Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3687 har stemt.

Lær de frække ord fra køkkenet at kende


Kategori: Mad og drikke

Du kender det muligvis. Du hører et ord fra køkkenets verden. Du kender ordet, men hvad det dækker over, det aner du ikke. Fremover bliver det lidt nemmere...




Du kender det muligvis. Du hører et ord fra køkkenets verden. Du kender ordet, men hvad det dækker over, det aner du ikke. Fremover bliver det lidt nemmere...

Al dente
Al dente finder du ikke i en dansk kogebog, men da det lyder frækt, hvis du bruger det rigtigt, er det kommet med. Al dente er Italiensk, og det betyder ”til tanden”. Det bruges bl.a. om pasta og grøntsager som er kogte, men så der stadig er lidt ”bid i”.

Blanchere
Inden du fryser friske grøntsager, skal de blancheres, ellers smager de ikke ret godt, når du tager dem op fra fryseren igen.

Læg grøntsagerne i kogende vand og lad dem blive der 2-4 minutter. Bagefter skal de skylles i koldt vand.



Braisere
Det er muligt både at braisere i en gryde, eller i en gryde først og så i ovnen efterfølgende. Det er typisk ”suppe kød” man braiserer, altså bov, bryst og skank.

Braiseringen forgår i 2 trin. Det første hvor du bruner kødet godt på alle sider. Det andet hvor du tilsætter vand, og braiserer (steger) videre i gryden ved jævn varme eller sætter gryden ind i ovnen. Kødet bliver bedst, hvis det kommer i ovnen, da det tager længere tid, og bliver mere mørt og lækkert.

Farsere
At farsere betyder at fylde noget ud. F.eks. farsere du en and, fylder den med svedsker, æbler eller fars.

Flambere
Brænde af med spiritus.

Fond
En fond er et afkog at f.eks. et fasanskrog eller et andeskrog, som tilsættes nogle grøntsager og nogle krydderier. Fonden kan bruges til at lave en lækker, lækker sovs.

Garniture
Tilbehør til retten.

Gratinere
Betyder blot at brune en færdig ret i ovnen.

Passere
Hvis du passerer noget, betyder det, at du sier eller sigter det.

Hvis du har prøvet at lave suppe, ved du, at der kommer en masse grums fra kødet, det er urenheder. Det får du væk ved at hælde suppen gennem et klæde, du passerer suppen.

Pasteuriseret
Pasteuriseret betyder varmebehandlet, dermed er pasteuriseret æg varmebehandlet æg.

Pochere
Hvis du pochere, lader du noget ”koge uden at koge” (simre). Temperaturen på vandet skal ligge lige under kogepunktet.

Hvis du pocherer æg, hælder du råt æg i kogende vand og lade det simre, til hviden er helt hvid og omslutter blommen.

Poulard kylling
En poulard kylling må da være en fugl i en bedre kvalitet, hva? Men nej, det betyder blot, at den vejer over 1 kg.

Sautere
Hvis du sauterer, steger du let uden at brune. Du sautere bl.a. grøntsager og rødkål.

Tranchere
Hvis tjeneren trancherer fasanen ved bordet, hvor restaurantens gæsterne sidder, skærer han den faktisk bare ud. Fint ord for at udskære.


Torsdag d. 3 oktober 2002 af: Henrik Wahlqvist

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: