er porno....
#2 (af 2 kommentarer)
09-06-03 20:31:24
Henrik

Kommentarer: 14

Åh ja, jeg er også vild med mange forskellige ting, men jeg er mere til de alvorlige ting, og ikke bare legetøjet. Lad mig nævne i flæng, en lækker køkkenkniv, en flot Smartcaze, en ny mus men en ekstra knap eller måske en optisk mus, en lille smart ting så jeg kan tage mine mails med i lommen, en stor lækker bærebare Pc - med trådløst netværk. Okay, lidt legetøj er jeg også til ;-)
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: