Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3838 har stemt.

Ryge-stop


Kategori: Krop og velvære

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg startede med at ryge, men jeg vil gætte på, at jeg efterhånden har røget i omkring 20 år. Jeg kan heller ikke huske, hvor mange gange jeg har prøvet at stoppe...
Jeg kan ikke huske, hvornår jeg startede med at ryge, men jeg vil gætte på, at jeg efterhånden har røget i omkring 20 år. Jeg kan heller ikke huske, hvor mange gange jeg har prøvet at stoppe, men det er efterhånden nogen gange. Skal jeg give et bud, vil jeg tro, det er 8-9 gange.

Nu er jeg så stoppet igen, og tirsdag den 16. april 2002 kl. ca. 4:00 om morgen slukkede jeg endnu en gang den sidste smøg. Og denne gang håber jeg så på, at jeg vil være ex. ryger resten af mit liv. Og eftersom det er 2 måneder siden i dag, er jeg godt på vej.Ritualet
De sidste gange jeg er holdt, har jeg haft et bestemt ritual, og det fulgte jeg også denne gang. Jeg tror ikke på plaster, tyggegummi, hypnose eller nogen af de andre ting, som man kan købe sig til, tilgengæld tror jeg på mit ritual, og så tror jeg på viljen, viljen til at stoppe.

Mit ritual er ganske enkelt. Jeg tager et stort syltetøjsglas med skruelåg, fylder det 75% op med vand, og så tømmer jeg mit askebæger ned i det. Derefter tager jeg de sidste smøger og smider dem hele i. Når jeg gør det, har jeg den sidste smøg i munden, og jeg vil godt indrømme, at jeg næsten ikke kan få mig selv til at ryge på den, da jeg forinden har røget den ene med den anden i en times tid. Når jeg så tager det sidste hiv, smider jeg smøgen ned i vandet og udånder røgen ned i glasset, og så sætter jeg låget på.

Når trangen melder sig
Når jeg en gang imellem får virkelig lyst til at ryge, finder jeg syltetøjs glasset frem, skruer låget af, stikker næsen ned i glasset, og så tager jeg en ordentlig indsnusning... og så kan jeg godt hilse og sige, at trangen forsvinder omgående... Det stinker simpelthen så modbydeligt, at tanken om at ryge ikke virker særlig tiltalende længere.

Som du kan forstå, er det klart et trick, jeg kan give videre til dig, som går med overvejelser om at kvitte smøgerne. Der er i øvrigt ikke noget til hinder for, at du kan bruge glasset sammen med plaster eller tyggegummi, hvis du ikke går ind for en kold tyrker.

Du skal dog være opmærksom på, at glasset har en eller anden ”levetid”, da det ikke bliver ved med at virke lige modbydeligt, så det er primært noget, du kan bruge i starten, når trangen er størst. Sådan virker det i hvert fald for mig. Jeg kan bruge det 2-3 gange indenfor de første par måneder.

Den mentale forberedelse
Hvis du ønsker at holde med at ryge, er det vigtigste, at du forbereder dig mentalt. Du er nødt til at gå og vende dig til tanken over en periode, ellers er sandsynligheden for, at du starter igen alt for stor. Der skal tid til, og det er ikke noget du lige forbereder dig til over en formiddag. Det er lige før man kan sige, at jo længere tid du har forberedt dig mentalt, jo større er chancen for, at du er moden til at holde, og at du rent faktisk kan få en succes ud af det.

Der er alt for mange, som finder ud af nytårsaftens dag, at de ønsker at holde, og at det skal være et nytårsforsæt - og tro mig, det er dømt til at dø.

Når du forbereder dig, skal du vende dig til følgende:
1. Når du er moden til at kvitte tobakken, føles tanken rigtig.
2. Der er en risiko for, at du kommer til at hive efter vejret i en periode efter. Det er helt normalt.
3. Når det hele virker mest håbløst, og du virkelig har lyst til en smøg, er det tætteste, du kommer en smøg, dit syltetøjsglas.
4. Du kan aldrig ryge mere - heller ikke til fester. Hvis du ryger bare én cigaret, er du ryger igen.
5. Når du drikker alkohol, bliver din rygetrang større.
6. Du skal forvente, at du tager 2-5 kg. på i vægt. Kæmp ikke for ikke at gøre det, så gør du det bare endnu svære for dig selv. Men selvfølgelig kan du smide de overskydende kg., når du har fået rygetrangen tilpas på afstand.
7. Dine hænder virker tomme, og du får svært ved at gøre det ”rigtige” ved dine hænder. Der plejer at være en smøg mellem fingrene, og det skal du vende dig til, at der ikke er længere.

Et par fif
Inden du bliver ex. ryger, skal du også lige have et par fif med på vejen:
1. Når trangen bliver for stor, er det godt at gå en tur - det gavner også din vægt.
2. Læg penge fra. Hvis du plejer at ryge en pakke om dagen, vil jeg foreslå, at du lægger 50 kr. i en kasse hver anden dag. Det bliver til 9.125 kr. om året.
3. Når rygetangen bliver for stor, er det godt at tage pengene frem og røre ved dem og lugte til dem - også selv om de ikke lugter ret godt ;-)
4. Forkæl dig selv. Når du har fået samlet en god klat penge sammen, skal du bruge nogle af dem på noget som gør dig godt, det kunne være en rejse, et lækkert ur, eller..?
5. Du skal vide, at du ikke kan ryge mere... aldrig!
6. Jo flere du fortæller det til, at du er stoppet, jo svære bliver det at starte igen - det er flovt at starte igen, når du har fortalt gud og hver mand, at du er stoppet.
7. Når du er stoppet, er det godt at læse om ryge-stop, ikke mindst når du har lyst til at ryge, det styrker dig.
8. Forbered dig på at det kan tage lang tid, inden du er godt nok forberedt mentalt, helt op til et år.
9. Jo flere gange du prøver at holde, jo større er chancen for, at du bliver ex. ryger!

Dette er mine erfaringer, og jeg håber, du kan bruge dem til noget.

For mit eget vedkommende må jeg indrømme, at jeg tror, jeg har røget min sidste smøg - det føles bare 100% rigtigt!!!


Søndag d. 16 juni 2002 af: Henrik Wahlqvist

Del denne historie på facebook

#1 (af 1 kommentarer)
15-03-08 18:44:12
AktivIntelligens

Kommentarer: 3

Tillykke med dit røgfri liv.

Det er lykkedes for dig vha. en blanding af afskrækkkelse og belønning. Nogle oplever dog at, uanset ovenstående råd og uanset opbud af al deres fornuft og viljestyrke, så er der noget i dem, som tager over og styrer rygningen.

http://www.aktivintelligens.dk/Hypnose.htm
http://www.aktivintelligens.dk/rygestop_hypnose.htm
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: