Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3838 har stemt.

Den (næsten) perfekte tale


Kategori: Mellem mænd

Rundt omkring det lange bor sidder hele familien. En stor fest er i gang. De er der alle sammen fra Moster Gertrud til fætter guf. Pludselig er der en der slår på glasset, forsamlingen bliver helt stille...
Rundt omkring det lange bor sidder hele familien. En stor fest er i gang. De er der alle sammen fra Moster Gertrud til fætter guf. Pludselig er der en der slår på glasset, forsamlingen bliver helt stille og onkel Børge rejser sig. Ingen siger noget, man alle ser rundt på hinanden, og den eneste der ikke ser blikkene der bliver sendt rundt, er onkel Børge. Blikkene fortæller, at alle frygter det næste kvarter, det er den tid, han plejer at holde ”tale”.


Mens han holder tale, gør han alle de fejl han overhovedet kan. Han har ikke forberedt sin tale - det er der ingen grund til, han har jo gjort det så mange gange før. Han har blot skrevet et par stikord på en serviet under forretten. Mens han taler, ser han hele tiden ned i servietten, og selv om der ikke står så meget, er det det eneste, han kan holde sig til. Han mumler, ikke kun fordi han er små fuld, men han er heller ikke helt sikker på de ting, han siger, og så er det lidt svært at sige højt - og det bliver ikke lettere af, at han ikke har øvet sig. På intet tidspunkt ser han rundt på gæsterne, og han ser heller ikke på festens midtpunkt. Sidst men ikke mindst prøver han at holde talen gående i de 15 min., det er den tid han plejer at holde tale - og ingen skal snydes, men for at kunne bruge alt den tid, er han nødt til at gentage sig selv gang på gang.

Alle glæder sig, til han sætter sig ned og holder sin kæft. Han er lige et nummer for trist at opleve på slap line.

Lidt senere rejser du dig op. Du er blevet inspireret - her på BOSSMAN - til at holde en god tale, så det gør du. Bagefter kommer flere af gæsterne hen og fortæller dig, at du holdt en god tale. Hvad du gjorde og hvordan gjorde du det, ja det ser vi nærmere på i denne artikel.

Om talen
Når du ønsker at holde en god tale, skal du være opmærksom på, at det tager tid at lave den. Faktisk kan det tage adskillige timer, at lave en tale som blot varer 5 min. Så kan man jo spørge sig selv, om det er det værd, og det er jeg slet ikke i tvivl om, at det er. I hvert fald når det drejer sig om store begivenheder som bryllupper og runde fødselsdage i den nærmeste familie.

Faktisk kan man lave to former for taler. Den ene er til naboen, kollegaen, fætteren og diverse bekendte, alle dem du aldrig er kommet helt tæt på. Den tale skal blot være sjov, og den skal laves udelukkende for at underholde. Den anden udgave er den til den nærmeste familie og dine bedste venner. Denne tale skal bestå af et godt mix mellem sjov og alvor. Den skal ikke kun underholde, der skal også være et budskab i den. MEN der er nogen, der ikke kan stå foran en masse mennesker og sige noget alvorligt uden at få tårer i øjnene, og er du en af dem, så er det altså bedre at holde en udelukkende sjov tale end slet ikke at sige noget!

En tale bør vare mellem 3 og 5 minutter, afhængig af hvad du har på hjertet. 3 minutter lyder måske ikke af meget, men hvis du blot ser på en sekundviser der tager turen rundt på skiven 3 gange, vil du opdage, at 3 minutter er længere tid, end man skulle forvente. Synes du ikke, du kan nå op på 3 minutter, så husk at en god kort tale er bedre, end en lang, der er for lang.

Når du har skrevet din tale færdig, er det vigtigt, du øver dig på den. Jo bedre du kan den, jo bedre vil du kunne fremføre den til festen. Øv, øv og øv til det du har at sige lyder godt og sammenhængende. Det er også en rigtig god ide, hvis du læser talen højt for dig selv og gerne foran et spejl, så du kan se, hvordan du ser ud, når du øver dig. Det kan også være en rigtig god ide at holde talen for konen, medmindre talen er til hende, hun kan nemlig se nogle ting, du ikke selv kan se.

Fremfør talen til festen
Inden du slår på glasset, skal du lige sikre dig, at alle sidder ved bordet, så du ikke bliver forstyret, af gæster der har været ude på det lille hus. Kan du ikke lige finde det tidspunkt, fordi folk bliver ved med at gå på toilettet, må du forsøge at vælge det bedste tidspunkt, hvor flest mulig sidder ned.

Når du har slået på glasset, og du har rejst dig op, må du ikke starte på talen, inden der er helt ro omkring bordet. Er der nogen der stå op eller går rundt og snakker med andre gæster, skal du vente, til alle har sat sig. Det er vigtig for din koncentration, og samtidig er du fri for folk der visker, ”Hvad sagde han...?”, fordi du startede inden der var ro.

Kig på vedkommende du skal holde tale til, tag en dyb indånding og sig højt og tydeligt ”Kære...”. Det er vigtigt, at du hele tiden taler højt og tydeligt, så alle kan høre, hvad du siger. Du skal også tale en smule langsommere end du gør normalt, så du ikke falder i ordene. Selv om du måske synes, at det virker lidt unaturligt, så virker det ikke unaturligt for gæsterne, og det gør, at de nemmere kan følge med.

Under talen skal du lave kunstpauser. Træk vejret en ekstra gang eller to, inden du skifter emne, så folk kan omstille sig til, at der kommer noget nyt. Sørg også for at lade folk grine af, hvis du har sagt noget sjovt, så du ikke taler mest de griner. Alle skal hele tiden kunne høre alt hvad du siger.

Det bedste er, hvis du står med talen i hånden. Man kan nemlig godt glemme noget, når man står der foran en masse mennesker. Du må bare ikke læse op af talen, den skal kun bruges til, at du kan følge med i, at du får sagt det hele.

Ud over at du meget af tiden skal have øjenkontakt med festens midtpunkt, skal du også trække gæsterne med ind i talen, når de bliver nævnt. Hvis du f.eks. holder en tale til din far, og der er noget sjovt med din bror, ser du på din bror, mens du nævner ham. Nævner du noget generelt omkring din far, noget som alle gæsterne ved, kan du se rundt på gæsterne, så de ligesom bliver trukket ind i talen og føler sig som en del af den.

Nu er talen slut, og efter I har råbt hurra for vedkommende, kan du ånde lettet op og nyde resten af festen. Du har gjort din ”pligt”, og selv om det var hårdt undervejs, og talen ikke blev helt perfekt, vil du nu vide, at det var det hele værd...!Fredag d. 4 april 2003 af: Henrik Wahlqvist

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: