Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3839 har stemt.

Fra ryger til ex. ryger


Kategori: Krop og velvære

Når du som ryger kvitter smøgerne, bør du sige, jeg har kvittet smøgerne for denne gang. Denne gang? tænker du måske, men sådan er det at være ryger, som forsøger at holde med at ryge. Man ved aldrig, hvor længe det holder.
Når du som ryger kvitter smøgerne, bør du sige, jeg har kvittet smøgerne for denne gang. Denne gang? tænker du måske, men sådan er det at være ryger, som forsøger at holde med at ryge. Man ved aldrig, hvor længe det holder. Hver gang har man de bedste intentioner, men af en eller anden årsag, falder man som regel i igen. Nå, men under alle omstændigheder er det godt, hvis man prøver at holde, som statistikken siger, jo flere gange du prøver at holde, jo større er chancen for, at det lykkes.

Hvorfor ryge
Som ryger kan du se mange gode grunde til at ryge, eller rettere til at fortsætte med at ryge. Det er hyggeligt i venners lag, det er godt i stressende situationer, det hjælper statskassen (sikke en lorte undskyldning), det gør, at man ikke så nemt tager på, da det giver en ekstra mæthedsfornemmelse, når man lige har spist, og nogen synes sågar, at det ser fancy ud.

Hvorfor så holde med at ryge
Når du som ryger endelig ønsker at holde med at ryge, finder du alle de gode grunde til at kvitte smøgerne. Du får en bedre økonomi, et bedre helbred, en bedre kondition, du kan bedre smage maden, du får en bedre lugtesans og frem for alt får man et længere liv.


Når argumenterne falder
Efter en måneds tid går det op for mig, at mange af argumenterne for at holde ikke holder i virkeligheden. Helbredet virker til at være det samme, i hvert fald hvis jeg ikke gør noget aktivt, for at det skal blive bedre. Smagsløgene virker ikke til at være blevet bedre, og det gør lugtesansen heller ikke. Okay, hvis jeg skal være ærlig, kan jeg lugte røgen på andre rygere, hvis de kommer tæt på - og det lugter ikke godt.

Så det der reelt er tilbage, er, at økonomien burde være lidt bedre, og at jeg forhåbentligt får et længere liv. Der er bare det ved det, at jeg snolder lidt mere, drikker lidt flere øl og sodavand, køber lige en videofilm eller et blad, nu har jeg jo penge til det. Så helt ærligt, ved jeg ikke, om jeg har flere penge mellem hænderne, når måneden er omme. Uha, jeg håber sgu', jeg får et længere liv ud af det...

Retfærdighedsvis skal det siges, at det slet ikke er alle der har det sådan. De fleste kan mærke en forbedring på konditionen efter 8-14 dage, f.eks. når de går op ad trapper, så puster de ikke så meget. Lugtesansen og smagsløgene bliver også bedre efter en uges tid.

Rygerens ikkeryger kamp
I løbet af en dag skal der kæmpes mange kampe for ikke at starte igen. Hvis du f.eks. sidder og ser fjernsyn alene, burde du ikke blive fristet til at ryge, da der ikke er nogen til at påvirke dig. Men det er ikke tilfældet. Hver eneste dag er flere hundrede rygescener på fjernsynet. Prøv bare at tælle hvor mange cigaretter der bliver tændt i en tilfældig film. Der er film, hvor helten tænder den ene smøg efter den anden.

I de stressede situationer kommer rygetrangen sikkert også for alvor op i dig. Det er typisk på en travl hverdag, hvor tempoet har været højt det meste af dagen, så kunne det være skønt med en cigaret.

Lige efter du har spist, er trangen også enorm. Der plejer du at tage en smøg, det giver en skøn mæthedsfornemmelse, som intet andet kan give, er det ikke rigtigt?

Til fester er det værst. Alle ryger. Eller sådan føles det, når man kigger rundt på de andre festdeltagere. Dit forbrug stiger helt sikkert til fester. Er der først en som tænder en smøg, følger alle de andre rygere med. Uha, det er svært ikke selv at tage en også. Fester er værst!

En dag som ikkeryger
I løbet af en dag får man lyst til at ryge x antal gange. Det varer ikke længe pr. gang, måske 1-5 min. I den første uge kommer denne trang en 15-20 gange på en dag, hvis du er vant til at ryge 20 cigaretter om dagen. Alt i alt er trangen der vel i 45-60 min. på en dag. Ugen efter bliver trangen lidt mindre. Og ugen efter lidt mindre igen. Efter 4 - 5 uger er trangen der måske i 15 min. pr. dag. På et tidspunkt vil trangen kun være der, når du er meget presset eller hvis du er til fest. Det er da til at overkomme, ik'?

Hvis man starter igen
På trods af de faktisk ret gode odds starter de fleste med at ryge igen. Tænk en gang, i løbet af 24 timer er rygetrangen efter en måned ca. 15 min. på en dag. Er det ikke ret utroligt? - og trangen bliver mindre uge for uge. Jeg kender det fra mig selv, jeg har stoppet 5-8 gange før. Den ene gang i over et år. Så var jeg til en fest. Nu hvor jeg havde holdt så længe, så vidste jeg, at jeg kunne styre det. Men ak nej. Dagen efter købte jeg 10 cigaretter, jeg ville bare lige ryge den ene dag også. Så blev det til lige en enkelt uge, 14 dage. Og selv om jeg reelt var startet, løj jeg over for mig selv og mine omgivelser. ”Jeg ryger bare for en lille periode, ikke noget problem at holde igen”. Hvis du som ryger også har prøvet at stoppe, kan du formentligt nikke genkendende til den lille løgn, som man fortæller sig selv og andre.

Moralen
Jeg ved, at jo flere gange du prøver at holde, jo større er chancen for, at det lykkes en dag. Og hvem ved, måske er det din tur næste gang. Hvis det ikke er, skal du prøve igen på et senere tidspunkt, så skal det nok lykkes...

Links
Hvis du er blevet inspireret til at stoppe, eller i hvert fald til at læse lidt mere om det, kan du tage et kig på disse links:

Tobaksskaderådet
www.rygerlunger.dk
www.liv.dk
Ali Hamann
AKUPUNKTUR ved Dr. Hao


Tirsdag d. 24 september 2002 af: Henrik Wahlqvist

Del denne historie på facebook

#1 (af 1 kommentarer)
15-03-08 18:39:20
AktivIntelligens

Kommentarer: 3

Det vigtige ved et rygestop er at, motivationen skal være den rigtige. Det er ofte nytteløst at stoppe rygning fordi konen, lægen, chefen eller regeringen siger at du skal.
Den dag hvor du virkeligt er blevet træt af at være slave og af at financiere tobaksfabrikanten, så er der lys forude.

http://www.aktivintelligens.dk/rygestop_hypnose.htm
http://www.aktivintelligens.dk/Hypnose.htm
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: